ANNONS

Viola Adamson tävlar med outgiven kokbok i Gourmand Awards 2018

Viola Adamson har skrivit kokboken Smakarv Hälsingland. Foto: Pelle Agorelius

För några månader sedan skrev Boktugg om att Gourmand Awards även välkomnar outgivna kokböcker. En av årets nominerade är nu författaren och forskaren Viola Adamson som skickade in sitt manus Smakarv Hälsingland.

Över 70 stycken av de nominerade till årets Gourmand Awards i Kina är svenska bidrag. Urvalet är gjort av tävlingens internationella jury. Pelle Agorelius, Gourmand Awards svenska samarbetspartner, menar att mängden nominerade beror på att fler och fler svenskar blickar mot en internationell marknad, och det faktum att Sverige visar stor bredd, inte minst på vilka ämnen böckerna handlar om.

Den här artikeln är INTE låst.

Hjälp oss gärna att hålla Boktuggs nyhetsartiklar olåsta utan betalvägg. Bli en INSIDER från 96 öre per dag. Du kan också ge ett bidrag på 25 kr eller kanske 500 kr. Eller helt valfritt belopp. Vi tar även Swish

– De nominerade böckerna har olika kvalitet, säger Pelle. Det finns böcker som vi inte sett maken till förut – praktverk från pärm till pärm, men också sådana som liknar arbeten vi sett tidigare år. Då har de andra värden som anslag, format eller pris. Tittar man på topp tre i vinnarlistorna från tidigare år är böckerna sällan jämförbara sinsemellan – juryn bedömer hur de tror boken kommer att fungera på marknaden internationellt, eller så kan det kan vara boken som sådan som sticker ut. Eller idén och innehållet.

Kokböcker består idag mer än någonsin av många olika delar som måste harmonisera med varandra: recept, text, tanke, foto och design. Enligt Pelle är det helheten som får ett arbete att sticka ut och för juryn gör det att även ännu ej utgivna böcker är intressanta att bedöma, vilket Boktugg berättade om i augusti 2017. Inför årets tävling uppmanades personer med ett manus som ännu inte var riktigt färdigt att ändå tävla.

ANNONS

En av dem som gjort det är Viola Adamson. Hon har flera kokböcker bakom sig och försvarade 2014 sin avhandling ”A Healthy Nordic Diet and Cardiometabolic Risk Factors: Intervention Studies with Special Emphasis on Plasma Lipoproteins”. Den forskningen låg till grund för kokboken Nordens bästa mat som 2013 tog hem första pris i Gourmand Awards-kategorin Best Scandinavian Cookbook. Två år senare blev den best of the best under Gourmand Awards 20-årsjubileum i Frankfurt. Nu tävlar Viola med en ännu inte utgiven bok om Hälsinglands mattraditioner i kategorin ”Culinary history”. Sedan juli 2017 samarbetar Viola med Bokförlaget K&R AB som i framtiden ska ge ut kokboken.

– Jag träffade Viola i Stockholm på mässan Sthlm Food&Wine, säger Pelle. Då hade hon kontaktat mig och berättat att hon hade ett manus och utkast till omslag. Vi sågs där så hon kunde visa sin bok och berätta om den. Smakarv Hälsingland har förnyade recept på traditionsenlig mat som kan tilltala en växande grupp som vill veta var maten kommer ifrån, även historiskt, och knyter an till UNESCO:s världsarv, Hälsingegårdar. Det gör den viktig för trenden där lokal matkultur utgör en växande reseanledning globalt.

– Jag har länge samlat recept från Hälsingland som jag kommer ifrån, berättar Viola om sin bok. Det är mycket spannmål och mjölkhushållning, surmört, ostar och ostkaka. Sedan blandar jag in matens ursprung och historiska personer som Carl von Linné och Olof Broman, rektor och kyrkoherde i Hudiksvall som har gjort iakttagelser om kosthållning som dokumenterats för eftervärlden. Det är stora volymer från livet i Hälsingland. Självklart hoppas jag att deltagandet i Gourmand Awards ska leda till vinst men också att det ska lyfta Hälsingehistorien utifrån ett matperspektiv.

Deltagandet i tävlingen leder i bästa fall till att Smakarv Hälsingland uppmärksammas av förlag i utlandet. Gourmand Awards är en scen att synas över hela världen från.

Smakarv Hälsingland har ett extra värde som just världsarv, och begreppet är välkänt internationellt, säger Pelle. Det krävs en del för att bli klassad som det så det bör bidra till ökat intresse för boken.

ANNONS

Den 15 mars hålls en presslunch på Örebro slott tillsammans med landshövdingen Maria Larsson där Pelle som representant ska berätta mer om tävlingen med prisutdelning i Kina i maj för både press och nominerade. Vilka som kommer att få extra stort fokus under lunchen beror på vilka av de nominerade som tidigt anmäler att de kommer. För pressen är tillfället en möjlighet att möta några av de deltagande och för kokboksmakarna själva blir det en naturlig mötesplats för att planera inför Kinaresan.

– Det viktigaste med Örebro är mötet för dem som är på väg åt samma håll, säger Pelle. Det bidrar till att bilda en egen community. Att vi förlägger det till Örebro handlar delvis om att staden har ett vänortsförhållande med Yantai och vi ger en kulturell signal när vi väljer den som pressort. Sedan är samarbetet med Maria Larsson och Länsstyrelsen också viktigt för oss alla.

Fotnot: En av årets vinnare i Gourmand Awards är redan klar. Kocken Leif Mannerström har tilldelats en special award och säger i ett pressmeddelande:

– Jag är otroligt glad och hedrad över detta stora erkännande, säger Leif Mannerström. Jag gav ut min första kokbok Johannas Hemligheter 1981, sedan dess har jag gjort många kokböcker, nu senast Mannerströms Husmanskonster 2017.

Lär dig mer om bokbranschen!


Över 6400 personer prenumererar redan på Boktuggs nyhetsbrev. Två gånger i veckan får du koll på nya trender, nya förlag, spännande författarskap och böcker. Bäst allt - det är helt kostnadsfritt. Missa inte nästa stora grej. Anmäl dig nu!


❤ Gillade du den här artikeln? Vi hoppas det.
Kanske fick du lite kunskap eller tips eller bara ett gott skratt… I så fall har vi lyckats. Som du märkte slapp du betalvägg, eftersom vi vill välkomna nya läsare och göra det enkelt för trogna boktuggare. Om du gillar det vi gör och har möjlighet tar vi gärna emot ditt bidrag. En slant som tack för en bra artikel, via smidig kortbetalning25 kr eller 150 kr eller välj annat belopp. Du kan även swisha till 123-483 18 71klicka här för QR-kod. Stötta den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet.
Är du författare eller jobbar i branschen? Då ska du prenumerera på INSIDER Basic eller Business och läsa Skrivtugg och Analysbrevet.
Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Sarah Perfekt

Sarah Perfekt

Sarah Perfekt är frilansande fotograf sedan 2010 men är också verksam som skribent. Hon har sin bas på den skånska landsbygden.

sarah@boktugg.se