fbpx

Eli Åhman Owetz vann tidningen Seniorens stora novelltävling

Foto: Bengt Alm

Det finns inte alltför många novelltävlingar med rejäla prispengar i Sverige. Tidningen Seniorens är en av de större, med 20 000 kronor till vinnaren. I år blev det en novell om kärlek, gemenskap och knaper ekonomi som vann – skriven av Eli Åhman Owetz.

Nu är tidningen Seniorens novelltävling avgjord, och lycklig vinnare blev i år Eli Åhman Owetz, som vann med novellen Maggie. En kvinna som flyttar till förorten när hon blir änka, trots att hon inte vill det egentligen. Där öppnas hennes ögon och hon hittar kärleken i livet, ännu en gång.

Motiveringen till novellens förstapris löd:

”I årets vinnarnovell möter vi levnadsglada änkan Margareta, som blir Maggie efter flytten från Östermalm till Gubbängen. Här berättas med humor och gott humör om seniorkärlek i Gubbis och om ett liv som levs här och nu.”

ANNONS

– Jag är fortfarande så glad över det här. Jag kunde inte tro att det var sant när ni ringde och sa att jag vunnit! Det är den första novellen jag skrivit sedan jag gick journalistutbildningen för trettio år sen, säger Eli till tidningen Senioren.

Fast på latsidan har hon knappast legat. Hela fem romaner har hon fått till och sitter nu i fullt arbete med ännu en. Dock hade hon fastnat lite. Och kanske var det därför hon passade på att anmäla sig till tävlingen, som hon menar sporrade henne att komma vidare.

– Jag hade faktiskt kört fast lite i skrivandet när jag såg utlysningen av novelltävlingen. Det var något med temat seniorkärlek som lockade, säger Eli till Senioren.

ANNONS

Nu ville hon ha mer än bara kärlek i sin novell och spetsade därför till den med en rejäl dos verklighet, förankrad i det här med gemenskap, och i hur svårt det kan vara att få pengarna att räcka till.

– Man skämtar ibland lite hånfullt om pensionärer som minsann dyker upp om det vankas gratis mat, men jag vet ju själv hur det är att kämpa för att få pengarna att räcka.

Hennes bästa tips till de som skriver är att försöka leka sig fram genom arbetet och se vart det leder. Ibland förflyttar sig ens egna drömmar ner på pappret och blir istället något för en karaktär i en roman. Det var så hennes böcker om Anna-Lisa kom till. Istället för att själv öppna en retrobutik, så lät hon huvudpersonen göra det.

Gör som 5000+ andra Boktuggläsare ...

... prenumerera på vårt nyhetsbrev (kostnadsfritt). I din mejlbox varje vecka så du inte missar några viktiga nyheter i bokbranschen.

Din epostadress används enbart av Boktugg och delas aldrig med tredje part.

Nästa steg i Elis egen författarkarriär blir att kunna leva på skrivandet och att hennes böcker ska ges ut i andra länder. Att bara få sitta och skriva, det vore något det …

– Fast å andra sidan, jag hade ett år när jag satt hemma och skrev och översatte, och lite måste jag nog revidera bilden så här i efterhand. Det är faktiskt ganska trevligt med arbetskamrater också!

Tidningen Senioren har utlyst sin tävling under tre år och i år fick man in hela 376 bidrag. I juryn satt författaren Björn Ranelid, kulturradiojournalisten Gun Ekroth, Seniorens chefredaktör Kristina Adolfsson samt Seniorens före detta chefredaktör Gunilla Lindahl.

Den totala prissumman i tävlingen var 50 000 kronor.

Samtliga vinnare
1:a pris 20 000 kr för Maggie till Eli Åhman Owetz.

2:a pris 15 000 kr för En enkel till Paris till Eva Ejderbarn.

Delat 3:e pris, 7 500 kr var, till Susanne Sandkvist för Magdalenas underbara liv och till Christl Franz, Arvika, för Hemingwayhissen.

 


 

 Tack för att du kom hit och läste …
… det gör oss stolta och glada. Som du märkte slapp du betalvägg. Ett val vi gjort, eftersom vi genuint älskar litteraturen och vill sprida våra nyheter till så många som möjligt. Till priset av en en kopp kaffe på stan (39 kronor/mån) stöttar du den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet. En billig peng för alla de tusentals artiklar vi publicerar varje år. Plus att du får tillgång (japp, där har vi en betalvägg) till ett växande bibliotek av artikelserier och ett exklusivt nyhetsbrev endast för INSIDERs.
Det tar bara en minut att bli en INSIDER idag >>

Conny Palmkvist är författare, spökskrivare och journalist. Han har skrivit åtta romaner och bland annat tilldelats Helsingborgs Dagblads kulturpris och Umeå novellpris.
Inga kommentarer än

Kommentarer är avstängda.