Sänkt digitalmoms kommer – men när kan riksdagen fatta beslutet?

EU har gett klartecken till reducerad digitalmoms, nu väntar vi bara på den svenska riksdagens beslut. Foto: iStock.

När EU gett klartecken är det nu upp till riksdag och regering att se till att fatta beslut i Sverige om lägre moms även på digitala publikationer. Det kan gå snabbt – när vi väl får en ny regering.

– Som jag förstår det är frågan väl förberedd på finansdepartementet och det finns konsensus i frågan bland alla riksdagspartier. Så snart regeringen är på plats och kan lämna en proposition så borde vi i alla fall i teorin kunna få ett snabbt riksdagsbeslut, säger Kristina Ahlinder, direktör på Förläggareföreningen som jobbat med frågan länge.

Det var 2009 som även ljudböcker kom att omfattas av sänkt moms, men då fortfarande enbart i fysisk form. På den tiden talade man främst om eboksmoms eftersom ljudböcker i digital form inte var så stort. Idag talar man istället om digitalmoms eller moms på digitala publikationer som omfattar både böcker och tidningar.

– De första åren handlade det om att få länderna att enas om ett förslag kring vilka publikationer som skulle omfattas av reducerad moms. Debaclet när förslaget blockerades i Ecofin handlade egentligen inte om den här frågan utan att Tjeckien använde det för att sätta press i en annan fråga, säger Kristina Ahlinder.

Även om försäljningen av digitala böcker var marginell när Förläggareföreningen började driva frågan har den under de senaste åren blivit allt viktigare. Vilket i sin tur gjort momsfrågan mer betydelsefull då enbart streamingtjänsterna omsätter hundratals miljoner.

– Bokbranschen har efterfrågat det här länge och det är klart att många nu känner sig lite otåliga. Tidigare har finansministern sagt att man skulle kunna införa det till 1 januari 2019, men det är ju osäkert nu. Det beror bland annat på när vi får klarhet i regeringsfrågan, säger Kristina Ahlinder.

Så i värsta fall kan vi få vänta till 1 januari 2020, alternativt hoppas på att regeringen prioriterar det och sänker 1 juli 2019.

Beslutet är en stor framgång för Förläggareföreningen som lagt mycket tid och energi genom åren på att få stöd för att få samma moms på böcker oavsett format. Frågan är vad de ska lägga tid på nu?

– Upphovsrätten är viktig för oss, att stärka skyddet för hur upphovsrättsskyddat material får hanteras på nätet. Det är viktigt för att förlag ska våga investera. Sedan jobbar vi mycket med rapporter som exempelvis försäljningsstatistiken. Andra frågor som hur vi kan öka mångfalden i branschen finns också på agendan, säger Kristina Ahlinder.

Debatten om ersättningsmodeller i streamingtjänsterna, där Storytel försvarar revenue share-modellen medan konkurrenterna och många förlag vill ha fast ersättning, är aktuell men inte ett område där Förläggareföreningen blandar sig i.

– Nej, det är en fråga för marknadens aktörer. Däremot följer vi frågan och samlar information som är viktig för våra medlemmar.

Dessutom har Förläggareföreningen två stora jubiléer i höst: Augustpriset fyller 30 år där årets nominerade presenteras på torsdag.

– Sedan har vi ju föreningens 175-årsjubileum som både firas med en fest och en antologi som vi ger ut. Så jag känner inte att det finns någon brist på saker att jobba med.

Sänkt digitalmoms är en bra 175-årspresent. Knappast någon som hade gissat det när Förläggareföreningen bildades 1843.

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare?  Prenumerera!

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL