fbpx

Josefin gör succé med sina specialgjorda böcker om hur par möttes

Beställningarna strömmar in till Josefine, som fångar upp historierna om hur par träffades.

Det gäller att hitta nya vägar i bokbranschen. Josefin Runquist satsar på handgjorda böcker, där varje steg är övervakat av henne själv. Och historien i varje bok skrivs av beställaren själv på vibok.se.

En bok kan vara många olika saker. Oftast skriver vi på Boktugg om romaner och fackböcker, men faktum är ju att det finns en mängd olika varianter på en marknad som ständigt förnyar sig.

På det sättet mötte vi Josefin Runquist, som tagit sin ursprungliga idé flera varv vidare och nu driver sajten vibok.se. Hon såg en lucka på marknaden och upptäckte att hon med sina kunskaper kunde få arbeta med något som stimulerade både hjärta och hjärna. Nämligen specialgjorda böcker, som bygger helt och hållet på beställarens egen historia. Och inte vilken historia som helst, utan berättelsen om hur paret träffades.

ANNONS

Tanken är att boken kan ges i present till beställarnas barn, som sedan kan läsa om hur mamma och pappa möttes en gång i tiden.

I grunden är Josefin illustratör och designer, två områden som hon haft stora framgångar inom innan hon gav sig in i bokbranschen.

– Ja, jag gick på Borås Textilhögskola, säger hon till Boktugg. Det var spännande. Till exempel så vann jag ett Lindex-pris, och fick designa en egen kollektion, som såldes i deras affärer. Kollektionen hette Tomorrow av Josefin Runquist. Den byggde på tanken om hur luft och rörelse påverkar plaggen när en människa rör sig.

ANNONS

Hon minns alltihop med glädje, även om känslan var märklig när hon såg folk på stan som hade hennes kläder på sig. Saker som hon designat. Men en sådan sak sporrar så klart kreatören ännu lite mer och snart upptäckte hon att hon verkligen gillade att driva projekt och dra igång event.

– Ett par år efter skolan, så gjorde jag och en kompis en annan kollektion, säger Josefin. Det var streetwear. Herrkläder. Och det gick bra för plötsligt fick vi Show Up Fashion Award, som är ett mode- och entreprenörspris. Det innebar en del pengar, så vi var verkligen taggade på att gå vidare med det.

Så småningom kände dock Josefin att hon ville få skapa mer för sin egen skull. Men vad skulle hon göra? Ungefär då skulle hennes bästa vän ha barn och inför en baby-shower funderade Josefin mycket på vad som skulle vara en lämplig present.

Gör som 5000+ andra Boktuggläsare ...

... prenumerera på vårt nyhetsbrev (kostnadsfritt). I din mejlbox varje vecka så du inte missar några viktiga nyheter i bokbranschen.

Din epostadress används enbart av Boktugg och delas aldrig med tredje part.

– Jag tänkte att det här var min bästa vän och att hon skulle ha barn, säger Josefin. Att få barn är den största händelsen i livet. Vilken present kan då fungera? Vad är bra nog? Tillräckligt speciellt?

Så mindes hon att hon kände till det mesta om paret, och visste precis hur de hade träffats några år tidigare. Hon kunde detaljerna, hade hört historierna. Därifrån var det inte långt till att ställa samman alltihop till en bok, med egendesignade bilder som illustrerade historien bakom deras förhållande.

– Jag började att fixa med det direkt, säger hon. Jag samlade ihop materialet och band boken själv också. När jag såg resultatet förstod jag att jag hade kommit på en idé här. Nu var det bara att testa den och se hur reaktionen skulle bli …

Självklart blev kompisen överlycklig över presenten. Det Josefin inte väntat sig var att alla andra på plats också blev lika förtjusta och genast ville ha liknande böcker, med historien om sig själv och sin partner, för att kunna ge till sina barn. Berättelsen om vägen fram till kärleken var något som folk saknade och gärna ville ha sammanställt.

– Jag satte upp en sida och kontaktade en del influencers, som hjälpte mig utan att ta något betalt eftersom de gillade idén. Det största problemet var att få tag på bokpärmarna, eftersom man ofta säljer hela böcker också som grossist. När jag ringde runt och sa att jag bara ville ha pärmarna trodde de inte jag var riktigt klok. Men till slut hittade jag ett förlag här i Malmö som ville hjälpa mig.

En berättelse om sina bästa vänner, som de i sin tur skulle ge till sin ofödda dotter, var plötsligt en affärsidé. Folk kontaktade henne och beställde på löpande band, vilket egentligen är fel uttryck i sammanhanget. Hon gör allting för hand, hemma i sin lägenhet. Från bokbindning, till tryck och formgivning av illustrationerna.

Viktigt för henne är att det verkligen känns att boken är ett minne för livet, så varje steg i processen blir lika viktigt. Därför läggs varje handbunden bok i silkespapper och sedan i en presentask. Själva omslaget är klätt i vackert, grått tyg och har en inpräglad silverstämpel på framsidan, med orden: Vi – en saga skriven för dig.

Efterhand upptäckte hon att det hjälpte att försöka tipsa förädlrarna när de skulle skriva ner berättelsen, så därför finns nu färdiga mallar som de kan förändra och anpassa till just sin story. Alla är inte författare, men alla kan skapa boken om sig själva med Josefins hjälp.

För att kunna skapa berättelsen om sin familj, så går man igenom tio steg där man skriver om olika saker. Från första dejten till giftermål. Allt som man vill ha med får plats, och till det skapar Josefin sina illustrationer.

– Det är enkla bilder, stilrena skandinaviska som man kallar det. De fungerar bäst till målgruppen. Och värdet av alltihop finns i det sammantagna – i den personliga historien som är originell och särpräglad. Alla har sin helt egen historia.

Nej, det råder ingen tvekan om att hon verkligen älskar sitt jobb och kontakten med alla som beställer. Att de dessutom är så tacksamma och intresserade gör henne lycklig varenda gång det plingar till i mailen med en ny beställning.

– Och det är verkligen en kontrast mot att jobba med high fashion, säger Josefin och skrattar. Sedan får jag mycket hjälp på E-commerce Park i Helsingborg, där jag deltar i ett projekt för e-handlare. Vi träffas varje vecka och får utbildning och kan byta idéer med varandra om allt som uppstår. Det är guld värt. Det är fortfarande svårt att hålla allt i huvudet.

Läs mer på Josefines hemsida

 


 

 Tack för att du kom hit och läste …
… det gör oss stolta och glada. Som du märkte slapp du betalvägg. Ett val vi gjort, eftersom vi genuint älskar litteraturen och vill sprida våra nyheter till så många som möjligt. Till priset av en en kopp kaffe på stan (39 kronor/mån) stöttar du den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet. En billig peng för alla de tusentals artiklar vi publicerar varje år. Plus att du får tillgång (japp, där har vi en betalvägg) till ett växande bibliotek av artikelserier och ett exklusivt nyhetsbrev endast för INSIDERs.
Det tar bara en minut att bli en INSIDER idag >>

Conny Palmkvist är författare, spökskrivare och journalist. Han har skrivit åtta romaner och bland annat tilldelats Helsingborgs Dagblads kulturpris och Umeå novellpris.
Inga kommentarer än

Kommentarer är avstängda.