fbpx

Bästsäljande böcker belönade på gala i London

Cecelia Ahern, författare till PS, I love you som belönades med platina av Specsavers Bestseller Awards 2017. Foto: Barry McCall

Omkring 60 böcker prisades under Specsavers Bestseller Awards i London, där Nielsen belönade de titlar som sålt 250 000, 500 000 och 1 miljon exemplar under 2017.

Specsavers Bestseller Awards är avsedd att vara en motsvarighet till musikindustrins utmärkelser för storsäljare, där ett album eller en singel kan få guld- eller platinacertifikat. Det är data från Nielsen BookScan och Nielsen PubTrack Digital som ligger till grund för utmärkelserna.

Författarna Tim Marshall, Louise Doughty, Ben Elton, Jessie Burton och Victoria Hislop är några av de som tog emot utmärkelser. Priser delades ut i tre olika kategorier: facklitteratur, skönlitteratur och barnlitteratur. Vinnarna utsågs baserat på hur många exemplar titlarna sålde under 2017, där 250 000 exemplar gav silver, 500 000 guld och 1 miljon platina.

ANNONS

I kategorin facklitteratur belönades två titlar för att ha sålt platina: My Autobiography av Sir Alex Ferguson och The Hairy Dieters av Simon King och Dave Myers. Tre skönlitterära böcker sålde platina under 2017: The Girl on the Train av Paula Hawkins, PS, I Love You av Cecelia Ahern och Killing Floor av Lee Child. I kategorin barnlitteratur belönades Jeff Kinney med platina för Diary of a Wimpy Kid: Rodrick och Diary of a Wimpy Kid: Dog Days. Även författarduon Roald Dahl och Quentin Blake fick pris för två barnböcker: Matilda och The Twits, och David Walliams tog emot platina för Grandpa’s Great Escape.

– Specsavers Bestseller Awards är ett fantastiskt event som firar de bästa av de bästa. Det är otroligt inspirerande att se så många duktiga författare under samma tak, och att kunna uppmärksamma deras prestationer, säger grundaren av Specsavers Mary Perkins i en artikel på Specsavers blogg.

Det hade varit roligt att se något liknande svenskt initiativ, där pris delas ut till de böcker som sålt mest under året. Dock finns det vissa förlag, som till exempel Bonniers, som gör detta internt genom att uppmärksamma pocketböcker som når en viss nivå.

Priset instiftades 2001 under namnet The Nielsen Book Gold and Platinum Awards. 2017 återlanserades priset som Specsavers Bestseller Awards och för första gången räknades både försäljningen av både print och eböcker. I och med det infördes även silver-kategorin.
❤ Tack för att du kom hit och läste …
… det gör oss stolta och glada. Som du märkte slapp du betalvägg. Ett val vi gjort, eftersom vi genuint älskar litteraturen och vill sprida våra artiklar till alla bokälskare. Är du trogen boktuggare och gillar det vi gör – stötta gärna den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet. Varje bidrag vi får från läsare som dig, litet eller stort, gör att vi kan fortsätta ta med er bakom kulisserna i bokbranschen. Stöd Boktugg från 35 kr/mån eller 250 kr/år. Det tar bara en minut. Tack.

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print

fanny@boktugg.se

Stäng meny