ANNONS

Få bättre resultat på högskoleprovet med hjälp av ny bok

Att skriva högskoleprovet är en utmaning. Nu släpps en ny bok som är ett stöd på vägen. Foto: iStock

Hur får man höga poäng på högskoleprovet? En ny bok från Natur & Kultur är ett stöd både för den som ska skriva högskoleprovet för första eller femte gången. Här är dessutom expertens tre bästa tips.

För att nå sitt drömyrke krävs i många fall en högskoleutbildning. Att skriva högskoleprovet är ett bra sätt att maxa sina chanser att komma in på universitetet, men att lyckas få höga poäng på det omfattande provet som skrivs av fler än 100 000 personer om året är inte det enklaste.

Nästa tillfälle för högskoleprovet är den 21 oktober 2018. Anmälningsperiod till detta prova är 15 augusti – 3 september 2018. Här hittar du mer info och anmälan.

Den här artikeln är INTE låst.

Om du har möjlighet, hjälp oss gärna att hålla våra nyhetsartiklar olåsta utan betalvägg. Köp en stödprenumeration och bli en Boktugg INSIDER. Avsluta när du vill.

35 kr/mån 350 kr/år
Eller valfritt engångsbelopp via Swish.

Det finns många sajter, kurser och böcker som riktar sig till de som har tänkt skriva provet, och i augusti 2018 släpps ännu ett hjälpmedel. I boken Högskoleprovet – Metoderna, framtagen av Natur & Kultur Läromedel i samarbete med utbildningsföretaget Högskoleprovskurser.se, presenteras metoder för hur man klarar högskoleprovets åtta delar. Boken innehåller övningar på de moment som faktiskt testas på provet och lösningar till autentiska uppgifter.

En av bokens författare, Katarina Streberg Carstorp, tror att det är väldigt individuellt vad som upplevs som svårt med högskoleprovet.

– När det gäller de verbala delarna vet jag att många tycker att läsuppgifterna är knepiga. Det känns ofta som om två av svaren kan vara precis lika rätt. Det viktigaste då är att läsa frågan noga så man verkligen förstår vad den som skrivit provet är ute efter, och sedan gå igenom svarsalternativen lika noga för att se vilket som både stämmer med texten och besvarar frågan. På mattedelen vet jag att både xyz-delen med ren räkning och nog-delen som handlar om logik brukar ställa till det. Men särskilt för nog-frågorna finns bra och enkla strategier att lära sig.

För att förbereda sig på bästa sätt är Katarinas råd att göra massor av gamla prov på lika lång tid som man har på sig under det riktiga provet.
– Men då gäller det också att gå igenom sina egna felaktiga svar och förstå vad man gjort fel så man kan svara rätt nästa gång, säger Katarina.

ANNONS
Katarina Streberg Carlsten höjde sig från 1,5 till 1,95 genom intensiva mattestudier.

Katarina har själv erfarenhet av att plugga inför högskoleprovet när hon ville sadla om till psykolog efter en lång karriär som journalist.

– Jag behövde bli bättre på mattedelen så jag lånade två matteböcker med gymnasiets första mattekurser och räknade igenom vartenda tal. När jag inte förstod tvingade jag nån mattekunnig kompis att förklara för mig. Till sist vågade de knappt svara när jag ringde dem. Hade jag vetat att det fanns kurser som lärde ut högskoleprovsmatten hade jag gått en sån istället, säger Katarina.

Några år tidigare hade hon skrivit provet helt utan förberedelser och fick då 1,5. Men efter att ha pluggat upp matten under två timmar om dagen i två månader lyckades hon skriva 1,95.
– Eftersom jag fortfarande är rätt kass på matte brukar jag säga att jag är beviset på att man inte måste vara något mattegeni för att skriva högskoleprovet med bra resultat. Man behöver bara lära sig hur provet funkar, säger Katarina.

Nu ska hon börja sitt fjärde år på Psykologprogrammet på Stockholms Universitet. Vid sidan av utbildningen är hon coach på de helgkurser som Högskoleprovskurser.se

De senaste åren har det kommit en del rapporter om fusk på högskoleprovet. Tror du att färre är benägna att fuska om det är lätt att hitta bra hjälpmedel som gör att provet inte känns så svårt att skriva?
– Jag tror nog att de som är beredda att fuska kommer att fuska ändå. Däremot kanske fler vågar sig på att skriva provet om de känner att de kan förbereda sig ordentligt.

Avslutningsvis säger Katarina att man inte kan ”lära sig” skriva bra på provet vare sig på kurser eller böcker. Jobbet måste man ändå göra själv på provdagen.

ANNONS

– Det man kan lära sig är hur man kan tänka mer logiskt och hur man tar smarta genvägar och undviker tankefällor. Och det är ju sånt man har nytta av även när man pluggar sedan. Många är lite rädda för att skriva högskoleprovet och tror att man måste vara så himla smart för att våga. Men om man förbereder sig ordentligt och övar mycket finns alla chanser att skriva bra på provet.

Katarinas tre bästa tips inför högskoleprovet

1. Börja plugga i tid
Många börjar plugga alldeles för sent och vid inlärning är upprepning och nötning två betydelsefulla faktorer. Det är bättre att plugga kortare sessioner under längre tid – då sätter sig kunskapen djupare.

2. Plugga på gamla prov – och ta tid!
Att öva på gamla prov är ett väldigt bra knep för att lära sig vilken typ av frågor som man bör behärska. Det är hjälpsamt om du lär dig strukturen av högskoleprovet och dess uppgifter för att kunna slappna av när du väl är där. Gör även gärna gamla prov och ta tid samtidigt – så du är förberedd även för den stressfaktorn.

3. Läs varje fråga noggrant
Inför den verbala delen är det viktigt att du läser igenom både frågorna och svaren noggrant – och ser till att du verkligen förstår vilket svar som efterfrågas. Ofta väger man mellan två svarsalternativ som båda känns rätt, och då är det till stor hjälp att verkligen analysera frågan


❤ Gillade du den här artikeln? Vi hoppas det.
Kanske fick du lite kunskap eller tips eller bara ett gott skratt… I så fall har vi lyckats. Som du märkte slapp du betalvägg, eftersom vi vill välkomna nya läsare och göra det enkelt för trogna boktuggare. Om du gillar det vi gör och har möjlighet tar vi gärna emot ditt bidrag. En slant som tack för en bra artikel eller en stödprenumeration för att du läser varje vecka. Stötta den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet.
35 kr/mån 350 kr/år

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se