fbpx

Läsprojekt för barn som har sin mamma i fängelset förändrar liv i USA

Från dokumentären The STORY of STORYBOOK. Se länk i slutet av texten.

Flera olika Storybook-projekt pågår, men målet med dem är detsamma: barn med fängslade mödrar ska genom läsning kunna behålla kontakten med föräldern. Resultatet kan påverka barnets hela framtid.  

Livet vindlar sig från punkt till punkt. En del av oss hamnar där vi trodde att vi skulle hamna, medan andra av oss trampar snett eller råkar ut för något som gör att allting faller samman. Men vad händer med barnen när en förälder begår ett brott och hamnar i fängelse – hur drabbar det umgänget och de små sakerna som alla vi andra kan ta för givet? Någon blir satt bakom lås och bom i tjugo år, och kvar på utsidan finns ett barn som är tre år gammalt när domen faller.

En av sakerna som drabbas är så klart de små, nära stunderna mellan förälder och barn, vilket är extra allvarligt av flera anledningar. Barnet i sig är alltid oskyldigt, men får ändå betala priset för förälderns frånvaro. Ett olösbart problem, kan tyckas, eftersom brott ska straffas efter lagen.

ANNONS

Och visst – nu kan man inte helt avhjälpa avståndet som kommer med ett långt fängelsestraff, men i Iowa i USA har man försökt att bistå med åtminstone en sak. Nämligen lässamvaron. Bara den kan göra underverk, och sanningen är ju att barnen ofta älskar sina föräldrar djupt, oavsett om de är inlåsta eller inte. Tanken var därför att föräldrar ska kunna läsa för sina barn, även när de hamnat i fängelse, för att stärka relationen och se till att inte barnen blir de som drabbas när något går snett.

Framförallt har man inriktat sig på kvinnor, och låtit dem läsa in godnattsagor via en bandspelare för att barnen ska kunna lyssna på dem på andra sidan murarna. Poängen är att barnen får höra sin mammas röst, trots att de kanske är hundratals mil ifrån varandra i en situation som är tidsbestämd till flera år.

Det är frivilliga som besöker kvinnorna i fängelset en gång i månaden för att då låta dem läsa in en saga till sina barn. Historierna spelas in via en bandspelare och överförs sedan till en CD-skiva som skickas till barnen, tillsammans med ett exemplar av boken. Försändelserna går ut över hela USA och tanken är att motverka risken som de här barnen utsätts för.

ANNONS

Man har nämligen sett att de befinner sig i en högriskgrupp och löper sex till nio gånger så hög risk att själva hamna i fängelse när de växer upp, jämfört med andra barn. Man har också sett att den risken minskar om de kan bibehålla någon sorts god relation till sina föräldrar, trots att de sitter inlåsta. Inte minst eftersom att hela 58 procent av barnen till de mödrar som fängslats är under 10 år och extra känsliga för uppbrottet.

Barnen har inte gjort något fel och ska inte betala priset

Från början hade projektet bara fem frivilliga, fyra bandspelare och 25 nya böcker. Numera skickar de ut flera hundra böcker i månaden och har mängder av sponsorer och medlemmar som hjälper till med driften, för att allt ska gå smidigt.

Enligt tidningen Desmoine Register förklarar en av personerna bakom The Storybook Project att de flesta barn inte har en aning om varför deras mamma har förts bort, eller så är de för små för att förstå det. Vad de lämnats kvar med är känslan av saknad och ensamhet.

Gör som 5000+ andra Boktuggläsare ...

... prenumerera på vårt nyhetsbrev (kostnadsfritt). I din mejlbox varje vecka så du inte missar några viktiga nyheter i bokbranschen.

Din epostadress används enbart av Boktugg och delas aldrig med tredje part.

Men kanske ligger det i tiden också, det här projektet. Till och med i populärkulturen ser vi mängder av program där folk letar efter sina biologiska föräldrar, oavsett vad som skiljde dem åt från början.

– Det är inte rättvist att barnen ska få betala priset för sina mödrars fängelsedomar, säger professor Rachel Marie-Crane Williams. Barnen vill träffa sina föräldrar och ha en relation till dem precis som alla andra barn.

Bakom statistiken ser man som sagt tydligt att de här barnen oftare lever i fattigdom och kommer från hem som är allmänt instabila. Ett barn med en förälder i fängelse upplever stress och djupt trauma, som eventuellt kan påverka dem hela livet.

Till exempel ser man oftare ångestdiagnoser hos just de här barnen, men även depressionerna är mer frekventa i gruppen. På samma sätt är chansen att de går vidare till universitetsstudier också mindre än i andra familjer. Betygen i lägre årskurser drabbas de också.

Gordon gör vad hon kan för att behålla kontakten med sin dotter

Av de som sitter inlåsta finns föräldrar med livstidsdomar, men även de med kortare straff. Kvinnan Gordon är trettio år gammal och avtjänar en sjutton år lång dom för vållande till annans död efter en dödskrasch med bilen. Under rättegången talade ett par av den avlidnes släktingar för hennes sak, för att hjälpa henne, och därför mildrades straffet något.

– Storybook-projektet får mig att känna att jag gör något positivt och att jag kan få vara en positiv kraft i mitt barns liv, säger Gordon. Att få skicka böcker och inspelningar till henne är en bra sak och det är svårt att känna bra och goda saker när man är inlåst.

De positiva händelserna nådde dock längre än vad man väntat sig i dotterns liv, som hade haft svårt att läsa till en början. Böckerna och mammans röst löste upp en knut och fick igång henne. Nu älskar hon att läsa. Pappan till flickan säger till Desmoine Register:

– Hon kan knappt bärga sig när hon vet att en bok är på väg. Hon ser verkligen fram emot det. Utan tvekan har det här stärkt bandet mellan dem.

För Gordon själv är lässtunderna och böckerna något hon kan hålla fast vid och hon vet att dottern kan använda dem i stunder av sorg och ensamhet. Inspelningarna visar att de hör samman, även om de inte är tillsammans just nu. Att bandet mellan dem finns där.

– Det har alltid tröstat mig att jag vet att hon via Storybook-projektet kan nå mig om hon behöver det och att hon inte behöver sakna mig lika mycket, säger Gordon. Hon kan sitta i sitt rum och lyssna till min röst och boken som jag läser.

Det finns bara fördelar med en stärkt relation

De flesta av de här mödrarna lämnar förr eller senare fängelset, och ska då återvända till samhället. En resa som inte är enkel. Även då kan bandet till barnen göra stor nytta. De kommer att ha svårt att hitta jobb, bostad och en roll i omgivningen. Att ha en relation till sitt barn kan hjälpa, om man nu har ambitionen att leva ett vanligt liv igen.

Nyttan förblir dock kanske störst för barnen, som utöver det emotionella bandet till sina mödrar också kan utveckla sin läsning, fantasi och sin förmåga att lyssna till en historia. De får en chans att höra sina föräldrar läsa högt, något de kanske inte fått uppleva om föräldern varit kvar utanför fängelset. Många av de som fängslats har själva problem med att läsa och skriva.

Till slut så blir projektet något som försöker nå en utsatt grupp barn, som löper stor risk att själva hamna snett. Och det är barn som inledningsvis redan befinner sig i en lässvag grupp. Har man inte förmågan att läsa och reflektera över en text, så är framtidsutsikterna inte goda var du än befinner dig. Varken för samhället eller barnet.

Boktugg följer med spänning hur Storybook-projektet utvecklas framöver.

Se en kort film om projektet här:

 

 


 

 Tack för att du kom hit och läste …
… det gör oss stolta och glada. Som du märkte slapp du betalvägg. Ett val vi gjort, eftersom vi genuint älskar litteraturen och vill sprida våra nyheter till så många som möjligt. Till priset av en en kopp kaffe på stan (39 kronor/mån) stöttar du den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet. En billig peng för alla de tusentals artiklar vi publicerar varje år. Plus att du får tillgång (japp, där har vi en betalvägg) till ett växande bibliotek av artikelserier och ett exklusivt nyhetsbrev endast för INSIDERs.
Det tar bara en minut att bli en INSIDER idag >>

Conny Palmkvist är författare, spökskrivare och journalist. Han har skrivit åtta romaner och bland annat tilldelats Helsingborgs Dagblads kulturpris och Umeå novellpris.
Inga kommentarer än

Kommentarer är avstängda.