Dansk författare till agenturen Ophelia Publishing Agency

Danska författaren Jakob Vedelsby skaffar en svensk agent och hoppas sälja sina böcker till fler länder, däribland Sverige.

Ophelia Publishing Agency kommer att representera den danska författaren Jakob Vedelsby, som redan är utgiven på sex språk.

– Jag är otroligt glad för att Jakob och jag får möjlighet att arbeta tillsammans igen. Jag ser fram emot att få presentera hans mycket speciella och berörande prosa för Skandinavien och fortsätta den resa som påbörjat i resten av världen, säger Marthina, som förutom Vedelsby nu representerar ett 15-tal författarskap.

Jakob har en gedigen utgivning bakom sig med flera internationella framgångar. I synnerhet romanen Menneskeloven som hittills utkommit på sex språk utöver danska. Han har dessutom precis avslutat ordförandeskap (2014–2017) för danska författarförbundet.

– Jag är mycket glad för att återuppta samarbetet med Ophelia Publishing och Marthina som jag känner från den tid då hon var anställd på mitt danska förlag och sålde min bok Mennskeloven till den tyska marknaden. Det blev startskottet på romanens internationella succé. Hon är duktig och ambitiös och jag tvivlar inte på att hon är rätt person att representera mitt författarskap i Skandinavien och resten av världen, säger Jakob Vedelsby som nu hoppas hitta ett svenskt förlag.

Han debuterade med lyrik i tidskriften Hvedekorn 1990. År 2002 utkom hans första roman Himlen må vente på anrika förlaget Samleren. Därefter kom romanerna Du og jeg (2004), Verden i verden (2007) och Bjergene i horisonten (2009). 2011 fick han sitt internationella genombrott med Menneskeloven (Forlaget Aronsen). Den har hittills utkommit på sex språk, bland annat på tyska och kinesiska.

Jakobs senaste roman Skyggespor utkom på Tiderne Skifter 2015 och den ryska versionen av boken trycktes i sin helhet i litteraturtidskiften Oktober samt utkom på Eksmo, Rysslands största förlag, under våren 2017. Och i april samma år utkom fackboken Når omsorg er den bedste medicin som Jakob skrivit tillsammans med sjuksköterskan May Bjerre Eiby.

Just nu skriver Jakob på en ny roman, som är något av ett experiment då han skriver den tillsammans med en annan författare. Denna förväntas utkomma i Danmark under våren 2018.

Jakob Vedelsby är flerfaldig stipendiat från Statens Kunstfond. Han är fil.kand i Film- och Medievetenskap från Københavns Universitet. Vid sidan av sitt skönlitterära författarskap skriver han fackböcker, är en flitigt anlitad föredragshållare och håller i skrivkurser. 2014–2017 var Jakob ordförande för Dansk Forfatterforening.

Ophelia Publishing Agency startades hösten 2015 av Marthina Elmqvist som dessförinnan jobbat på förlag i Sverige och Danmark och som frilansande pr-konsult och marknadsförare för såväl enskilda författare som film- och teaterproducenter och andra aktörer i kulturbranschen.

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare?  Prenumerera!

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL