ANNONS

Beijing har öppnat sin första obemannade bokhandel

Robotar ersätter bokhandlare? Riktigt så här avancerad är inte den robot som tar emot kunderna i Beijing - men kanske är det nästa steg? Foto: Fotolia.

Bokhandlar med självservice är den nya grejen i Beijing, Kina. Under 2018 planeras ytterligare 20 butiker öppna för allmänheten.

Den första bokhandeln i Beijing som är uppbyggd helt och hållet på självservice har slagit upp portarna i köpcentrat Beijing International Book Mall, skriver China Daily.

Den här artikeln är INTE låst.

Om du har möjlighet, hjälp oss gärna att hålla våra nyhetsartiklar olåsta utan betalvägg. Köp en stödprenumeration och bli en Boktugg INSIDER. Avsluta när du vill.

35 kr/mån 350 kr/år
Eller valfritt engångsbelopp via Swish.

Kunderna släpps in i den 30 kvadratmeter stora butiken genom ansiktscanning (via sitt konto i appen WeChat som är enormt populär i Kina). Väl inne i butiken väljer de sedan ut de böcker de vill ha, scannar dem genom QR-koder och betalar. Ingen mänsklig personal finns att rådfråga – kunderna får nöja sig med en robot.

Enligt Mu Bei, ansvarig för projektet, säger att bokhandeln, som har öppet dygnet runt, sedan öppningen i januari 2018 har fått hundratals kunder. Han meddelar också att ytterligare 20 obemannade bokhandlar kommer att öppna i Beijing under året.

En av fördelarna med bokhandlarna är att de ska hålla öppet 24 timmar per dygn.


❤ Gillade du den här artikeln? Vi hoppas det.
Kanske fick du lite kunskap eller tips eller bara ett gott skratt… I så fall har vi lyckats. Som du märkte slapp du betalvägg, eftersom vi vill välkomna nya läsare och göra det enkelt för trogna boktuggare. Om du gillar det vi gör och har möjlighet tar vi gärna emot ditt bidrag. En slant som tack för en bra artikel eller en stödprenumeration för att du läser varje vecka. Stötta den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet.
35 kr/mån 350 kr/år

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se