fbpx

Akademierna avlöser varandra – Akademibokhandeln lyfter fram Nobeltippade författare

Akademibokhandeln frontar sina egna favoriter i brist på en Nobelpristagare i år. Böckerna på bilden är två av dem som har lyfts fram på Akademibokhandeln.se. Foto: iStock

Akademibokhandeln drar igång aktiviteten ”Hos oss är alla vinnare” där de puffar för sina egna favoriter både bland tidigare Nobelpristagare och de som inte har fått priset.

Årets uteblivna Nobelpris i litteratur har resulterat i flera initiativ. Inte minst har vi Den Nya Akademiens Litteraturpris vars vinnare kommer att tillkännages den 12 oktober (det står nu mellan finalisterna Kim Thúy, Maryse Condé och Neil Gaiman sedan Haruki Murakami valde att hoppa av).

Nu drar även Akademibokhandeln sitt strå till stacken. De delar visserligen inte ut ett litteraturpris, men de frontar ett urval av sina egna favoritböcker, med syftet att visa en bredd av böcker och olika typer av författarskap. Det handlar om titlar av författare som inte har tilldelats Nobelpriset, bokhandelns egna favoriter som de tycker förtjänar uppmärksamhet och guldkornen bland tidigare Nobelpristagare.

ANNONS

– Aktiviteten Hos oss är alla vinnare är vårt sätt att sprida Läsglädje trots det uteblivna Nobelpriset i litteratur. Vi vill sätta boken och läsning i fokus och visa på bredden samtidigt som vi lyfter våra medarbetares kunskap inom litteraturen och deras egna personliga bokfavoriter. För hos oss är alla vinnare, säger Cecilia Helsing, Marknadschef på Akademibokhandeln, i ett pressmeddelande.

Böckerna samlas under vinjetten ”Hos oss är alla vinnare” och aktiviteten pågår både i Akademibokhandelns fysiska butiker och i kedjans nätbutik. Urvalet kommer att variera från butik till butik.

På Akademibokhandeln.se kan läsarna dessutom delta i en tävling om ett presentkort på 200 kronor. För att delta ska man senast den 24 oktober besvara frågan ”Vem tycker du borde tilldelas Nobelpriset i litteratur?” och skriva en motivering.

ANNONS

Även i processen med Den Nya Akademiens litteraturpris kunde alla vara med och göra sin åsikt hörd genom att rösta på sin favoritförfattare. Röstning pågår även i detta nu inför Nåbelpriset, Science fiction-bokhandelns årliga utmärkelse, som i år lär bli en rysare – det står nämligen mellan giganterna JK Rowling och Neil Gaiman. Även vinnaren av detta pris kommer att presenteras den 12 oktober (rösta här).

Men vi bör inte vänja oss vid att få tycka till eller rösta i Nobelprissammanhang. Nästa år kommer, om inget oförutsett händer, Svenska Akademien i vanlig ordning att utse en Nobelpristagare i litteratur – och då kan vi inte göra mycket annat än att hålla tummarna för vår egen favorit.

 


 

 Tack för att du kom hit och läste …
… det gör oss stolta och glada. Som du märkte slapp du betalvägg. Ett val vi gjort, eftersom vi genuint älskar litteraturen och vill sprida våra nyheter till så många som möjligt. Till priset av en en kopp kaffe på stan (39 kronor/mån) stöttar du den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet. En billig peng för alla de tusentals artiklar vi publicerar varje år. Plus att du får tillgång (japp, där har vi en betalvägg) till ett växande bibliotek av artikelserier och ett exklusivt nyhetsbrev endast för INSIDERs.
Det tar bara en minut att bli en INSIDER idag >>

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.
Inga kommentarer än

Kommentarer är avstängda.