ANNONS

Ted & Kaj nominerade till Finländska exportpriset för finlandssvensk ungdomsbok

Ted Forsström & Kaj Korkea-aho

Författarna Ted Forsströms och Kaj Korkea-ahos ZOO! Virala genier har chans att få 10 000 euro samt bli det finländska verk som anses ha störst chanser att bli en exportframgång när vinnaren koras 24 mars.

Ungdomsboken ZOO! Virala genier är nominerad till det finländska exportpriset Tulenkantaja som är dagstidningen Aamulehtis och bokhandeln Tulenkantajien kirjakauppas litteraturpris, instiftat 2012. Boken är en humoristisk historia skriven av Kaj Korkea-aho och Ted Forsström som båda har arbetat med att göra humor för olika former av media under nästan tjugo år.

Den här artikeln är INTE låst.

Om du har möjlighet, hjälp oss gärna att hålla våra nyhetsartiklar olåsta utan betalvägg. Köp en stödprenumeration och bli en Boktugg INSIDER. Avsluta när du vill.

35 kr/mån 350 kr/år
Eller valfritt engångsbelopp via Swish.

Författarna har känt varandra sedan högstadiet och tillsammans driver de podden Ted&Kaj som är den största podden på svenska i Finland.

Nomineringen till finländska exportpriset Tulenkantaja är ZOO! Virala geniers andra nominering på kort tid: I november 2017 tävlade den om Finlandia Junior-priset och kammade visserligen inte hem segern men själva nomineringarna i sig är både uppmuntrande för författarna och unika i sitt slag. Till Finländska exportpriset har aldrig tidigare en finlandssvensk bok nominerats och även i Finlandia Junior är det ovanligt med finlandssvenska böcker:

– Boken är medvetet skamlöst skriven just för att vi inte ville att den skulle stanna inom Finlands gränser, säger Kaj Korkea-aho. Här i Finland är vi generellt inte så internationellt inriktade utan håller på traditionerna, så när jag och Ted skrev struntade vi i kutymen och bestämde oss för att vi skulle göra en historia som går hem var som helst.

Kaj upplever att författare som skriver på finlandssvenska står i skuggan av den litteratur som skrivs på finska, så att bli nominerade till Finländska exportpriset är ett erkännande på flera plan.

ANNONS

– Vi som använder finlandssvenskan är inte bortskämda med uppmärksamhet från finskt håll, säger han. Färre läser på svenska än finska och det är långt ifrån en självklarhet att finlandssvensk litteratur översätts till finska. Med nomineringarna känner vi att vi lyckats ta oss över en tröskel med vårt arbete vilket är väldigt viktigt – ska man klara sig som författare behöver man stöd från majoriteten av befolkningen. Dessutom är det självklart roligt med så mycket respons på det man gör – det är långt ifrån alltid man får det som författare.

ZOO! Virala genier är en rolig bok som riktar sig till ungdomar i allmänhet och till dem som har svårt för att fastna i böcker i synnerhet.

– Våra ambitioner är stora, skrattar Kaj och fortsätter: Vi hoppas nå de som läser minst och har varit måna om att göra en trovärdig historia med karaktärer som skapar igenkänning, och som är både lättläst, lockande och vågar ta i de svåra frågorna.

Juryns motivering av boken till Finländska exportpriset Tulenkantanja lyder:

ZOO! Virala genier öppnar en tonårings digitala värld i form av bland annat smarttelefoner och YouTube på ett både humoristiskt och anarkistiskt sätt som roar också äldre läsare. Boken är ett rörande porträtt av en ung kille, vars bästa vän åkt på utbyte till andra sidan jorden.”

Övriga nominerade till Finländska exportpriset är: Magdalena Hai (Kurnivamahainen kissa), Heikki Kännö (Mehiläistie), Tiina Laitila Kälvemark (Seitsemäs kevät), Elina Rouhiainen (Muistojen lukija) och Satu Taskien (Lapset).

ZOO! Virala genier gavs ut i september 2017 av Förlaget på svenska och Otava på finska.


❤ Gillade du den här artikeln? Vi hoppas det.
Kanske fick du lite kunskap eller tips eller bara ett gott skratt… I så fall har vi lyckats. Som du märkte slapp du betalvägg, eftersom vi vill välkomna nya läsare och göra det enkelt för trogna boktuggare. Om du gillar det vi gör och har möjlighet tar vi gärna emot ditt bidrag. En slant som tack för en bra artikel eller en stödprenumeration för att du läser varje vecka. Stötta den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet.
35 kr/mån 350 kr/år

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Sarah Perfekt

Sarah Perfekt

Sarah Perfekt är frilansande fotograf sedan 2010 men är också verksam som skribent. Hon har sin bas på den skånska landsbygden.

sarah@boktugg.se