Storytel siktar på 620 000 abonnenter i juni 2018

Jonas Tellander, vd Storytel. Foto: Theresia Jatta Kölin.

Storytels prognos för andra kvartalet 2018 är 620 000 betalande abonnenter. Men det första kvartalet slutade med en förlust på 51 Mkr.

Det var i samband med delårsrapporten för första kvartalet som Storytel släppte nyheten om sin nya läsplatta. Dessutom har de redan tidigare presenterat en hel del siffror för det första kvartalet.

Storytel fortsätter växa även om antalet nya abonnenter i Sverige inte ökar i samma takt som tidigare. När man tittar på siffrorna så redovisar Storytel ett resultat efter skatt på -51,4 Mkr för det första kvartalet 2018 (-11,7). Rörelseresultatet var -50,3 Mkr (-13,0).

Nettoomsättningen uppgick till 312 Mkr (231 Mkr) varav streamingintäkterna stod för 222 Mkr. I samband med rapporten lämnade Storytel även prognoser för det andra kvartalet. Det första kvartalet hade man 577 900 betalande abonnenter och vid halvårsskiftet ska dessa ha blivit 620 000 stycken.

Det är nu utomlands som den stora tillväxten sker. Under andra kvartalet räknar Storytel med knappt 9 000 nya kunder i Sverige jämfört med 33 000 utomlands. Redan i juli månad kan Storytel ha fler kunder utomlands än på hemmaplan. För helåret kvarstår målet om 800 000 abonnenter och en total omsättning på en (1) miljard kronor. Beroende på hur bra de nya lanseringarna lyckas så kan det förstås bli betydligt fler. Vi har tidigare rapporterat om att Sydamerika kan stå på tur, medan andra rykten talar om Italien som nästa land.

Även om nu Storytel handlar om eböcker, ljudböcker och streamingabonnenter så ska man inte glömma bort att de fortfarande säljer en hel del pappersböcker genom Norstedts förlagsgrupp och People’s Press. Närmare bestämt för 106 Mkr under första kvartalet, varav 39 Mkr bidrog till koncernens resultat.

Den svenska streamingverksamheten går också med vinst. Så varför gör man förlust? Svaret är att Storytel gör stora investeringar i produktion av ljudböcker framför allt på nya marknader samt marknadsföring i nya länder där lanseringen gått över i en ny fas exempelvis Ryssland och Spanien, enligt rapporten.

Storytel genomförde även årets bolagsstämma idag, vilket verkar ha skett utan dramatik. Årsstämman beslutade att ingen utdelning skulle utgå till aktieägarna samt att tidigare balanserade vinstmedel, inklusive överkursfond samt årets resultat, totalt 940,5 Mkr, balanseras i ny räkning.

Till styrelseledamöter omvaldes Nils Janse, Rustan Jehangir Panday, Jonas Sjögren och Jonas Tellander. Morten Strunge och Eva Swartz Grimaldi valdes till nya styrelseledamöter. Rustan Jehangir Panday omvaldes som styrelseordförande.

Börsen tog emot rapporten och nyheten om den nya läsplattan med viss skepsis, aktien tappade några procent på förmiddagen men återhämtade sig sedan.

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare?  Prenumerera!

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL