fbpx

Språkstegen satsar på tidig språkinlärning genom läsning

Genom projektet Språkstegen samverkar bibliotek och barnhälsovård i Blekinge och Kronobergs län för förbättrad språkinlärning. Foto: Anna Nordström

Sedan september 2017 har Blekinge och Kronobergs län infört ett samarbete mellan bibliotek och barnhälsovård för att arbeta med läs- och språkfrämjande.

Inspirerade av det nationella projektet Bokstart har Blekinge och Kronobergs län startat upp en egen satsning med syftet att genom litteratur och läsning främja barns språkinlärning redan från början. Ett nyligen beviljat stöd från Kulturrådet ger dem möjlighet att vidareutveckla satsningen under 2018.

Sara Wijk, som arbetar på regionbiblioteket i Blekinge och Kronoberg, är projektledare för satsningen som går under namnet Språkstegen.

ANNONS

– Språkstegen är ett samarbete mellan olika intressenter i samhället som möter riktigt små barn och deras föräldrar och som syftar till att ge föräldrarna stöd, inspiration och kunskap om språk och läsning. Ur det längre perspektivet handlar det också om större samhällsfrågor och demokrati, säger Sara.

Sara Wijk, projektledare för Språkstegen.

Hon berättar att det är mycket tack vare Bokstart som Språkstegen kom till. Det skedde i samband med att det kom ett styrdokument från Kronobergs län gällande folkhälsa om att bibliotek, barnhälsovård och förskola skulle samarbeta mer kring språk.

– Om inte Bokstart hade funnits hade vi inte jobbat på så. Det är väldigt tydligt att man från nationellt håll vill uppmuntra den här typen av arbete.

ANNONS

Under två års tid arbetade de med att planera, identifiera behov, föra dialog med beslutsfattare, och lära sig att samverka, allt för att bygga upp en struktur och göra satsningen hållbar på lång sikt. Sara berättar att det inte har varit helt okomplicerat att skapa ett fungerande samarbete mellan människor inom två helt olika områden som kultur och barnhälsovård.

– Även om alla har ett liknande uppdrag så har det behövts tid för att prata ihop oss, säger Sara. Vissa saker som för oss inom kultur är helt självklart, är nytt och främmande för personer inom vården, till exempel när vi pratar om läslust och annat som inte är direkt mätbart. Det har varit nyttigt både för dem och för oss!

Den första insatsen under Språkstegen satte igång hösten 2017, och innebär att alla barn i Blekinge vid 8 månaders ålder får en bok (Knacka på! av Anna-Clara Tidholm) och föräldrarna får information och inspiration av BVC-personal om hur man på bästa sätt läser tillsammans. I Kronobergs län började man nu vid årsskiftet.

ANNONS

– I de allra flesta fall sker en interaktion mellan barnet, boken och den vuxne som läser, säger Sara, och det är just den interaktionen som enligt forskningen öppnar dörren till språkinlärning. Många föräldrar, oavsett bakgrund, blir förvånade över att det går att läsa för ett så litet barn. Det är lika häftigt varje gång!

Övriga insatser som kommer att genomföras inom Språkstegen framöver är bland annat föräldragrupper där både bibliotekspersonal och BHV-sjuksköterskor medverkar, öppna program på bibliotek i alla kommuner för barn 0–3 år och ytterligare samtal kring läsning och språkutveckling vid 18-månadersbesöket på BVC då även presentkort på en bok delas ut.

– På idéstadiet finns tanken om att koppla på förskolorna under nästa år. Det är lite klurigt eftersom de så är många och för att det saknas en regional överbyggnad.

Det finns flera anledningar till att föräldrar inte läser för sina barn. De hinder som Sara och hennes kollegor har kunnat se är bland annat att det saknas kunskap om vad en pekbok är för något eller att det finns barnlitteratur över huvud taget. Det finns också ett behov av att informera om bibliotekens verksamhet och att det är gratis.

– Vår ambition är att nå alla familjer,  och vi satsar först på de generella insatserna. Senare kan vi inrikta oss specifikt för att nå vissa grupper, säger Sara.

Är det unikt att föräldrar får information om läsning och språkutveckling vid besök på BVC?
– Språkutveckling har BHV informerat om länge och de säger i regel att läsning är viktigt och böcker är bra. Men i och med Språkstegen har BHV-personalen här fått lite nya glasögon och det är ganska unikt än så länge. Genom Bokstart har flera län och regioner har fått pengar till den här sortens arbete, så det kommer dyka upp flera sådana här samarbeten runtom i Sverige, säger Sara.

Boktuggs nyhetsbrev
Håll dig uppdaterad om de senaste trenderna. Vi tar dig med bakom kulisserna i bokbranschen. Kostnadsfritt.
Vi delar aldrig din epostadress med tredjepart. Avsluta när du vill.

När Sara är ute och föreläser för barnhälsovårdssjuksköterskorna hör hon att de i mötet med familjerna ser enorma behov just gällande språkinlärningen. Genom Språkstegen får sjuksköterskorna material och utbildning kring hur läsning kan användas för att möta dessa behov.

– En del tycker det är lite läskigt att inte bara prata om att man ska läsa utan också visa hur man gör det, men de ser också effekten.

Genom arbetet med Språkstegen har biblioteks- och vårdpersonal i Blekinge och Kronobergs län kunnat konstatera att samverkan kan vara ganska svårt, men jätteviktigt för medborgarna.

– Detta är ett strategiskt arbete för att det ska finnas läsande människor även i framtiden. Det handlar inte om att det är bra och lite gulligt att läsa barnböcker – det är en stor samhällsfråga som handlar om demokrati, avslutar Sara Wijk.❤ Tack för att du kom hit och läste …
… det gör oss stolta och glada. Som du märkte slapp du betalvägg. Ett val vi gjort, eftersom vi genuint älskar litteraturen och vill sprida våra artiklar till alla bokälskare. Är du trogen boktuggare och gillar det vi gör – stötta gärna den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet. Varje bidrag vi får från läsare som dig, litet eller stort, gör att vi kan fortsätta ta med er bakom kulisserna i bokbranschen. Stöd Boktugg från 35 kr/mån eller 250 kr/år. Det tar bara en minut. Tack.

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se

Stäng meny