I år kommer kultursatsningen BonnierHoops! till Biskopsgården i Göteborg också

Projektet BonnierHoops! drar igång för fjärde året i rad och det blir full fart mellan skrivarverkstäder, streetbasket och boktips både på Kista Torg och i Biskopsgården. Dessutom dyker de upp på Bokmässan.

Bonnier har tidigare drivit flera sociala projekt och nu lyfter de succén med BonnierHoops igen. Den kommer som vanligt att finnas på Kista Torg i Stockholm, men det blir även en expansion till Biskopsgården i Göteborg där de håller öppet hela sommaren. För de som är intresserade finns alltifrån basketspel och läsning i bokloungen till uppträdanden och skrivarverkstäder.

Projektet har drivits sedan 2015, och startade i Kista Centrum. Idén kom gemensamt från Bonnierförlagen och Svenska Basketbollförbundet. Man kände att det behövdes nya grepp för att inspirera till kreativt läsande och skrivande, inte minst eftersom läsförståelsen är som lägst bland ungdomar som inte har svenska som modersmål. I och med projektet vill man erbjuda alternativ sysselsättning som förhoppningsvis kan locka nya läsare till sig.

– Det var en idé som föddes naturligt då vi under en längre tid har samarbetat med Svenska Basketbollförbundet. Basket är en sport som är väldigt jämlik och lockar lika många tjejer som killar och ungdomar från olika kulturer och samhällsgrupper. Vi är väldigt glada och stolta för att satsningen på att kombinera basket och läsning har slagit så väl ut. För oss är det här ett fantastiskt sätt att driva läsförståelsen på ett lustfyllt och positivt sätt direkt till ungdomar i deras egen miljö, säger Bodil Unenge, CSR-ansvarig på Bonnierförlagen.

Och man har faktiskt sett resultat av projektet de senare åren. Tidigare har sommarloven varit hårt belastade av brott och stök, men de siffrorna har polerats sedan BonnierHoops kom igång 2015. Sedan är hela grejen en uppskattad aktivitet i centrum och de som vill kan fortsätta spela fram till nio på kvällen.

– BonnierHoops! är ett projekt som är viktigt ur flera perspektiv. Från Polisens perspektiv är det en del av det brottsförebyggande arbetet. Vi strävar efter ökad dialog och detta är ett utmärkt sätt att skapa kontakt och träffa ungdomar. Om man är sugen på att vinna mot polisen så kan man varje tisdag utmana oss på basketplanen, säger Niclas Andersson, chef för lokalpolisen i Rinkeby.

Med i aktiviteterna på BonnierHoops! finns också Svenska Kyrkan, som faktiskt varit tidigt ute de också med olika kul idéer. Bland annat spelades ett par basketmatcher mellan kyrkan och moskén i Kista, något som blev en intressant upplevelse för alla inblandade.

– Streetbasket är ett bra sätt att umgås och mötas på och alla kan vara med. På det här enkla sättet vill vi visa en annan bild än den media ofta visar, säger Jerker Alsterlund, präst i Spånga-Kista församling.

I år kom man igång med BonnierHoops! under Järvaveckan och nu behöver man alltså inte åka ända till Stockholm för att lira basket och roa sig, utan nu kan man spela på Biskopsgården på Hisingen också. Planen finns i naturområdet Svarte Mosse och invigs 20 juni (och pågår fram till 18 augusti).

– Vår förhoppning är att detta ska bli något positivt som återkommer varje sommar som en del i att lyfta Biskopsgården, säger Sergio Garay, stadsdirektör i Västra Hisingens stadsdelsförvaltning.

För alla andra i Sverige, som befinner sig på annat håll under sommaren, så får ni chansen att kolla in BonnierHoops! på Bokmässan 27-30 september. Det bjuds på evenemang som 3×3-turneringar, skrivarverkstäder och final för årets poetry slam.

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare?  Prenumerera!

Conny Palmkvist

Conny Palmkvist

Conny Palmkvist är författare, spökskrivare och journalist. Han har skrivit åtta romaner och bland annat tilldelats Helsingborgs Dagblads kulturpris och Umeå novellpris.

conny@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL