fbpx

Ny litteratur vecka 16 – en snabbläst lista med boktips

Nyfiken på de nya böckerna vecka 16? Här är allt du behöver veta ...

Vi på Boktugg brinner så klart för alla sorters böcker, men vi vill gärna ge er en snabb överblick av vad som sker just nu. Varje måndag kommer vi därför att tipsa er om veckans nya böcker – så håll tillgodo … här är vecka 16. 

Den här veckan ekar så klart Svenska Akademiens förfall över hela landet (och tyvärr över hela världen, verkar det som), men likväl fortsätter de nya böckerna komma i strid ström, oavsett vad som sker i litteraturens högborg.

Ett par tips & kommentarer om vecka 16

Akademien säljer böcker
Intressant att notera är förstås efterdyningarna av Svenska Akademiens kritiska möte i förra veckan – Sara Danius lämnade sitt uppdrag och sin stol nummer 7.  Men hon gick också plötsligt upp i toppen på Adlibris topplista, vilken inte var helt väntat. Efter att ha fått mycket uppmärksamhet kring den realistiska romanen Den blå tvålen, kom hon ut med en bok där man samlat essäer och artiklar i tvära kast, men Boktugg kan intyga att det är en bok full av stilistik och spännande resor genom folk och händelser under det senaste seklet.

Husmoderns död och andra texter

Husmoderns död och andra texter

 • Förlag: Bonnier Pocket
 • Format: Pocket
 • Språk: Svenska
 • Utgiven: 2016-12-15
 • ISBN: 9789174295962

Hjälp att sluta shoppa?
Av de nyare böckerna som kommer vecka 16 finns ett par som säkert många av er läsare väntat på där ute i landet. I en tid där det mesta går ut på att konsumera och hitta sin stil kan det vara skönt att veta att någon faktiskt ger råd hur man tar sig ur en ond spiral, om man tappar greppet. Köpberoende är något man ska ta på allvar och det forskas just nu intensivt kring ämnet. Författaren Patrik Wincent är erfaren på ämnet beroende och den här boken är välbehövlig, enligt många. Känner du igen dig, eller någon annan i beskrivningen av en shoppingberoende, så kan det här vara något för dig …


Läsning inför valet
Få har väl missat att det är val till hösten och de politiska biografierna lär droppa tätt, och först ut just nu är Annie Lööf, som med egna ord berättar om sin resa som politiker. Vad det innebär att vara partiledare i dessa tider, och vad det innebär att stå mitt i stormen när det blåser som hårdast. Det är en rätt personlig skildring av en politikers liv och kan säkert vara intressant för läsare i alla läger.

Sanningens ögonblick

Sanningens ögonblick

 • Förlag: Ekerlids
 • Format: Inbunden
 • Språk: Svenska
 • Utgiven: 2018-04-26
 • ISBN: 9789188193759

Samtidskritisk feelgood för löpare
En annan bok som lägger sig mitt i samtiden är Hanna Ladahls Under två timmar, som handlar om en man som förlorat både sin identitet och självkänsla. Staffan famlar i livet och driver mest omkring i korridorerna på migrationsverket. I ett ögonblick av plötslig upplysning bestämmer han sig för att hans räddning är att springa Göteborgsvarvet, och att det är början på en nytändning mellan blöjbyten och fotbollsträningar. Han vill hitta sig själv, men är plötsligt på väg att förlora allt han hade från början. Humor och värme, för alla er som gillar svenska författare.

Under två timmar

Under två timmar


Återhämtning för nutidsmänniskan … stressa av

Inte bara drunknar vi i sociala mediaflöden, utan vi möter även en ökad mängd intryck var vi än går och det finns en skärm som ska berätta något för oss. Reklam, meddelanden, information. Ulrica Norberg skriver inte just om det, kanske, men du får goda verktyg för att kunna slappna av och hitta tillbaka till lugnet. Hon är både akademiker och instruktör inom yoga, så du får också en vetenskaplig blick på det spirituella. Många fina detaljer och säkert välbehövligt för de flesta av oss.


En debutroman om kärlek och identitet

I den här romanen av Joel Mauricio Isabel Ortiz konfronterar en son sin far och i de många efterdyningarna förändras livet helt för huvudpersonen. Det handlar om att helt ge upp de falska drömmarna och det skenbara i livet, att riva kulisserna. Han kastas rakt ut i det okända och måste plötsligt se sig själv som en helt annan människa. Den här boken river tag och känns – rent påträngande, faktiskt. Läsvärdet är skyhögt.

Sången om en son

Sången om en son

 • Förlag: Norstedts
 • Format: Inbunden
 • Språk: Svenska
 • Utgiven: 2018-04-26
 • ISBN: 9789113081304

En liten superhjälte för de yngsta

Lisa har det inte helt lätt. Att vara superhjälten Röda Masken har satt sina spår i hennes liv och plötsligt har hon fått lite självförtroende. Inte för att just det har hjälpt henne i skolan, där hon fortfarande är ensam. Det händer saker hela tiden och man känner verkligen för den lilla hjälten. Det här är tredje delen i en serie som blivit en oväntad storsäljare.


Nytt från Linda Skugge, som går nya stigar

Vad händer när barnen ska flytta hemifrån? Var blir man av, som förälder, och vad gör man med allt man ångrar? Linda Skugge visar oss en helt ny sida av sig själv i nya boken, där hon berättar ärligt och öppet om livet som barn och förälder, och hur det känns när en kärlekshistoria får ett slut. En tankebok från en förälder till en annan, inte minst de som snart har flygfärdiga barn. Fint och intressant, tycker vi.

Flygfärdig : om när barnen lämnar boet

Flygfärdig : om när barnen lämnar boet

 • Förlag: Volante
 • Format: Inbunden
 • Språk: Svenska
 • Utgiven: 2018-04-20
 • ISBN: 9789188659217

Och en shortlist – med fler böcker från vecka 16 …

Bakom hennes ögon

Bakom hennes ögon

Gröna burgare

Gröna burgare

Conny Palmkvist är författare, spökskrivare och journalist. Han har skrivit åtta romaner och bland annat tilldelats Helsingborgs Dagblads kulturpris och Umeå novellpris.
Inga kommentarer än

Kommentarer är avstängda.