fbpx

Ny app-trend i Asien: läs eböcker 10 minuter varje dag

Många pendlare i Shanghai läser eböcker på sina mobiltelefoner. Foto: fotokon, iStock.

Miljoner kineser läser eböcker i mobilen. En ny trend är appar som hjälper användarna att läsa tio minuter per dag och slutföra flera böcker på 100 dagar.

Det är inte ovanligt att pendla 30-60 minuter enkel resa för dem som bor exempelvis i Shanghai. Och många av pendlarna använder en del av tiden till sina mobiler och faktiskt att läsa eböcker, enligt Shine.cn som intervjuat 26-årige Shu.

Mint Reading är en av flera läsappar som varje dag erbjuder innehåll via WeChat. På bara tio minuter läser de flesta 1000 ord som är den dagliga dosen.

ANNONS

Längre böcker bryts alltså ner i fragment, något som passar dagens livsstil där många är vana vid att se korta Youtube-klipp eller läsa blogginlägg och liknande.

Eböckerna är framför allt på engelska och kompletteras med förklaring av svåra ord. På bara 100 dagar kan användarna ofta hinna med att läsa 3-4 engelska klassiker.

Det är inte heller några gratistjänster, merparten tar betalt och erbjuder i gengäld bonus till de läsare som klarar sin uppgift, exempelvis att slutföra en bok inom perioden 100 dagar.

Enligt iResearch läste över 340 miljoner kineser eböcker i mobiltelefonen förra året. Enligt en annan undersökning läste 73 procent av de vuxna kineserna på nätet eller i mobiltelefoner under 2017 (en ökning med 4,8 procent).

Om detta är en trend som kommer till Sverige låter vi vara osagt. Men 1000 ord är en ganska normal kapitellängd i många spänningsromaner.


❤ Tack för att du kom hit och läste …
… det gör oss stolta och glada. Som du märkte slapp du betalvägg. Ett val vi gjort, eftersom vi genuint älskar litteraturen och vill sprida våra artiklar till alla bokälskare. Är du trogen boktuggare och gillar det vi gör – stötta gärna den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet. Varje bidrag vi får från läsare som dig, litet eller stort, gör att vi kan fortsätta ta med er bakom kulisserna i bokbranschen. Stöd Boktugg från 35 kr/mån eller 250 kr/år. Det tar bara en minut. Tack.

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 25 år tillbaka och författare till nio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Stäng meny