Svensk författare i Paradisläckan – ska ha undanhållit 15 miljoner kronor inkomst

Malta är inte bara en vacker ö utan har även kallats Skatteparadis. En känd svensk författare har enligt Skatteverket gömt royalties i ett holdingbolag på Malta och plockat ut dem utan att skatta för pengarna. Foto: iStock

Många är de som föll av karusellen när Paradisläckan blev aktuell och skattesmitare från hela världen avslöjades i media. Ett av namnen i listorna visar sig vara en känd, svensk författare.

Ingen av oss har glömt hur 13,4 miljoner dokument läckte från juristbyrån Appelby och hur det blev känt i hela världen under november 2017. Vad vi fick var bekväma uppgifter, med namn på bland annat 2000 svenskar som gömt pengar i skatteparadis utomlands. Bland de som avslöjades syntes enligt Expressen allt från näringslivstoppar och politiker till världsartister.

Känslan man som åskådare kvarlämnades med är att många med gott om pengar tycker att det är okej att tänja på reglerna om det gynnar dem själva. Vi minns allihop hur Svenskt Näringslivs vd Leif Östling avslöjades i läckan och hur han stiligt och väl avvägt valde att kommentera det svenska skattesystemet med orden: ”Vad fan får man för pengarna?” En sorts ursäkt? Något var det, hur som helst.

Och nu har även en författare hittats bland alla dessa hemliga dokument, och enligt SVT har personen i fråga placerat stora summor pengar i sitt Holdingbolag på Malta, medan hen bodde utomlands, och sedan börjat plocka ut dem när hen flyttat hem till Sverige igen.

Enligt SVT kommenterar Skatteverket utbetalningarna på 15 miljoner så här:

– Är man bosatt i Sverige är man skattskyldig för alla inkomster, oavsett om de kommer från utlandet eller Sverige. Då ska man också deklarera dem i Sverige. Har man betalat skatt i annat land kan man möjligen få avräkning för den skatten.

Det man menar är att det här kan röra sig om ett skattebrott, om pengarna inte tagits upp i Sverige för beskattning när de tagits ut från bolaget.

Författaren, som bara benämns som Paradisförfattaren, säger i ett uttalande att hen redan har betalt skatt i länderna där pengarna tjänats (alltså inte Sverige då, red. anmärkning), och att hen därför inte behöver deklarera dem i Sverige.

– Det måste vara en missuppfattning, säger Paradisförfattaren till SVT.

Den springande punkten är att det inte rör sig om ett uttag från ett bankkonto, som Paradisförfattaren själv gör gällande, utan uttag från ett Holdingbolag som hen äger. Sådana pengar ska redovisas och det har inte gjorts, enligt de deklarationer som lämnats in under de perioderna.

Författaren själv gör gällande att hen är usel på ekonomi och lämnar sådant till andra, och om det nu är så att hen skulle vara skyldig så är hen ändå bara en mycket liten spelare på en stor och smutsig planhalva.

Boktugg återkommer i ärendet, när det uppdateras.

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare?  Prenumerera!

Conny Palmkvist

Conny Palmkvist

Conny Palmkvist är författare, spökskrivare och journalist. Han har skrivit åtta romaner och bland annat tilldelats Helsingborgs Dagblads kulturpris och Umeå novellpris.

conny@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Relaterade nyheter

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL