fbpx

Tolv författare får stipendier från Natur & Kultur

Anders Rydell, Elisabeth Åsbrink, Johan Hilton, Johanna Melén, Kaj Schueler, Karin Milles, Karolina Ramqvist, Kayo Mpoyi, Martin Schibbye, Patrik Lundberg, Stina Jofs och Tobias Andersson Åkerblom. Foto: Natur & Kultur

Natur & Kultur delar ut tolv litterära arbetsstipendier om 100 000 kronor. Stipendiaterna är bland andra Elisabeth Åsbrink, Johan Hilton och Patrik Lundberg.

Natur & Kulturs litterära arbetsstipendier instiftades 2011 och delas ut varje år. Stipendierna ska göra det möjligt för författarna att läsa in sig på sina ämnen och göra research inför för ett litterärt verk inom sakprosa eller skönlitteratur. I år har antalet stipendier ökat från nio till tolv, och följande författare får 100 000 kronor vardera:

Anders Rydell skriver en bok om staden Palmyra i Syrien. Boken skildrar det tragiska ödet för en av världens mest välbevarade antika ruinstäder, som 2015 erövrades av Islamiska staten. Stadens mångtusenåriga historia berättas genom historien.

ANNONS

Elisabeth Åsbrink skriver på en familjehistoria med trådar till Spanien, Tyskland och England och arbetar vidare med frågor om vad som är glömt, vad som finns kvar och hur vi blir dem vi är.

Johan Hilton ska undersöka vad masskjutningen på gayklubben Pulse 2016 har fått för sociala och politiska konsekvenser och träffa överlevande, politiker och aktivister i staden Orlando.

Johanna Melén ska skriva en personlig berättelse om när Putin kom till makten. Då rasade bostadshusen i Moskva och över Groznyj föll bomberna åter. På ett studenthem i Sankt Petersburg stred hon och vännerna mot ohyra och kyla och lärde sig Ryssland från grunden.

Kaj Schuelers mor kom med barntransport till Sverige 1939, samtidigt som hennes föräldrar blev kvar i Tyskland och deporterades och dog i Förintelsen. Ur en mängd brev från föräldrarna till modern, som nu är ung pionjär på en kibbutz i Hälsinggården utanför Falun och inställd på att resa vidare till Palestina, växer en berättelse.

Karin Milles skriver en biografi om Sophie Sager, en av Sveriges första feminister. Berättelsen om Sophie Sagers outtröttliga och orädda engagemang kan inspirera och ge energi till dagens kvinnorörelse, som just nu måste mobilisera för att möta nya utmaningar.

Karolina Ramqvist skriver en essäroman om en nutida författares arbete med 1500-talets franska renässanslitteratur och berättelsen om en ung kvinna som deltog under en av Frankrikes första kolonialexpeditioner till Nordamerika.

Kayo Mpoyi ska skriva en bok med arbetsnamnet Barn av Kongo. I centrum är tre personer, en flicka som arbetat i gruvorna sedan hon var fyra, hennes pappa som kämpar med sin sexualitet, hennes mor vars öde är okänt men är närvarande i flickans inre liv.

Martin Schibbye ska skriva en reportagebok om Eritrea, fredsprocessen och den svenska samvetsfången Dawit Isaak. 17 år är en lång tid att sitta fängslad och det är många som nu frågar sig vad som sker bakom kulisserna och vad som kommer att hända med landet och dess samvetsfångar.

Patrik Lundberg är en av närmare 60 000 svenskar som är internationellt adopterade. Nu ska han gå till botten med fenomenet ”child laundering” – barntvätt – som pågått i flera av givarländerna: tvång, förfalskning av identiteter och ren barnhandel.

Stina Jofs ska skriva en bok om is, eller snarare om några personer som förstått betydelsen av fruset vatten. Is är motorn i en berättelse om historiens överlevare och förlorare, om framtidens utmaningar i en värld av smältande isar.

Tobias Andersson Åkerblom ska göra en reportagebok som undersöker Kinas växande ekonomiska och politiska inflytande i Sverige. I den ingår dokumentär skildring av kinesiskt spionage mot personer bosatta i Sverige och granskning av kinesiskt ägande och intressen i landet.

Stipendiekommittén består av Kjell Blückert, Ann-Charlotte Smedler och Johan Svedjedal.

Är du intresserad av att söka stipendium inför nästa år? Ansök på nok.se mellan 1 februari och 1 maj 2019.


❤ Tack för att du kom hit och läste …
… det gör oss stolta och glada. Som du märkte slapp du betalvägg. Ett val vi gjort, eftersom vi genuint älskar litteraturen och vill sprida våra artiklar till alla bokälskare. Är du trogen boktuggare och gillar det vi gör – stötta gärna den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet. Varje bidrag vi får från läsare som dig, litet eller stort, gör att vi kan fortsätta ta med er bakom kulisserna i bokbranschen. Stöd Boktugg från 35 kr/mån eller 250 kr/år. Det tar bara en minut. Tack.

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se

Stäng meny