fbpx

Biografin om Alcazar är skriven av ett tvättäkta fan

Alcazar med journalisten Fridah Jönsson, författare till biografin Alcazar – Carpe disco.

Alcazar fyller 20 år och ger sig ut på avskedsturné. Nu släpps även biografin om den populära popgruppen, skriven av journalisten och fanet Fridah Jönsson.

Discogruppen Alcazar bildades 1998 och har sedan dess haft många hitlåtar, däribland Crying at the discoteque, Stay the night och Not a sinner nor a saint. De har deltagit i Melodifestivalen fem gånger och har som bäst hamnat på tredje plats, vilket de har gjort tre gånger. Under hösten kommer gruppen att ge sig ut på en sista turné, ”20 years of disco – mission completed”.

Alcazar – Carpe disco (Southside Stories) är titeln på biografin som släpps officiellt den 9 augusti. I boken berättar medlemmarna Andreas Lundstedt, Tess Merkel och Lina Hedlund om sina år tillsammans, från hur det hela började fram till beslutet att skiljas åt.

ANNONS

– Att få addera en bok om Alcazar, skriven av ett fan som följt oss från begynnelsen, till vårt jubileumsår känns fantastiskt! Att låta människor få ta del av Alcazar ”behind the glitter” och människorna bakom vår disco-rörelse ger Alcazar ytterligare en dimension. Vi är tacksamma och stolta! säger Alcazar i ett pressmeddelande.

Fridah Jönsson som har skrivit boken arbetar som journalist och PR-person. Men hon har dessutom länge varit ett stort fan av Alcazar, och det var på hennes initiativ som boken kom till.

– Jag har i flera år velat att någon ska göra en dokumentär eller skriva en bok om Alcazar, och jag väntade alltid på dem i Hitlåtens historia och Dom kallar oss artister och alla liknande program, men det hände ju aldrig! Till slut tog jag, på inrådan från min bästa vän, tag i det själv. Jag mailade deras management och frågade om de ville att jag skrev en bok om Alcazar, de svarade på typ en halvtimme att de ville träffas, och efter en del olika turer kickade vi igång förra hösten, berättar Fridah.

ANNONS

Hur har det varit att skriva en bok om sina idoler?
– Det har varit så himla mycket roligare än jag trodde, säger Fridah. Jag hade ingen aning om hur det skulle gå, tänk om de skulle vara jättesvåra eller tycka att jag ställde för privata frågor? Men de har varit så enormt transparenta från dag ett.

Det var dock inte utan nerver som hon gav sig in i projektet.

– Inför den första träffen var jag så nervös att jag på allvar övervägde att ställa in hela projektet. Men ungefär sju sekunder in i vårt möte kändes det som att vi varit vänner hela livet. Så klyschigt men så sant!

Gör som 5000+ andra Boktuggläsare ...

... prenumerera på vårt nyhetsbrev (kostnadsfritt). I din mejlbox varje vecka så du inte missar några viktiga nyheter i bokbranschen.

Din epostadress används enbart av Boktugg och delas aldrig med tredje part.

Under arbetet med boken har Fridah och medlemmar från Alcazar träffats minst en gång i veckan. Ofta hemma hos medlemmarna, men också på olika ställen ute på stan, i parker, på fik, i turnébuss och på managementets kontor.

– Det här sällskapet har så fulltecknade kalendrar, så jag stod redo i startblocken och så fort de kunde ses nappade jag på tiden och stack iväg dit de var. Jag har kommit in, satt diktafonen och mobilen på Rec och sedan har vi pratat i två, tre timmar och sedan har jag kommit hem och skrivit ut citaten. Efter ett par månader började jag kunna pussla ihop deras berättelser till en bok.

Andreas Lundstedt och Fridah Jönsson under den första intervjun.

Hon berättar att det i början var svårt att veta hur personlig hon själv skulle vara under intervjuerna. De pratade om ganska tunga och jobbiga saker, som uppbrott och personliga sorger. Att bara sitta och lyssna på deras berättelser utan att dela med sig av sig själv kändes inte rätt.

– Våra träffar blev mer samtal än intervjuer. I mars-april kändes det som att ingen i hela världen kände mig så bra som Andreas Lundstedt, säger Fridah och skrattar.

Har det här gett dig mersmak på att skriva fler biografier? Någon annan idol som står på önskelistan?
– Åh, verkligen! Jag har så många som jag tror att många vill veta mer om. Om inte Martin Svensson skrivit den rakt igenom briljanta Hej, mitt namn var Elton Persson år 2007 så hade jag försökt att få skriva en bok honom, en flickidol som lever ett liv i psykisk ohälsa och destruktivitet, det är så fascinerande. Hans bok är ett starkt tips, den är otroligt bra skriven.

Fridah hade för några år sedan en vision om att bo i England i ett år och skriva en bok om hur Spice Girls formade 80- och 90-talisterna. Drömmen vore såklart att få prata med gruppen själv men också med journalister, lärare och kanske folk inom modebranschen som var där under Spice Girls absoluta storhetstid och som såg hur budskapet om girl power påverkade tjejer och kvinnor.

– Men det är nog en svår bok att få ihop praktiskt, så jag kanske får välja någon på hemmaplan. Då vore ju Ola Salo, min andra stora barndomsidol, en het kandidat. Och även Suzanne Reuter! Hon verkar ha levt ett så intressant liv, jag hoppas verkligen att någon skriver en bok om henne.

 


 

 Tack för att du kom hit och läste …
… det gör oss stolta och glada. Som du märkte slapp du betalvägg. Ett val vi gjort, eftersom vi genuint älskar litteraturen och vill sprida våra nyheter till så många som möjligt. Till priset av en en kopp kaffe på stan (39 kronor/mån) stöttar du den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet. En billig peng för alla de tusentals artiklar vi publicerar varje år. Plus att du får tillgång (japp, där har vi en betalvägg) till ett växande bibliotek av artikelserier och ett exklusivt nyhetsbrev endast för INSIDERs.
Det tar bara en minut att bli en INSIDER idag >>

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.
Inga kommentarer än

Kommentarer är avstängda.