fbpx

Bråk om fasta bokpriser i Norge – gäller det verkligen alla återförsäljare?

Fasta bokpriser finns fortfarande i många länder, bland andra Norge. Foto: Pixabay.

En norsk mikro-nätbokhandel har hamnat i blåsväder efter att ha sålt böcker för ett lägre pris än vad fastprisavtalet tillåter. Själv hävdar bokhandlaren att avtalet inte gäller honom.

Fasta bokpriser, det vill säga ett och samma pris för alla kanaler som säljer böcker, både fysisk butik och nätbokhandel, är alltid en het fråga. En del menar att fasta priser kan bidra till att stabilisera en vacklande fysisk bokhandel, medan andra anser att konkurrens och en fri marknad alltid är det bästa alternativet.

I Sverige avskaffades de fasta bokpriserna på 1970-talet till följd av en ny konkurrenslag (även om debatten med jämna mellanrum blossar upp igen, ofta med grund i att mota ”bokhandelsdöden”) men i flera andra länder gäller fasta priser (se en lista nedan). I vissa fall råder gamla lagar och i andra fall har man infört fast pris på senare år, en handfull på 2000-talet. I vissa länder är fasta priser lagstadgat, medan det i andra länder är särskilda branschavtal som reglerar bokpriserna.

ANNONS

I vårt grannland Norge gäller ett avtal mellan Bokhandlerforeningen och Forleggerforeningen om fast pris för nya böcker fram till 1 maj året efter utgivning. Under denna period är endast en rabatt på 12,5 procent tillåtet på nya titlar. Klart som korvspad, eller? Kanske inte. Danska Bogmarkedet länkar till en artikel i norska Klassekampen som tar upp ett aktuellt fall.

Jan Arhaug, en norsk egenutgivare som driver en egen nätbutik i mindre skala, har fått problem då han hade en bok till försäljning till ett lägre pris än vad fastprisavtalet tillåter. Med all rätt, menar han själv, då han anser att hans lilla nätbutik inte är förpliktigad att följa avtalet eftersom han inte är medlem i branschorganisationen för bokhandlare.

Det var när Arhaug kom över en pall med nyare böcker på andrahandsmarknaden som han bestämde sig för att sälja dem vidare till ett lägre pris. En av titlarna han var en populär biografi om tv-profilen och musikern Leif Einar ”Lothepus” Lothe, skriven av Finn Tokvam och utgiven av det stora förlaget Samlaget. När det kom till förlagets kännedom att boken fanns till försäljning till ett kraftigt rabatterat pris hos Arhaug blev det liv i luckan – boken var nämligen fortfarande bunden av fastprisperioden. Förlaget kontaktade genast Arhaug och fick honom att ta bort boken från sin nätbutik. Enligt honom själv hann han inte sälja ett enda exemplar.

Klassekampen ställde frågan till Arhaug om det inte är så att han genom att sätta ett lägre pris på boken undergräver författarens och förlagets rätt att få rimligt betalt.

– Nej, förlaget hade redan fått betalt för böckerna. Jag köpte dem i andra hand från en säljare som redan hade gjort rätt för sig. Jag reducerar varken författarens eller Samlagets intäkter genom att sälja vidare de böcker jag har fått tag i, hävdar Arhaug.

Bokhandlerforeningen fasthåller dock vid att böcker ska säljas till fast pris i alla kanaler under den överenskomna perioden, oavsett om återförsäljaren är medlem i föreningen eller inte. Och eftersom utgivande förlag i det här fallet är medlem i Forleggerforeningen så gäller avtalet åtminstone dem.

– Det är förlagens ansvar att se till att böckerna de ger ut säljs till fast pris hos alla återförsäljare. Bokavtalet är tydligt vad gäller detta, säger Trine Stensen, direktör för Bokhandlerforeningen, till Klassekampen.

Arhaug själv anmälde ärendet till Finanstilsynet, som har meddelat att de inte är rätt instans att ge svar på frågan om han omfattas av avtalet eller ej. De har hänvisat honom till Konkurransetilsynet, som meddelar Klassekampen att de inte har möjlighet att kommentera ärendet ännu. Vem som får rätt återstår med andra ord att se.

Länder med fasta bokpriser

Frankrike
Tyskland
Österrike
Nederländerna
Italien
Spanien
Portugal
Grekland
Ungern
Norge
Luxemburg
Argentina
Sydkorea
Japan
Mexiko
Slovenien
Kroatien
Belgien
❤ Tack för att du kom hit och läste …
… det gör oss stolta och glada. Som du märkte slapp du betalvägg. Ett val vi gjort, eftersom vi genuint älskar litteraturen och vill sprida våra artiklar till alla bokälskare. Är du trogen boktuggare och gillar det vi gör – stötta gärna den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet. Varje bidrag vi får från läsare som dig, litet eller stort, gör att vi kan fortsätta ta med er bakom kulisserna i bokbranschen. Stöd Boktugg från 35 kr/mån eller 250 kr/år. Det tar bara en minut. Tack.

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se

Stäng meny