Författare inbjudna till litteraturfestival i Edinburgh nekas visum

Att ansöka om besöksvisum till Storbritannien är inte alltid helt lätt, erfar flera internationella författare. Foto: iStock

I helgen startar Edinburgh International Book Festival som är känd för sina många internationella gäster. Men i år har ett dussin inbjudna författare stött på problem när de har ansökt om besöksvisum. ”Förnedrande”, menar litteraturfestivalens direktör.

Edinburgh International Book Festival äger rum 11–27 augusti 2018. Precis som vanligt har litteraturfestivalen många internationella gäster – i år har 900 författare från 55 olika länder bjudits in.

Festivalen brukar assistera gästande författare med deras visumansökningar, och de kan krasst konstatera att andelen avslag har ökat kraftigt de senaste åren. I år har ett dussin personer som kommer från länder i Mellanöstern och Afrika tvingats gå igenom en ovanligt omständlig process för att ansöka om visum, rapporterar The Guardian.

Författarna har bland annat behövt visa upp kontoutdrag för de senaste tre åren, detta trots att de får betalt för att gästa festivalen och trots att både förlag och festival garanterar att täcka kostnader för vistelsen. Flera har blivit nekade inresetillstånd upprepade gånger och flera väntar fortfarande på besked – trots att de är inplanerade till programpunkter under festivalens första vecka.

– Vi har haft så många problem med visum att vi har insett att det måste vara systematiskt. Det här är riktigt allvarligt. Vi vill prata om det här och hitta en lösning, inte bara för festivalens skull utan för kulturorganisationer i hela Storbritannien. Det är problematiskt hur mycket energi, pengar och tid som läggs på det här, säger Nick Barley till The Guardian.

Barley kallar hela situationen för förnedrande och menar att relationen mellan litteraturfestivalen och författarna skadas av att systemet är så komplicerat. Han säger till The Guardian att det behövs ett slags ”kulturpass” som ger människor från andra länder rätt att besöka festivaler, konserter och föreställningar.

– Hittar vi ingen lösning kan det leda till att kulturen i Storbritannien tar skada, säger Nick Barley.

Personer från Mellanöstern som ansöker om besöksvisum till Storbritannien får allt oftare avslag. År 2007 nekades 18 procent av ansökningarna, jämfört med 68 procent år 2016, skriver The Guardian.

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare?  Prenumerera!

Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL