fbpx

Ännu en bästsäljande norsk författare går till Petter Stordalens förlag

Finansmannen Petter Stordalen har startat förlag och lockar till sig flera stora författarnamn, däribland krim- och barnboksförfattaren Tom Egeland (foto: Raymond Mosken).

Petter Stordalen har investerat i tre förlag och rört om rejält i den norska förlagsvärlden. Nu knyter han till sig den bästsäljande författaren Tom Egeland.

I februari skrev vi om att den norska affärsmannen Petter Stordalen går in i bokbranschen genom att starta tre nya förlag. Den första skrällen var att deckarförfattaren Jørn Lier Horst lämnar sitt dåvarande förlag Gyldendal för att gå till  Capitana, ett av förlagen i Stordalens förlagsgrupp, där han även kommer att arbeta aktivt som förläggare.

Tom Egeland, den fjärde bästsäljande krimförfattaren i Norge under 2017, lämnar nu förlaget Aschehoug efter över 20 år för att även han gå till Capitana. Hans ungdomsböcker är utgivna i Sverige på Opal förlag och Bazar gav ut ett par hans deckare på svenska för drygt 10 år sedan (idag slutsålda).

Heidi Marie Kriznik, ordförande i det norska författarföreningen, uttrycker till VG en viss oro över att Stordalens nya förlag kommer att norpa allt fler bästsäljande författare.

ANNONS

– Alla förlag behöver bästsäljare. Men vad vi inte behöver är mer bästsäljarfokus, säger hon till VG, och tillägger att hela branschen måste ta ansvar för att visa den litterära mångfalden.

Heidi Marie Kriznik tror dock att det kan vara positivt att de gamla, traditionsrika förlagen tvingas att tänka nytt och se över vad de kan göra för att behålla sina författare.

Och kanske är detta bara början. Anne Fløtaker, redaktionschef på Capitana, kommer från Cappelen Damm och det är möjligt att hon kommer att ta med sig författare till sitt nya förlag. Men enligt Jonas Forsang, förläggare på Pilar och Capitana, har de flera debutanter på höstlistorna så om man får tro honom verkar de inte enbart satsa på att ”stjäla” stora namn från andra förlag. Han säger till VG att strategin är att satsa på färre författare som istället ska få bättre stöd både redaktionellt och i marknadsföring.

Petter Stordalens tre förlag heter Pilar, Capitana och Gloria och ingår alla i samma förlagsgrupp där Pilar är moderbolaget. Stordalen äger 33,3 procent av Pilar, övriga ägare är Magnus Rønningen och Jonas Forsang som bägge äger 33 procent.


❤ Tack för att du kom hit och läste …
… det gör oss stolta och glada. Som du märkte slapp du betalvägg, eftersom vi vill sprida våra artiklar till alla bokälskare. Är du trogen boktuggare och gillar det vi gör – stötta gärna den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet.   Om du har möjlighet, stöd Boktugg idag med en prenumeration eller valfritt bidrag.

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se

Stäng meny