fbpx

Illustratörerna bakom böckerna som sålde bäst i Storbritannien 2017

De tre illustratörer som sålde bäst i UK 2017: Tony Ross, Axel Scheffler och Jeff Kinney.

Enligt en brittisk topplista var Tony Ross den populäraste illustratören förra året med över 3 miljoner sålda böcker för över 180 miljoner kronor.

The Bookseller har sammanställt topplistan över de bäst säljande illustratörerna under 2017, och siffrorna får en att tappa hakan. Tony Ross ligger på en ohotad förstaplats: hans böcker (inräknat både hans egna och de skrivna av andra författare som han har illustrerat) sålde nära 3,2 miljoner exemplar till ett värde av mer än 187 miljoner kronor.

Boken som blev Tony Ross bästsäljare under 2017 är Bad Dad, skriven av David Walliams. Flera av duons böcker finns på svenska utgivna av B. Wahlströms, som även planerar att ge ut Bad Dad under våren 2019. Sammanlagt har Walliams alla nio böcker i alla format (även e-bok och audio) sålt cirka 55 000 ex på svenska, meddelar B. Wahlströms.

ANNONS

Har ni några svenska illustratörer som säljer bra just nu?
– Vi vill gärna slå ett slag för vår Johan Egerkrans som är en fantastisk illustratör och författare. Hans böcker formligen flyger av hyllorna och mest populära är Nordiska Gudar och Nordiska Väsen, säger Maria L. Bovin, PR- och kommunikationsansvarig på B. Wahlströms.

Om vi återvänder till den brittiska topplistan så toppar alltså Tony Ross den för tredje året i rad. Det är en bra bit till andraplaceringen Axel Scheffler som ändå sålde svindlande 2,1 miljoner böcker för 106 miljoner kronor under 2017. Axel Scheffler är i sin tur kanske mest känd i Sverige för att ha illustrerat böcker av Julia Donaldson, däribland böckerna om Gruffalon (Alfabeta).

På topplistans tredjeplats hittar vi Jeff Kinney med sin serie Dagbok för alla mina fans som sålde strax över 1 miljon böcker till ett värde av nära 65 miljoner kronor. Hans bästsäljande bok förra året blev The Getaway (på svenska Fly fältet, Bonnier Carlsen).

Topp 5 av de bäst säljande illustratörerna i UK 2017

1. Tony Ross
Bad Dad (bästsäljande titel 2017)
3,166,605 (sålda böcker)
£ 16,836,878 (värde i GBP)
30 (antal titlar)

2. Axel Scheffler
Postman Bear
2,118,159
£ 9,541,892
60

3. Jeff Kinney
The Getaway
1,010,237
£ 5,831,636
15

4. Liz Pichon
Family, Friends and Furry Creatures
731,239
£4,177,971
15

5. Quentin Blake
Matilda
593,082
£2,928,494
22
❤ Tack för att du kom hit och läste …
… det gör oss stolta och glada. Som du märkte slapp du betalvägg. Ett val vi gjort, eftersom vi genuint älskar litteraturen och vill sprida våra artiklar till alla bokälskare. Är du trogen boktuggare och gillar det vi gör – stötta gärna den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet. Varje bidrag vi får från läsare som dig, litet eller stort, gör att vi kan fortsätta ta med er bakom kulisserna i bokbranschen. Stöd Boktugg från 35 kr/mån eller 250 kr/år. Det tar bara en minut. Tack.

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se

Stäng meny