fbpx

Stephen King tilldelas litteraturpris från PEN America för sin författargärning

Foto: Shane Leonard

Under lång tid har författaren Stephen King skrivit böcker som kritikerna sett ner på, men efterhand fått revansch. Senast med priset från PEN America.

Stephen King har tilldelats PEN America Literary Service Award för sin författargärning. Priset delas årligen ut till någon som har tillfört den amerikanska litteraturen något fint med sina verk och samtidigt fått läsare att förstå vad det innebär att vara människa.

Ordförande för PEN America sa i ett offentligt uttalande att Stephen King har inspirerat folk att stå stadigt mot onda krafter och att han har en generös syn på mänskligheten. Kings vetgiriga kamp för allas rätt att höras nämndes också i motiveringen för priset.

ANNONS

Intressant för en svensk betraktare är så klart hur Stephen King har gått från att ha behövt försvara sina egna böcker, som på den tiden kallades skräp av kritikerna, till att bli en amerikansk litteraturskatt som högaktas. Kanske har hans böcker förändrats på senare år, kan det ha något med saken att göra?

Faktum är att det gick ett sus genom den litterära världen när han fick National Book Foundation Medal år 2003 och ilskan var kraftig från flera håll, eftersom han betraktades som en lättsam skräckförfattare. Flera kritiker gick ut i sina respektive kanaler och förbannade tilltaget.

Så sent som 2014 sa också kritikern Harold Bloom att det var fullständigt ovärdigt att läsa Stephen King för någon som lärt sig älska klassikerna av Proust, Joyce och Faulkner. Man kan i ärlighetens namn fråga sig varför det ena utesluter det andra och varför en sorts litteratur ska staplas ovanpå en annan. En god läsare väljer både Proust och King, annars missar hen det stora i att verkligen läsa sig till en ny värld, en ny tanke och ett rikare liv.

ANNONS

Och inte är han oäven, King. I hans katalog finns numera över 50 böcker och King har dessutom genom sin stiftelse Haven Foundation ställt upp för författare som fått utstå trakasserier runt om i världen, ofta på grund av deras kamp för rätten att skriva vad de vill. Han talar ofta och mycket om det via sina kanaler i sociala medier. Han är till exempel en av de författare som har blockerats av Donalds Trumps twitter-konto.

Litteraturpriset från PEN America delas ut 22 maj 2018 på American Museum of Natural History. Samma dag kommer hans nya bok The Outsider släppas på den amerikanska marknaden.

Grattis från oss på Boktugg, trots att du inte hade tid med en intervju med oss, Stephen. Vi kommer att fortsätta jaga dig.

Gör som 5000+ andra Boktuggläsare ...

... prenumerera på vårt nyhetsbrev (kostnadsfritt). I din mejlbox varje vecka så du inte missar några viktiga nyheter i bokbranschen.

Din epostadress används enbart av Boktugg och delas aldrig med tredje part.

 


 

 Tack för att du kom hit och läste …
… det gör oss stolta och glada. Som du märkte slapp du betalvägg. Ett val vi gjort, eftersom vi genuint älskar litteraturen och vill sprida våra nyheter till så många som möjligt. Till priset av en en kopp kaffe på stan (39 kronor/mån) stöttar du den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet. En billig peng för alla de tusentals artiklar vi publicerar varje år. Plus att du får tillgång (japp, där har vi en betalvägg) till ett växande bibliotek av artikelserier och ett exklusivt nyhetsbrev endast för INSIDERs.
Det tar bara en minut att bli en INSIDER idag >>

Conny Palmkvist är författare, spökskrivare och journalist. Han har skrivit åtta romaner och bland annat tilldelats Helsingborgs Dagblads kulturpris och Umeå novellpris.
Inga kommentarer än

Kommentarer är avstängda.