fbpx

Eva Susso och Anna Höglund får Carl von Linné-plaketten 2018

Eva Susso (foto: Ola Kjelbye) och Anna Höglund (foto: Stefan Tell).

Carl von Linné-plaketten för bästa fackbok för barn eller ungdomar går 2018 till Anna Höglund  och Eva Susso för boken Alla frågar sig varför.

Författaren Eva Susso och illustratören (och författaren) Anna Höglund belönas med Carl von Linné-plaketten för bästa fackbok för barn och unga och 25 000 kronor för boken Alla frågar sig varför som kom ut 2017. De båda har samarbetat med ett antal böcker tidigare, bland annat Rita i Kudang.

– Det känns helt fantastiskt och är en stor ära. Jag tänker på den stora mängd böcker som ges ut och hur roligt det är att den här boken, som jag själv känner så starkt för, blir uppmärksammad. Vi räknade med att det skulle bli en väldig smal bok och att den inte skulle få så mycket uppmärksamhet, så därför är det extremt kul, säger Eva Susso i en intervju på Svensk biblioteksförenings hemsida.

ANNONS

Boken är skriven för åldern 9–12 år och är en tankebok som handlar om livets stora och existentiella frågor.

– Detta är en bok som jag själv hade velat ha när mina barn var små. Och jag gillar att den sticker ut litegrann, från det som både Eva och jag har gjort innan. Som läsare kan man kanske vara lite skrämd av ämnet och tycka att det verkar svårt, men egentligen handlar det om att tänka och ställa frågor kring existensen, säger Anna Höglund till Svensk biblioteksförening och tillägger att det är roligt om barn och vuxna läser boken tillsammans och att den kan vara en utgångspunkt för samtal.

Juryns motivering: ”Alla frågar sig varför är en genreöverskridande bok om filosofi och livets stora frågor. Med stor lyhördhet, respekt och känsla tar boken unga människors funderingar på allvar. Anna Höglunds suggestiva bilder skapar en ödesmättad stämning åt de filosofiska frågor som Eva Susso väcker med sin text. Bilderna sticker ut och vågar vara dystra och allvarliga på ett vis som sällan ses i barnlitteraturen, vilket ger texten tyngd. Komposition och samspel mellan ord och bild ger ett imponerande helhetsintryck. Alla frågar sig varför är en unik samtalsbok som väcker nyfikenhet och ger kunskap om ett intressant urval tänkare och filosofer. Boken öppnar för filosofiska samtal på ett nytt sätt och växer för varje läsning.”

Juryn har bestått av:
Karin Blomquist, juryns ordförande, bibliotekarie Gotland
Mary Ingemansson, Högskolan Kristianstad
Johanna Andersson, Bäckadalsgymnasiet i Jönköping
Anna Hällgren, länskonsulent Länsbiblioteket Västernorrland
Ann-Sofie Falck, bibliotekarie Myndigheten för tillgängliga medier

Carl von Linné-plaketten instiftades 1998 och utdelas årligen med en prissumma på 25 000 kronor till den eller de personer som framställt föregående års bästa fackbok för barn eller ungdomar. Bakom priset står Svensk biblioteksförening.


❤ Tack för att du kom hit och läste …
… det gör oss stolta och glada. Som du märkte slapp du betalvägg. Ett val vi gjort, eftersom vi genuint älskar litteraturen och vill sprida våra artiklar till alla bokälskare. Är du trogen boktuggare och gillar det vi gör – stötta gärna den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet. Varje bidrag vi får från läsare som dig, litet eller stort, gör att vi kan fortsätta ta med er bakom kulisserna i bokbranschen. Stöd Boktugg från 35 kr/mån eller 250 kr/år. Det tar bara en minut. Tack.

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se

Stäng meny