Andreas Utterström och Mattias Bergman, skapare av podden och boken Misslyckade brott. Foto: Morgan Norman

Misslyckade brott hoppas bli vägvisare inom trenden podd blir bok

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

Succépodden Misslyckade brott släpps i bokform och vi pratar med författaren Andreas Utterström om hur det är att göra en bok av en podd.
– Vi är bland de första men hoppas att vi inte är bland de sista!

Misslyckade brott har blivit en av Sveriges mest populära podcasts, med runt 25 000 unika lyssnare i veckan. Podden är inne på sin tredje säsong och en fjärde är planerad till hösten. Bakom podden står Andreas Utterström, frilansjournalist, tillsammans med Mattias Bergman, konceptutvecklare.


ANNONS


– Allt började med att jag ville gärna göra en krimpodd, berättar Andreas för Boktugg. Jag har varit frilansjournalist sedan 2003 och stött på rätt många kriminalfall. Det finns många krimpoddar som är bra, men de handlar ofta om ett fall, och dessutom ofta otäcka och kända fall.

Idén föddes om att göra något annat: att i korta avsnitt berätta om hur kriminalitet ser ut på riktigt. Hur beter sig kriminella, egentligen?

– Den genomsnittliga brottslingen är någon som hamnar i kriminalitet på grund av yttre omständigheter och är ofta otroligt klantig. Många brott präglas av fumlighet, slump eller inkompetens, och det är kul att berätta om.

På grund av att podden eftersträvar en lätt ton väljer Andreas och Mattias bort otäcka fall. De lyfter aldrig mord eller sexbrott utan brotten de fördjupar sig i är ofta rån, bedrägerier eller ekonomisk brottlighet. Och det verkar vara ett framgångsrikt koncept – idag är podden uppe i ett genomsnitt på 25 000 unika lyssnare per avsnitt.

ANNONS

– I Sverige finns runt tio poddar i toppen som i princip är ohotade. Och sedan finns det en hel uppsjö av poddar i olika segment. Vi tycker att vi har en bra siffra och är glada över att många tycker podden är kul. Många lyssnare bidrar också med egna tips, säger Andreas.

Beslutet att göra en bok baserad på podden är enligt Andreas den naturliga fortsättningen. Förhoppningen är givetvis att poddlyssnarna ska köpa boken, och tvärt om.

– Vi är inte först ut med att göra om podd till bokform. En av mina favoritpoddar My dad wrote a porno har till exempel blivit bok, och Alexander Pärleros har nyligen kommit ut med Framgångsboken, baserat på Framgångspodden.

Boken Misslyckade brott (Pug förlag) innehåller Andreas och Mattias elva favoritbrott från podden i bokform. Poddens manus har fungerat bra som underlag för bokkapitel, men när materialet skulle omarbetas märkte de att vissa inslag inte passade i bokform.

– I poddformat är det lättare att vara lite yvig och förstärka vissa saker genom till exempel ljudeffekter, men vi märkte direkt att det krävdes tydlighet för att det skulle passa i boken, säger Andreas.

När Andreas och Mattias jobbar ihop skriver en av dem, vanligtvis Andreas, det första utkastet i ett Google doc, varpå den andre går in och skriver om. Därefter redigerar de tills de blir nöjda.

– Det kan vara väldigt svårt att skriva tillsammans när det kommer till prestige eller att man har olika stil, men vårt samarbete har funkat helt fläckfritt. Det har säkert att göra med att Mattias är min gamla redaktör och vi har jobbat ihop tidigare. Vår stil är någon slags journalistprosa, och vi har inga ambitioner att det här ska vara litteratur som får Horace Engdahl att göra vågen. Funktionen är att leda berättelsen framåt och ju mindre man tänker på språket desto bättre.


ANNONS


En extra dimension i boken, som saknas i podden, är att Andreas och Mattias har kunnat jobba med bilder och Andreas berättar att de hade roligt när de var på KB och letade i arkiv.

När det kommer till formatet tryckt bok är det inte helt säkert att det stannar där. Andreas säger att Misslyckade brott mycket väl skulle kunna komma ut som ebok. Ljudbok skulle däremot konkurrera för mycket med podden, så ur en rent kommersiell aspekt kommer boken inte att läsas in.

– Det är något speciellt med en tryckt bok. Annars jobbar vi mycket digitalt och själv läser jag mer och mer på min platta, men jag blir lite uppspelt av att hålla en tryckt bok i min hand som jag har varit med och skrivit, säger Andreas, som tidigare skrivit flera reportageböcker, däribland Schackspelaren som handlar om kidnappningen av Fabian Bengtsson 2005 (och som kommer som ljudbok i sommar).

Avslutningsvis säger han att det ska bli spännande att se om fler poddar kommer att bli till böcker. Det finns många svenska poddar han skulle vilja se som bok.

– Det skulle vara spännande att se till exempel Sveriges Radios Bergmanpodden i bokformat, likaså ekonomipodden Kapitalet och arkitekturpodden Staden. Vi är bland de första men hoppas att vi inte är bland de sista, det vore en ära att bli vägvisare inom fenomenet podd blir bok, säger Andreas Utterström.

Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.