fbpx

Spotify-effekt: Storytel nära 5 miljarder i börsvärde

Storytel på väg mot 5 miljarder kronor i börsvärde. Foto: Fotolia. Bildmontage: Boktugg.

Efter påskhelgen har Storytel tagit ett skutt på Aktietorget. Börskursen är just nu 95,90 kr och hela bolaget värderas till 4,94 miljarder kronor. Spotifys börsyra kan ha smittat av sig.

Innan Storytel släppte sin bokslutskommuniké för 2017 den 26 februari var börskursen nere på 69,30 kr/aktie. Reaktionen på resultatet och utvecklingen under 2017 blev positiv och aktien steg upp över 85 kr under en månad.

Efter påskhelgen har Storytel tagit ett nytt skutt uppåt och handlades som högst till 97,90 kr vilket skulle innebära att hela Storytel för första gången värderades till över 5 miljarder kronor.

I skrivande stund är kursen 95,90 kr och börsvärdet 4,94 miljarder kronor. Följ börskursen här.

ANNONS

En möjlig förklaring till intresset i Storytel är att Spotify börsnoterades på New York-börsen och att investerare därmed fick upp ögonen för vilka värdeökningar som kan ske i ett svenskt bolag som lyckas på den internationella marknaden.

Storytel har en aggressiv tillväxtplan. Till skillnad från Spotify är också Storytel lönsamt på hemmamarknaden. Däremot har Storytel och andra streamingtjänster för böcker en ny utmaning för varje nytt land de ger sig in i eftersom rättigheterna till ljud- och eböckerna i stort sett alltid är lokala.

Med andra ord kan Storytel, och dess streamingkollegor, dra nytta av den tekniska infrastrukturen och erfarenheten av lanseringar på tidigare marknader – men de måste ändå övertyga förlag i varje land om att hoppa på tåget. Det är inte alltid enkelt, BookBeat bromsade exempelvis nyligen sin satsning i Storbritannien med hänvisning till att det var tufft att få förlagen med sig på streamingtåget.

Storytels lösning på detta är att själva investera tungt i att producera ljudböcker i varje land och skaffa sig rättigheter till böcker, antingen genom att rekrytera författare till Storytel Original eller genom att helt enkelt köpa förlag med intressanta kataloger och författarskap.

Sedan kan det vara värt att notera att de volymer aktier som köpts och sålts av Storytelaktien kan vara för små för att dra slutsatser om den verkliga värderingen. Å andra sidan rekommenderade Pareto Securities köp med riktkurs 105 kronor redan för en månad sedan.

Styrelseledamoten Ingrid Bojner köpte den 7 mars 3 000 stycken aktier i Storytel till kursen 77 kronor per aktie, till ett totalt pris av 231 000 kronor. En bra affär att döma av den nuvarande kursen.


❤ Tack för att du kom hit och läste …
… det gör oss stolta och glada. Som du märkte slapp du betalvägg. Ett val vi gjort, eftersom vi genuint älskar litteraturen och vill sprida våra artiklar till alla bokälskare. Är du trogen boktuggare och gillar det vi gör – stötta gärna den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet. Varje bidrag vi får från läsare som dig, litet eller stort, gör att vi kan fortsätta ta med er bakom kulisserna i bokbranschen. Stöd Boktugg från 35 kr/mån eller 250 kr/år. Det tar bara en minut. Tack.

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 25 år tillbaka och författare till nio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Stäng meny