fbpx

Beijing har öppnat sin första obemannade bokhandel

Robotar ersätter bokhandlare? Riktigt så här avancerad är inte den robot som tar emot kunderna i Beijing - men kanske är det nästa steg? Foto: Fotolia.

Bokhandlar med självservice är den nya grejen i Beijing, Kina. Under 2018 planeras ytterligare 20 butiker öppna för allmänheten.

Den första bokhandeln i Beijing som är uppbyggd helt och hållet på självservice har slagit upp portarna i köpcentrat Beijing International Book Mall, skriver China Daily.

Kunderna släpps in i den 30 kvadratmeter stora butiken genom ansiktscanning (via sitt konto i appen WeChat som är enormt populär i Kina). Väl inne i butiken väljer de sedan ut de böcker de vill ha, scannar dem genom QR-koder och betalar. Ingen mänsklig personal finns att rådfråga – kunderna får nöja sig med en robot.

ANNONS

Enligt Mu Bei, ansvarig för projektet, säger att bokhandeln, som har öppet dygnet runt, sedan öppningen i januari 2018 har fått hundratals kunder. Han meddelar också att ytterligare 20 obemannade bokhandlar kommer att öppna i Beijing under året.

En av fördelarna med bokhandlarna är att de ska hålla öppet 24 timmar per dygn.

 


 

 Tack för att du kom hit och läste …
… det gör oss stolta och glada. Som du märkte slapp du betalvägg. Ett val vi gjort, eftersom vi genuint älskar litteraturen och vill sprida våra nyheter till så många som möjligt. Till priset av en en kopp kaffe på stan (39 kronor/mån) stöttar du den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet. En billig peng för alla de tusentals artiklar vi publicerar varje år. Plus att du får tillgång (japp, där har vi en betalvägg) till ett växande bibliotek av artikelserier och ett exklusivt nyhetsbrev endast för INSIDERs.
Det tar bara en minut att bli en INSIDER idag >>

ANNONS
Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.
Inga kommentarer än

Kommentarer är avstängda.