Bonnierförlagen: Digitala böcker står för 29,3 procent av försäljningen

Håkan Rudels, vd Bonnier Books.

Den digitala andelen av bokförsäljningen fortsätter öka. Första kvartalet 2018 utgjorde den 29,3 % för Bonnierförlagen och en del författarskap har uppemot 80 % digitala intäkter.

Det var i helgen som Håkan Rudels, vd Bonnierförlagen, i en tweet avslöjade den nya digitala milstolpen: ”Tre månader in i 2018 kan vi konstatera att 70,7 % av Bonnierförlagens omsättning utgörs av fysiska böcker medan 29,3 % kommer från digitala. Att jämföra med 76,3 % respektive 23,7 % samma tid 2017.”

Vi bad Håkan Rudels komplettera bilden av utvecklingen. Tydligt är att trenden från förra året fortsätter när det gäller tillväxtområden, när man jämför nedladdning och streaming respektive audio vs eböcker:

– Det är fortfarande streamingtjänsterna och ljudböcker som ökar mest, säger Håkan Rudels.

Det har nu nått en nivå där pappersupplagorna faktiskt blir lägre på vissa titlar. Men samtidigt konstaterar Rudels att försäljningen totalt ökade även för pappersböcker, trots den digitala ökningen.

– Det är klart att vissa författarskap fungerar bättre digitalt än andra och därmed får en större digital andel av sin försäljning än snittet. Det finns vissa författarskap som idag har 75-80 procent av sin försäljning digitalt. Men det finns också författarskap som ökat totalt sett – print och digitalt – tack vare den digitala ökningen, säger Håkan Rudels.

Bonnier Books har förlagsverksamhet i ett flertal länder och man blir förstås nyfiken på om utvecklingen kommit ännu längre i exempelvis UK och USA?

– Bonnierförlagen och Sverige har den högsta andelen digitalt inom Bonnier Books, säger Håkan Rudels.

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL