Förbjudet läsa böcker medan du kör från 1 februari 2018

Parkera bilen innan du läser vidare i den spännande boken. Från 1 februari 2018 är det förbjudet att använda mobilen när du kör, vilket inkluderar att läsa eböcker. Foto: Fotolia.

Från 1 februari är det förbjudet enligt lag att läsa eböcker på mobilen medan du kör. Däremot går det fortfarande bra att låta en passagerare läsa högt för dig.

Igår (den 1 februari 2018) trädde en ny lag i kraft i Sverige som sätter stopp för alla som försöker läsa eböcker samtidigt som de kör.

Det är i alla fall vår tolkning här på redaktionen, även om det i informationen på Polisens hemsida bara står att lagändringen ”innebär ett förbud mot att tala i en handhållen mobiltelefon, skicka SMS eller uppdatera sina sociala medier vid färd på väg med motordrivet fordon”.

Det gäller nämligen ”förbud mot att köra bil med mobiltelefonen i handen”. Nu tänker förstås några att det är ju inget problem om jag då använder min Kindle eller tablet eftersom det inte är en mobiltelefon. Nja, lagen täcker kommunikationsutrustning och där ingår sannolikt åtminstone även surfplattor.

Vad ska du då göra om du väldigt gärna vill lyssna på böcker medan du kör? I en del bilar finns fortfarande möjlighet att använda ljudböcker på CD-skivor, har du dessutom en med MP3-stöd så slipper du stanna bilen för att byta skiva när det är dags för CD nr 8 av 14 mitt i en spännande cliffhanger. Att leta efter rätt CD-skiva under färd är förmodligen lika farligt som att spela Candy Crush.

Det är även tillåtet att lyssna till ljudböcker via mobilen med hjälp av hands free, bara se till att starta boken innan du startar bilen. Många nya bilar har dessutom koppling via Bluetooth till bilens högtalarsystem så att alla i bilen kan lyssna på samma bok. Om de nu vill det förstås.

En annan lösning är förstås att du låter din passagerare läsa högt för dig ur din ebok. På det viset behöver du inte ens använda en mobil eller tablet – den metoden fungerar lika bra med en pappersbok. Dessutom har de flesta medpassagerare stöd för röststyrning: ”Kan du pausa och vara tyst lite för nu måste jag koncentrera mig när jag parkerar.”

Från Polisens hemsida:

Du kan förlora körkortet
Om du bryter mot förbudet, kan du få böter och bli av med körkortet. Om du nyligen har tagit körkort, kan du behöva göra om uppkörningen.

Förbud mot att köra bil med mobiltelefon i handen
Den 1 februari 2018 införs ett förbud mot att köra bil med mobiltelefonen i handen. Lagändringen innebär ett förbud mot att tala i en handhållen mobiltelefon, skicka SMS eller uppdatera sina sociala medier vid färd på väg med motordrivet fordon.

Kan ge böter
Bestämmelserna innebär att polisen kan rapportera en förare som pratar i mobiltelefonen och till exempel vinglar över mittlinjen, kör upp på trottoarkanten eller bromsar så häftigt i en kö att det finns risk för en olycka. Förare som bryter mot bestämmelserna kan dömas till böter.

Ja, förbudet gäller även surfplattor och laptops

I trafikförordningen står det:
”Vid färd på väg med ett motordrivet fordon får föraren ägna sig åt aktiviteter som användning av mobiltelefon och annan kommunikationsutrustning endast om det inte inverkar menligt på förandet av fordonet. Föraren får inte använda denna utrustning på ett sådant sätt att han eller hon håller den i handen.”
4 kap. 10 e § trafikförordningen (2017:1284).

För vem gäller regeln?
Regeln gäller dig som kör till exempel: moped klass I, moped klass II, traktor, terrängmotorfordon, motorcykel, personbil, taxi, buss, lätt lastbil, tung lastbil.

Läs mer på Transportstyrelsens hemsida om ”rattsurfning”

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare?  Prenumerera!

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL