ANNONS

Golden Man Booker till The English Patient av Michael Ondaatje

Michael Ondaatje tilldelas Golden Man Booker för sin bok The English Patient. Foto: Beowulf Sheehan

Man Booker firar sitt 50-årsjubileum genom att utse ”vinnarnas vinnare” från alla år. The English Patient (Den engelske patienten) röstades fram av folket från en shortlist om fem titlar som alla tilldelats Man Booker-priset tidigare år.

Michael Ondaatje, Kanada, har utsetts till vinnare av Man Bookers jubileumspris Golden Man Booker för sin bok The English Patient som kom ut 1992. Filmatiseringen som kom 1996 är mångfaldigt Oscarsbelönad.

Den här artikeln är INTE låst.

Om du har möjlighet, hjälp oss gärna att hålla våra nyhetsartiklar olåsta utan betalvägg. Köp en stödprenumeration och bli en Boktugg INSIDER. Avsluta när du vill.

35 kr/mån 350 kr/år
Eller valfritt engångsbelopp via Swish.

För att välja ut den bästa av de totalt 51 Man Booker-vinnarna läste fem jurymedlemmar ett decennium var av de vinnande verken och satte ihop en shortlist om fem titlar. En nominerad titel från varje decennium, alltså.

De fem nominerade var:

1971, In a Free State by VS Naipaul, Picador
1987, Moon Tiger by Penelope Lively, Penguin
1992, The English Patient by Michael Ondaatje, Bloomsbury
2009, Wolf Hall by Hilary Mantel. Fourth Estate (på svenska: Wolf Hall)
2017, Lincoln in the Bardo by George Saunders, Bloomsbury (på svenska: Lincoln i bardo)

Därefter var det folket som röstade fram den slutgiltiga vinnaren, The English Patient.

ANNONS

– Inte ens för en sekund kan jag tro att det här är den bästa boken på listan, sa Michael Ondaatje i sitt tacktal enligt Publishing Perspectives. Jag har inte läst The English Patient sedan den kom ut 1992, och jag misstänker och vet bättre än någon annan att den fortfarande kan vara full av fel.

Den engelske patienten, ursprungligen utgiven av Bonnierförlagen 1994, finns inte kvar i bokhandeln men på Bokbörsen finns ett antal exemplar för den som helst läser på svenska.

Man Booker-priset, instiftat 1968, belönar varje år den bästa boken skriven på engelska som originalspråk och utgiven i Storbritannien.


❤ Gillade du den här artikeln? Vi hoppas det.
Kanske fick du lite kunskap eller tips eller bara ett gott skratt… I så fall har vi lyckats. Som du märkte slapp du betalvägg, eftersom vi vill välkomna nya läsare och göra det enkelt för trogna boktuggare. Om du gillar det vi gör och har möjlighet tar vi gärna emot ditt bidrag. En slant som tack för en bra artikel eller en stödprenumeration för att du läser varje vecka. Stötta den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet.
35 kr/mån 350 kr/år

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se