Snöfågelstipendiet erbjuder författare en skrivvecka på Mallorca

Genom Snöfågelstipendiet kan du som författare få en höstvecka i Soller på Mallorca. Foto: iStock

Författarcentrum Syd och författarparet Månsson & Månsson instiftar nytt vistelsestipendium för författare. Stipendiaten får en höstvecka på Mallorca.

Tillsammans med författarna Erica och Johan Månsson (som har skrivit kriminalromanen Flyttfåglar) har Författarcentrum Syd instiftat ett nytt vistelsestipendium för författare. Snöfågelstipendiet innebär en vecka i författarparet Månssons tvårumslägenhet i Soller på Mallorca som stipendiaten får spendera efter behag.

Maria Bielke von Sydow, Författarcentrum Syd och förläggare på BIMA förlag.

Varifrån kommer namnet Snöfågelstipendiet?
– Snöfågel är ett smeknamn på en person som bor på kalla breddgrader som åker till solen för att få lite liv och energi, som många svenskar gör på äldre dar till Spanien och Thailand, säger Maria Bielke von Sydow från Författarcentrum Syd.

Stipendiet kan sökas av medlemmar i Författarcentrum Syd och ansökan sker genom att man skriver en flanöressä, som beskrivs som en ”reflekterande analys av omvärlden, ofta skriven på en plats där skribenten enbart är på besök”.

– Flanörsessäer är en nästan bortglömd subgenre, säger Maria. Det är en trevlig form där skribenten sätter sina reseupplevelser på pränt när denne flanerar utan särskilt mål, en genre som helt enkelt behöver lite renässans! Dessutom är den trevlig att både skriva och läsa.

Vinnaren utses genom att juryn (Maria från Författarcentrum syd och författarparet Månsson & Månsson) läser samtliga texter och behovsmotiveringar och sedan väljer ut den text som de anser bäst och tar samtidigt personens behov i beaktande.

Hur kommer vistelsen på Mallorca att se ut för den som vinner?
– Personen får flanera i lugn och ro, eller intensivskriva. Stipendiaten väljer helt själv. Den får också ta med sig en person till om så önskas.

Ansökningstiden för 2018 gick ut den 1 maj och juryn sitter just nu och går igenom texterna. Stipendiet kommer att delas ut under åren 2018–2020, så den som är intresserad av att söka till nästa år kan redan nu börja skriva på sitt bidrag för 2019.

Hur gör man för att lära sig skriva flanöressäer?
– När man googlar finner man inte så många träffar på flanörsessä, men man kan läsa på stipendiets sida om vad en dylik är för något, och även läsa exempelvis Jolo (Jan Olof Lennart Olsson) eller Bangs texter, säger Maria Bielke von Sydow.

Utdelning av 2018 års stipendium och uppläsning av vinnande text sker på Karlskrona Marinmuseum den 2 juni 2018 klockan 12, i samband med Författarcentrum Syds sommarmöte.

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare?  Prenumerera!

Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL