Beijing har öppnat sin första obemannade bokhandel

Robotar ersätter bokhandlare? Riktigt så här avancerad är inte den robot som tar emot kunderna i Beijing - men kanske är det nästa steg? Foto: Fotolia.

Bokhandlar med självservice är den nya grejen i Beijing, Kina. Under 2018 planeras ytterligare 20 butiker öppna för allmänheten.

Den första bokhandeln i Beijing som är uppbyggd helt och hållet på självservice har slagit upp portarna i köpcentrat Beijing International Book Mall, skriver China Daily.

Kunderna släpps in i den 30 kvadratmeter stora butiken genom ansiktscanning (via sitt konto i appen WeChat som är enormt populär i Kina). Väl inne i butiken väljer de sedan ut de böcker de vill ha, scannar dem genom QR-koder och betalar. Ingen mänsklig personal finns att rådfråga – kunderna får nöja sig med en robot.

Enligt Mu Bei, ansvarig för projektet, säger att bokhandeln, som har öppet dygnet runt, sedan öppningen i januari 2018 har fått hundratals kunder. Han meddelar också att ytterligare 20 obemannade bokhandlar kommer att öppna i Beijing under året.

En av fördelarna med bokhandlarna är att de ska hålla öppet 24 timmar per dygn.

Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL