fbpx

Jenny Rova vann Svenska Fotobokspriset 2018

Jenny Rova, vinnare av årets Stora fotobokspris. Foto: Jenny Rova

Älskling – a self-portrait through the eyes of my lovers av Jenny Rova blev årets fotobok 2018 när vinnaren avslöjades på Fotoboksdagen den 10 mars. 

Fotografen Jenny Rova tilldelades helgen som gick 2018 års Svenska Fotobokspris för sin självporträtterande bok Älskling – a self-portrait through the eyes of my lovers. Boken är en studie genom en lins färgad av kärlek, attraktion och närhet.

– Jag hade inte räknat med det utan hade planerat att jag skulle träffa vänner och göra olika saker under helgen i Stockholm, säger Jenny som idag är bosatt med sin familj i Zürich. Att jag vann kom som en spännande och väldigt rolig överraskning.

ANNONS
Från Älskling – a self-portrait through the eyes of my lovers. Foto: Jenny Rova

Älskling – a self-portrait through the eyes of my lovers består av 55 självporträtterande fotografier men fotograferna bakom bilderna är inte Jenny själv utan nio stycken älskare och pojkvänner till henne under en 25-årsperiod. Juryns motivering fokuserade på den manliga blicken men för Jenny själv var boken mer ett utforskande av vad som händer när man flyttar en bild från ett sammanhang till ett annat.

– Redan för flera år sedan blev jag nyfiken på hur man uppstår i andras ögon, säger Jenny. När jag flyttade till Zürich märkte jag att jag hade svårt att läsa av människor här. Vi har alla bilder av andra människor som förvisso kan vara fördomsfulla på ett sätt men på ett annat sätt är en fördel. Det är en trygghet att veta hur man förhåller sig till andra människor runt omkring sig.

I fotograferandet försöker Jenny förhålla sig till uttrycket ”gräv där du står” och använda det som en utgångspunkt när hon utforskar var gränserna går för vad som anses väldigt privat och vad som är allmängiltigt.

ANNONS

– Jag försöker att lägga fokus på det som vi alla har gemensamt och kan relatera till snarare än det som skiljer oss åt, säger Jenny. Det kanske ibland står i kontrast till när vi fotografer försöker skildra en annan människas öde och då tenderar till att skildra speciella livsomständigheter.

Från Älskling – a self-portrait through the eyes of my lovers. Foto: Jenny Rova

Den stora drivkraften bakom Jennys fotograferande är och har alltid varit passionen – en subtil men mycket stark känsla av att det helt enkelt är något hon måste göra. Hon investerar alla sina inkomster i arbetet och Älskling – a self-portrait through the eyes of my lovers är delvis finansierad av henne själv, delvis av utgivande förlaget b.frank books i Zürich. Samarbetet med b.frank books inledde Jenny kring en annan bok redan för ett par år sedan.

– Det är ett litet förlag med små men högkvalitativa upplagor, säger Jenny. Det är två unga fotografer som driver det och de är så himla kompetenta. Det är nästan som att vi kommer från två olika generationer och då kan vi ifrågasätta fotografierna från två olika vinklar. Rent allmänt förändras vår syn på bilder och hur vi använder dem väldigt snabbt så det är bra med flera blickar.

Gör som 5000+ andra Boktuggläsare ...

... prenumerera på vårt nyhetsbrev (kostnadsfritt). I din mejlbox varje vecka så du inte missar några viktiga nyheter i bokbranschen.

Din epostadress används enbart av Boktugg och delas aldrig med tredje part.

Är det svårt att vara fotoboksförfattare?

– Nej, men jag kanske har haft en himla tur, säger Jenny. Jag upplever att som konstnär är man ensam, man har inte så många personer man visar sina bilder för i själva processen. Det är ett mod idag att arbeta tillsammans för vi lever så individualistiskt och det har varit fantastiskt kul att få göra ett samarbete med dessa personer.

Från Älskling – a self-portrait through the eyes of my lovers. Foto: Jenny Rova

För att få tag i bildmaterialet som tagits under åren hade Jenny ett gediget detektivarbete med att hitta fotografen bakom varje bild innan hon tillsammans med förläggaren kunde sålla ut vilka fotografier som skulle vara med i boken. Det var en inte helt enkel process  – med någon hade kontakten varit för flyktig för att kunna finna honom igen och någon hade gått bort.

– Jag var väldigt trött när allt var klart, säger Jenny. Nu när jag är äldre konfronterade vissa av bilderna något inuti mig och gjorde mig chockad. Vissa känner jag igen mig i, andra speglar inte alls min upplevelse av vad som hände då. Men alla bilder är ett ögonblick av ett större sammanhang.

Från Älskling – a self-portrait through the eyes of my lovers. Foto: Jenny Rova

Svenska Fotobokspriset delas årligen ut av Fotoförfattarna inom Svenska fotografers förbund i syfte att uppmuntra och lyfta fram utgivningen av svenska fotoböcker. Vinnaren erhåller en prissumma om 60 000 kronor och Jenny är den 22:a fotografen i raden att få priset. Övriga nominerade i år erhöll 10 000 kronor vardera. Dessa var:

Gunnar Smoliansky – Diary (Johansson & Jansson AB)
Stephen Gill – Night Procession (Nobody)
Inka och Niclas Lindergård – The Belt of Venus and the Shadow of the Earth (Kerber Verlag)
Stefan Bladh – Hidden Kingdom (Nouvel Publishing / Kerber Verlag)

Juryns motivering till Älskling – a self-portrait through the eyes of my lovers:

”Ett utlämnande och ömsint verk som i sitt enkla och originella koncept både komplicerar rollen som fotograf och samtidigt skildrar en kvinna som undersöker den manliga blicken och tar kontroll över den”.

 


 

 Tack för att du kom hit och läste …
… det gör oss stolta och glada. Som du märkte slapp du betalvägg. Ett val vi gjort, eftersom vi genuint älskar litteraturen och vill sprida våra nyheter till så många som möjligt. Till priset av en en kopp kaffe på stan (39 kronor/mån) stöttar du den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet. En billig peng för alla de tusentals artiklar vi publicerar varje år. Plus att du får tillgång (japp, där har vi en betalvägg) till ett växande bibliotek av artikelserier och ett exklusivt nyhetsbrev endast för INSIDERs.
Det tar bara en minut att bli en INSIDER idag >>

Sarah Perfekt är frilansande fotograf sedan 2010 men är också verksam som skribent. Hon har sin bas på den skånska landsbygden.
Inga kommentarer än

Kommentarer är avstängda.