fbpx

Storytel på listan över Europas 1000 snabbast växande bolag

Jonas Tellander, vd Storytel. Foto: Theresia Jatta Kölin.

Storytel fortsätter växa snabbt – mest av alla svenska bolag på Financial Times lista över de 1000 mest snabbväxande i Europa.

Listan täcker bolag från 31 länder och räknar den ackumulerade omsättningstillväxten under åren 2013 till 2016. Under de här åren växte Storytel med hela 1007 procent, vilket är mest av alla de 17 svenska bolag som platsar på listan. Storytel fanns med på listan redan förra året, vilket vi skrev om då.

På en sådan här lista räcker dock 1000 procents tillväxt bara till en 110:e plats. Faktum är att det bolag som växte allra mest, brittiska matleveransföretaget Deliveroo som grundades 2013, hade en tillväxt på 107 117 procent och gick från 0 till 1049 anställda på samma tid. Omsättning: 157 miljoner euro.

Listan domineras av teknikbolag, 155 av företagen.

ANNONS

Även det näst snabbast växande svenska bolaget på listan har en viss koppling till bokbranschen – det är nämligen Adlibrisgrundaren Pär Svärdsons nya bolag Apotea som 2013-2016 växte med 799 procent.

Sedan ska det direkt sägas att det är svårt att jämföra enbart tillväxten då vissa bolag alltså i princip startat och växt från noll på dessa tre år, medan andra etablerat sig och växt från redan stora bolag till gigantiska. Spotify exempelvis kommer först på 556:e plats och är tolva bland de svenska med sin tillväxt på ”bara” 293 procent. Men deras omsättning var 2,9 miljarder euro 2016, att jämföra med Storytels 79 miljoner euro (siffror ur FT:s tabell). Faktum är att Spotify är det bolag som omsätter mest av alla de tusen bolagen på topplistan.

De tio snabbast växande svenska bolagen:
1. Storytel (Media/böcker) +1007 %
2. Apotea (Läkemedel/ehandel) +799 %
3. Izettle (Fintech) +730 %
4. Trustly (Fintech) +569 %
5. Instaniator (Fintech) +451 %
6. Krut Sociala Tjänster (Hälsovård) +384 %
7. Bygglet (Teknik) +368 %
8. Stillfront Group (Spel) +358 %
9. Bannerflow (Reklam) +357 %
10. Trippus (Teknik) +322 %

Läs hela Financial Times topplista här. Vad krävdes för att platsa på listan? En tillväxt på 144 procent var vad bolaget på plats 1000 hade. Vissa andra kriterier om storlek skulle också vara uppfyllda: omsatt minst 100 000 euro 2013 och minst 1,5 miljoner euro 2016.


❤ Tack för att du kom hit och läste …
… det gör oss stolta och glada. Som du märkte slapp du betalvägg. Ett val vi gjort, eftersom vi genuint älskar litteraturen och vill sprida våra artiklar till alla bokälskare. Är du trogen boktuggare och gillar det vi gör – stötta gärna den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet. Varje bidrag vi får från läsare som dig, litet eller stort, gör att vi kan fortsätta ta med er bakom kulisserna i bokbranschen. Stöd Boktugg från 35 kr/mån eller 250 kr/år. Det tar bara en minut. Tack.

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 25 år tillbaka och författare till nio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Stäng meny