fbpx

Golden Man Booker till The English Patient av Michael Ondaatje

Michael Ondaatje tilldelas Golden Man Booker för sin bok The English Patient. Foto: Beowulf Sheehan

Man Booker firar sitt 50-årsjubileum genom att utse ”vinnarnas vinnare” från alla år. The English Patient (Den engelske patienten) röstades fram av folket från en shortlist om fem titlar som alla tilldelats Man Booker-priset tidigare år.

Michael Ondaatje, Kanada, har utsetts till vinnare av Man Bookers jubileumspris Golden Man Booker för sin bok The English Patient som kom ut 1992. Filmatiseringen som kom 1996 är mångfaldigt Oscarsbelönad.

För att välja ut den bästa av de totalt 51 Man Booker-vinnarna läste fem jurymedlemmar ett decennium var av de vinnande verken och satte ihop en shortlist om fem titlar. En nominerad titel från varje decennium, alltså.

ANNONS

De fem nominerade var:

1971, In a Free State by VS Naipaul, Picador
1987, Moon Tiger by Penelope Lively, Penguin
1992, The English Patient by Michael Ondaatje, Bloomsbury
2009, Wolf Hall by Hilary Mantel. Fourth Estate (på svenska: Wolf Hall)
2017, Lincoln in the Bardo by George Saunders, Bloomsbury (på svenska: Lincoln i bardo)

Därefter var det folket som röstade fram den slutgiltiga vinnaren, The English Patient.

ANNONS

– Inte ens för en sekund kan jag tro att det här är den bästa boken på listan, sa Michael Ondaatje i sitt tacktal enligt Publishing Perspectives. Jag har inte läst The English Patient sedan den kom ut 1992, och jag misstänker och vet bättre än någon annan att den fortfarande kan vara full av fel.

Den engelske patienten, ursprungligen utgiven av Bonnierförlagen 1994, finns inte kvar i bokhandeln men på Bokbörsen finns ett antal exemplar för den som helst läser på svenska.

Man Booker-priset, instiftat 1968, belönar varje år den bästa boken skriven på engelska som originalspråk och utgiven i Storbritannien.

Gör som 5000+ andra Boktuggläsare ...

... prenumerera på vårt nyhetsbrev (kostnadsfritt). I din mejlbox varje vecka så du inte missar några viktiga nyheter i bokbranschen.

Din epostadress används enbart av Boktugg och delas aldrig med tredje part.

 


 

 Tack för att du kom hit och läste …
… det gör oss stolta och glada. Som du märkte slapp du betalvägg. Ett val vi gjort, eftersom vi genuint älskar litteraturen och vill sprida våra nyheter till så många som möjligt. Till priset av en en kopp kaffe på stan (39 kronor/mån) stöttar du den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet. En billig peng för alla de tusentals artiklar vi publicerar varje år. Plus att du får tillgång (japp, där har vi en betalvägg) till ett växande bibliotek av artikelserier och ett exklusivt nyhetsbrev endast för INSIDERs.
Det tar bara en minut att bli en INSIDER idag >>

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.
Inga kommentarer än

Kommentarer är avstängda.