fbpx

Denna artikel sponsras av författare/förlag

Annika Billberg ger nytt liv åt sin egen barndoms sagor

Annika Billberg Foto: Lena Larsson

Barns fantasi ska uppmuntras och blomma med historier om sagofigurerna Tutte Brödsmula, Kalle Humla och Lisa – karaktärer som debuterande barnboksförfattaren Annika Billbergs farfar en gång hittade på. Först ut är boken Tutte Brödsmula och Kalle Humla – En sagolik sommar.

I april 2018 författardebuterar Annika Billberg med Tutte Brödsmula och Kalle Humla – En sagolik sommar, en spännande saga för barn i åldern 6-9 år. Boken är rikligt illustrerad av grafikern och tecknaren Jeanette Friman och trots sina fantasifulla karaktärer tror Annika att det är den jordnära historien som gör den speciell tillsammans med sitt berättarperspektiv:

– Den utspelar sig i en miljö som alla kan känna igen sig i och som är fri från tidsmarkörer, säger Annika. Det finns vare sig telefoner eller datorer i den och därför kan det lika gärna vara på 1980- som 2000-talet. Dessutom berättas historien av huvudpersonen Lisa, 7 år, vilket ger den ett barns tankar om världen istället för en vuxens.

Tutte Brödsmula och Kalle Humla har funnits med Annika sedan barnsben. Det var hennes farfar som berättade historier om dem när hon själv var liten och besökte sina farföräldrar. Att hon som vuxen nu fått möjligheten att plocka upp karaktärerna och ge dem nytt liv är hon tacksam för:

– Hemma hos mamma och pappa hade vi mycket barnböcker men hos farmor och farfar fanns bara vuxenböcker, säger Annika. Istället berättade farfar direkt ur sin fantasi historier som ofta var sagolika anekdoter om Tutte Brödsmula och Kalle Humla. Miljön i min bok utspelar sig i och runt farmors och farfars hus och för mig är boken ett sätt att ge fina barndomsminnen ett nytt sammanhang. Det blev väldigt personligt och nära för mig att få skriva om Tutte och Kalle och jag är tacksam att farfar gav mig inspiration att göra det här.

För att illustrationerna skulle matcha verkligheten visade Annika fotografier av farföräldrarnas hus för Jeanette och Annika är väldigt glad över hur fint Jeanette fångade miljön i bilderna:

– Hon har verkligen gett boken en extra dimension, säger Annika. Jag arbetar som kommunikations- och marknadschef och hade jobbat med Jeanette som grafisk formgivare flera gånger de senaste tio åren. När jag skulle skriva boken kom jag att tänka på henne och frågade om hon ville vara med. Jag är så nöjd med det arbete hon har gjort och den detaljrikedom hon bidragit till bilderna med.

En sagolik sommar

En sagolik sommar

  • Förlag: Hoi Förlag AB
  • Format: Inbunden
  • Språk: Svenska
  • Utgiven: 2018-04-21
  • ISBN: 9789176970591

Idag finns inte Annikas farfar kvar i jordelivet men hans karaktärer har fått ett nytt liv genom berättelserna:

– Det är svårt att minnas mycket mer än fragment av historier man hörde för 35 år sedan, det var mycket jag inte kom ihåg men tidigare kunde farfar ibland påminna mig om en del anekdoter, berättar Annika. De historier han själv hade berättat var ofta lite lösa och hade inte alltid ett tydligt slut. I boken knyter jag ihop det jag minns med nya historier och skapar på så sätt en sammanhängande berättelse där flickan Lisas upplevelser står i centrum. Farfar gick bort för några månader sedan och även om det är sorgligt känns det jättekul att få ta hans figurer vidare.

Tutte Brödsmula och Kalle Humla – En sagolik sommar ges ut på Hoi förlag och ytterligare två böcker om Lisa och de andra är på gång. Nästa bok kommer till hösten och utspelar sig när Lisa är hos farmor och farfar på höstlov. Loven hos farmor och farfar spelar en stor roll för Lisa eftersom hennes rika inre värld bejakas där – något Annika hoppas förmedla till sina små läsare:

– En viktig grundtråd i boken är Lisas förmåga att leva i sin fantasi vilket ibland gör det svårt för henne att hålla isär hitte på och verklighet, säger Annika. När historien börjar ska hon fylla sju år och börja skolan – en plats där den fantasifulla egenskapen inte alltid lyfts som något bra. Men farfar tar emot hennes historier och ger henne möjlighet att leva ut dem på ett sätt som jag tror är viktigt i verkligheten. Barn behöver få lov att leka och utveckla sin fantasi.

 

Om Annika Billberg:

Annika Billberg föddes i Östersund 1975 och växte upp i Jönköping. Hon bor sedan 18 år i Stockholm med sin man och två barn. Hon är ekonom och har arbetat som kommunikations- och marknadschef i snart 15 år. Idén till att skriva böcker om Lisa, Tutte Brödsmula och Kalle Humla fick Annika när hon var mammaledig med sitt andra barn och kände att hon ville uppfylla drömmen om att skriva en barnbok innan hon en dag vaknade och hela livet hade gått.

En sagolik sommar

En sagolik sommar
Serie Tutte Brödsmula & Kalle Humla
Författare
Medverkande
Förlag Hoi Förlag AB
GenreSkönlitteratur barn och ungdom
FormatInbunden
SpråkSvenska
Antal sidor68
Vikt252 gr
Utgiven2018-04-21
SABHcf
ISBN 9789176970591

Lisas sommarlov hos farmor och farfar får en spännande början när hon träffar Tutte Brödsmula och Kalle Humla. Tutte är som barn är mest, bara mycket mindre. Och Kalle är precis som en vanlig humla, bara större, rundare och med hatt och pipa. Det konstiga är att det bara är Lisa som kan se dem, men farfar vet att hon inte hittar på. Hon är ju faktiskt inte en sådan som ljuger. Lisa önskar att han också kan se Tutte Brödsmula och Kalle Humla – och det kanske han kan?


Annika Billberg är född 1975 i Östersund men bor numera i Enebyberg, Stockholm. Idén till boken kommer från hennes farfar, som visserligen aldrig läste böcker men var världsbäst på att berätta historier. Tutte Brödsmula & Kalle Humla – En sagolik sommar är Annika Billbergs debut. Det är första boken i en serie.

”[E]n mycket välskriven och sinnligt tecknad berättelse och en fin skildring av en högst levande liten flicka i slutet av den magiska åldern.” – BTJ-häftet nr 9 2018, Lektör Eva Lexell Törnblom

”Det är en väldigt fin och mysig berättelse med ett skimmer av magi och fantasi över sig.” – malinsbokblogg på Instagram

”Fin & rolig med vackra illustrationer!” – Jenniesboklista

 

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Sponsrat innehåll

Sponsrat innehåll

Sponsrat innehåll är artiklar som skrivs av journalister, men som finansieras av förlag eller författare som vill förmedla information om sina böcker. Är du intresserad av att köpa sponsrade artiklar för din/era böcker så kontakta en av våra säljare. Läs mer om våra Marknadspaket

tips@boktugg.se

Stäng meny