fbpx

Medlemmarna i Årets Bok-juryn är vana vid att välja ut god litteratur

Årets Bok-juryn. Från vänster: Dominique Lahovary, Kerstin Engdahl, Maria Törner-Mason, Karin Isaksson och Sophie Kaméus. Saknas på bilden: Leena Valtonen.

Hur väljer man ut de tolv bästa böckerna som blivit utgivna under ett helt år? Vi pratar med Sophie Kaméus, jurymedlem och redaktör på Bonniers Bokklubbar, om uppdraget.

De tolv böckerna som är nominerade till Årets Bok 2018 offentliggjordes den 24 april, och juryn som utser de nominerade består av sex redaktörer från Bonniers Bokklubbar. En av dem är Sophie Kaméus, som har suttit i juryn sedan priset instiftades 2016.

Sophie Kaméus, redaktör på Bonniers Bokklubbar och medlem i Årets Bok-juryn.

– Vårt dagliga jobb på bokklubbarna är att välja ut och skriva om böcker i våra medlemstidningar. För att kunna göra det så läser vi jättemycket, både på fritiden och i jobbet, och dessutom får vi alla nya böcker presenterade för oss flera gånger per år.

ANNONS

När redaktörerna gör urvalet till tidningen har de ständigt en baktanke om vilka böcker som skulle kunna vara något för Årets Bok. När juryarbetet börjar har var och en av medlemmarna en lista på böcker som de tror skulle passa in, och ibland är det flera av dem som har fastnat för samma bok.

– En riktlinje är att minst två av oss ska ha läst varje bok som nomineras, de andra läser vi ikapp i efterhand. Själv har jag redan under året läst tio av årets tolv nominerade böcker, säger Sophie.

Inom juryn diskuterar de sedan böckerna och gemensamt kommer de fram till ett startfält på tolv titlar. Sedan är det upp till folket att bestämma vilken bok som vinner, vilket avgörs genom röstning på www.aretsbok.se till och med den 26 augusti 2018 (så än finns det tid att läsa de böcker som vi inte har hunnit med under året!).

– I år var det lite svårare än tidigare år, säger Sophie. Det har kommit många bra böcker och vi i juryn fick argumentera lite mer för våra egna förslag.

Böckerna som nomineras ska vara utgivna senast 30 april i år, det vill säga efter att nomineringarna har offentliggjorts. Hur går det ihop, kan man fråga sig?

– Vi har lång pressläggning på våra medlemstidningar, säger Sophie. Så vi ligger hela tiden långt fram, och vi får läsa manus så fort det finns färdiga korrektur. Två av de nominerade böckerna är nyheter i nästa nummer av tidningen, medan de andra har presenterats tidigare.

Spelar det någon roll vem författarna är?
– Böckerna står för sig själva, säger Sophie. Men skulle det bli så att vi till exempel har valt 10 titlar som alla är skrivna av män, då kanske vi tänker om. Fast något sådant har inte hänt hittills. Likadant gäller fördelningen mellan spänning kontra roman, där försöker vi att hålla en balans.

ANNONS

I år är fem av de tolv nominerade böckerna skrivna av debutanter, vilket också skiljer sig från tidigare år.

– Det var inget som vi tänkte på när vi jobbade med det, utan vi lade märke till det först när vi hade fått fram själva listan. Det är också ett bevis för att det verkligen är berättelsen som är i centrum, och inte författaren.

Vad är det roligaste med att sitta i Årets bok-juryn?
– I vårt vanliga jobb delar vi upp böckerna mellan oss så att alla inte behöver läsa allt, men trots det hinner vi ofta inte läsa så mycket för vårt eget nöjes skull. Men i juryn får vi ta del av böcker som de andra tycker är jättebra, och det är väldigt roligt att få läsa in sig på sådant som andra rekommenderar.

Har ni någon föraning om hur det kommer att gå i tävlingen?
– Första året ledde Martina Haag (Det är något som inte stämmer) ganska stort redan från början, medan det förra året blev en ganska stor toppstrid mellan Malin Persson Giolito (Störst av allt) och vinnande Alex Schulman (Glöm mig). Så vi är spända på att se hur det blir i år, det är väldigt svårt att säga vem som kommer att dra ifrån, säger Sophie Kaméus.

Kriterierna för nomineringarna till Årets Bok:
  • Hög språklig kvalitet
  • Väl berättad historia sett till handling, karaktärer och miljö
  • Tilltala en bred läsekrets
  • Svenskt och utländsk skönlitteratur (spänning och roman)
  • Utgiven på svenska i Sverige (oberoende av förlag/egenutgivning) under 1 maj 2017 – 30 april 2018

Alla nominerade hittar du här.


❤ Tack för att du kom hit och läste …
… det gör oss stolta och glada. Som du märkte slapp du betalvägg. Ett val vi gjort, eftersom vi genuint älskar litteraturen och vill sprida våra artiklar till alla bokälskare. Är du trogen boktuggare och gillar det vi gör – stötta gärna den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet. Varje bidrag vi får från läsare som dig, litet eller stort, gör att vi kan fortsätta ta med er bakom kulisserna i bokbranschen. Stöd Boktugg från 35 kr/mån eller 250 kr/år. Det tar bara en minut. Tack.

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se

Stäng meny