fbpx

Fängelse för boktjuv som stal och brände böcker

Boktjuvar finns det gott om, men det flesta åker fast ... Bild: Fotolia

Senast var det en bibliotekarie i England som dömdes till fängelse för bokstölder, men fenomenet har alltid funnits där det finns värdefull litteratur.

Att böcker kan vara värdefulla vet de flesta sedan tidigare. Ändå upphör man aldrig att förvånas över bokstölderna som sker världen över. Titt som tätt rapporterar media att någon hittat ett sätt att tjäna pengar på särskilda utgåvor som stulits i ett ögonblick av panik, eller genom noggrann och manipulativ planering, men det enda som tjuvarna har gemensamt är att de flesta åker fast.

Nu rapporterar BBC att bibliotekarien Elizabeth Macregor både stulit och bränt böcker. Det senare skedde när hon försökte undkomma rättvisans långa arm.

ANNONS

Historien bakom alltihop förtäljer att hon försnillat fler än 100 böcker från sin arbetsgivare Pontypridd Library i Rhondda Cynon Taff. Straffet blev fängelse i åtta långa månader för stölderna och för försöket att hindra rättvisans gång (när hon eldade upp bevismaterialet).

Personalen på biblioteket säger att de märkte att fler och fler verk försvann spårlöst och efter ett tag började man misstänka att det var just Macregor som var den skyldige.

Och så mycket grävande behövde polisen inte göra. Den numera ökände bibliotekarien hade lagt upp böcker till salu på sitt eget konto på ebay, där man bland annat fann en version av A disaster and its Aftermath, skriven av Joah Miller. Boken anses vara värd runt 4 000 kronor.

ANNONS

En husrannsakan visade senare att hon hade flera hundra stulna böcker i sin lägenhet och böckerna som hon försökt sätta fyr på återfanns i soptunnan utanför huset.

Att hon sedan irriterade domaren under målet gjorde inte saken bättre. Macregor ska enligt vittnen ha kommit med fantastiska lögner och utsagor som gjort saken värre.

Men inte bara hårda ord sades. Enligt hennes egen advokat ska den anklagade ha dragits med både psykisk sjukdom och mer mänskliga sorger, så som ensamhet.

Boktuggs nyhetsbrev
Håll dig uppdaterad om de senaste trenderna. Vi tar dig med bakom kulisserna i bokbranschen. Kostnadsfritt.
Vi delar aldrig din epostadress med tredjepart. Avsluta när du vill.

Böcker stjäls hela tiden …

Men hon är knappast först med att begå den här typen av brott. För inte så länge sedan stals en värdefull bok ur förstautgåvan av Harry Potter, som gavs ut innan Rowling blev känd. Den boken hade ett värde av 40.000 pund och cirkulerar nu med största säkerhet på svarta marknaden. Verket stals tillsammans med minst 12 andra böcker, bland annat ett exemplar av The Hobbit från 1937.

Inrättningen som blev utsatt för inbrott heter SN Books och man vet att det var två män som bröt sig in och att de spenderade minst 30 minuter med att leta efter olika verk.

Ägaren till bokhandeln var självklart mycket ledsen. Till BBC sa han att böckerna var en tillgång hos företaget, och skulle användas för att kunna höja löner och förbättra de anställdas villkor.

En varning har gått ut till bokhandlare och specialister, där man vill att de ska hålla utkik efter böckerna som stulits.

… men ibland slutar det lyckligt

För mer än fyrtio år sedan stals en 200 år gammal bibel från en kyrka i East Sussex. I efterhand vet man att en man tog den när han kom till staden för att studera engelska tillsammans med sin fru.

Han har senare sagt att han ville förbättra sin engelska och behövde något att läsa, eftersom språkkursen var så otroligt dyr och dålig. En usel kombination, som gjorde honom förbannad.

En dag såg han bibeln i kyrkan och tog den. Det var ett ögonblicks verk. Sedan gick alltså fyrtio år och mannen pensionerades. Då kom också samvetet ifatt honom.

Så vad hände? Förvånad tog Simon Scott vid Holy Trinity Church  i Hastings nyligen emot ett brev där mannen förklarade allting och skrev att han nu ville lämna tillbaka boken. Kort senare dök ett stort paket upp i posten och där var bibeln. Återförd till sin plats.

Mannen förklarade också vilket dåligt samvete han hade och att hans fru skällt på honom under alla år för att han stulit boken.

Boken anses inte ha varit värdefull, men Simon Scott är ändå glad att den återförts till platsen där den hör hemma.

Rätt bok ska ju vara på rätt plats, som man säger.

 


 

 Tack för att du kom hit och läste …
… det gör oss stolta och glada. Som du märkte slapp du betalvägg. Ett val vi gjort, eftersom vi genuint älskar litteraturen och vill sprida våra artiklar till alla bokälskare. Är du trogen boktuggare och gillar det vi gör – stötta gärna den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet. Några tior i månaden eller mer? Du väljer priset.
Det tar bara en minut att bli en INSIDER idag >>

Conny Palmkvist är författare, spökskrivare och journalist. Han har skrivit åtta romaner och bland annat tilldelats Helsingborgs Dagblads kulturpris och Umeå novellpris.
Inga kommentarer än

Kommentarer är avstängda.