fbpx

TellUs bok- och berättarmässa 2018 sätter fokus på det breda berättandet

Mässarrangörerna Johan Hagesund och Jan Holmbom. Foto: Privat

Poddscen, teater, film och böcker – TellUs mässa på Linköpings stadsbibliotek den 1 december 2018 är en fysisk mötesplats för berättande i alla former.

Den 1 december är det dags för årets upplaga av TellUs bok- och berättarmässa på Linköpings stadsbibliotek. Med två månader kvar är planeringen i full gång och nu när Bokmässan i Göteborg är slut spår arrangörerna att bokningarna tar fart på allvar.

— Några namn är klara men vi jobbar på att komplettera programmet, säger Johan Hagesund som är en av mässarrangörerna. Av erfarenhet vet vi att det är svårt att få tag i folk innan Bokmässan i Göteborg eftersom alla har så fullt upp, men det brukar vända när den är över.

På TellUs hemsida kan publiken skriva till Johan och kollegan Jan Holmbom om det finns önskemål om en speciell författare. Arbetssättet underlättar för Johan och Jan som lättare får en bättre bild av vad som är aktuellt och efterfrågat. Ett av de redan bokade namnen som släppts är Agneta Sjödin och Johan menar att de kända författarnamnen i programmet fyller en särskild funktion för mässan:

ANNONS

— Vi har känt att det blir en win-win, säger han. Kända författare har en målgrupp de behöver komma ut och träffa samtidigt som vi vet att de lockar folk till vår lokal. De besökarna i sin tur tar del av de andra utställarna som är här. Dessutom vitaliserar det litteraturklimatet i Linköping att kända författare kommer hit och berättar om sina böcker. Martin Widmark som skrivit LasseMajas detektivbyrå kommer från Linköping och är en populär gäst som varit här två år i rad. Många som skrivit och önskat vill se just honom så vi får se om vi kan få med honom i år också.

Inspirerade av sin stads egenskaper som lärosäte och universitetsstad är kunskap och lärande ett grundämne för årets mässa. Målet är att besökarna ska kunna lämna mässan med en känsla av att de fått lära sig något nytt under besöket. Temat kunskap är ganska brett och det passar mässans profil om att vara till för alla:

— Vi vill sätta fokus på berättande i stort och satsar inte bara på böcker utan även på film, teater och spel, säger Johan. Just nu arbetar vi på att försöka få till en poddscen som dels ska vara en möjlighet för poddare att sända live från, men också ett sätt för att informera om hur man kan starta en podd. Podcasts är ett stort forum idag och förutom att många författare är poddare vill vi tipsa utställare och besökare om hur de kan berätta genom att starta en podd.

För besökarna är TellUs gratis – eftersom den äger rum på stadsbiblioteket går den under det politiska beslutet om att biblioteket ska vara öppet för allmänheten och det är fritt att delta i aktiviteterna. Det brukar bli fulla hus med mellan 2500 och 3000 besökare och de senaste åren har arrangörerna varit tvungna att tacka nej till en del utställare som helt enkelt inte fått plats.

— Jag tror att det är ett tecken i tiden, säger Johan. Med all digital utveckling blir den fysiska mötesplatsen ännu viktigare. Man vill få ett ansikte på människor, se hur den eller den ser ut och möta människor på riktigt. Det finns ett stort intresse och det är väldigt kul att få upp ögonen för hur många det egentligen är som jobbar med litteratur.

Inom det närmsta släpps fler författarnamn och programpunkter inför TellUs 2018. Läs mer på deras hemsida.


❤ Tack för att du kom hit och läste …
… det gör oss stolta och glada. Som du märkte slapp du betalvägg, eftersom vi vill sprida våra artiklar till alla bokälskare. Är du trogen boktuggare och gillar det vi gör – stötta gärna den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet.   Om du har möjlighet, stöd Boktugg idag med en prenumeration eller valfritt bidrag.

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Sarah Perfekt

Sarah Perfekt

Sarah Perfekt är frilansande fotograf sedan 2010 men är också verksam som skribent. Hon har sin bas på den skånska landsbygden.

sarah@boktugg.se

Stäng meny