fbpx

Type & Tell stänger frilanslista – men satsar på breddat utbud

Lotten Skeppstedt, produktchef på Type & Tell Sverige.

Type & Tell stänger sin frilanslista och ersätter den med ett samarbete med Litterära konsulter. Samtidigt vill de bredda sitt utbud av egenutgivartjänster och hoppas snart kunna erbjuda ljudboksproduktion.

Efter att Type & Tell stängde ner i UK och Finland vid årsskiftet kom beskedet att Frilanslistan skulle stängas ner. Genast dök frågan upp: håller egenutgivartjänsten på att kasta in handduken även i Sverige?

– Nej, det är ett missförstånd. Svaret är det motsatta – vi satsar på Type & Tell Sverige mer än någonsin och breddar vårt erbjudande med förhoppning om att fler författare och förläggare ska hitta till oss och upptäcka vår fantastiska tjänst och kundservice, säger Lotten Skeppstedt, produktchef för Type & Tell Sverige.

Hur går det för Type & Tell Sverige?
– Under 2017 gav vi ut drygt 100 titlar och ökade vår försäljning av både publiceringspaket och fristående tjänster. Vi får fantastisk feedback från våra kunder, inte minst gällande vår personliga och snabba support, och det är vi mycket stolta över att kunna erbjuda!

ANNONS

Ni ska stänga sidan med frilansare, vad innebär den förändringen för författare och frilansare?
– Vi stänger den Frilanslista som sedan starten av Type & Tell har förmedlat kontakt mellan en liten grupp frilansare och våra inloggade användare – helt utan kostnad. Vi har sedan starten av Frilanslistan kommunicerat att det är en temporär lösning till dess att vi hittat ett smidigare erbjudande för våra användare. Nu är vi mycket glada att inom ett par veckor kunna presentera ett samarbete med Litterära Konsulter! Mer information kommer både på vår blogg och hemsida, men i korthet handlar det om att erbjuda redaktionella tjänster – lektörsläsning, korrekturläsning, första kapitel-analys – och att dessa kommer att vara synliga även för dem som inte är inloggade användare, vilket med Frilanslistan tyvärr har varit ett krav.

Ni tänker bredda ert erbjudande, vilka typer av tjänster tror du på där för egenutgivare och vad har ni lanserat?
– Vi breddar vårt erbjudande på en rad sätt, bland annat kommer vi under 2018 arrangera egna workshops och events och vi paketerar en rad matnyttiga tjänster specifikt för mindre bokförlag och enmansförlag – ett behov som vi har sett öka på senare tid. I tillägg till detta får vår bokeditor fler och förbättrade funktioner.

Är intresset stort för workshops och events?
– Ja, helt klart. Fick precis mejl från Akademibokhandeln om att föredraget ”Från skrivande till utgiven bok – vad händer längs vägen?” som Type & Tell för andra gången medverkar på (denna gång i Uppsala den 18/1) även denna gång är fullbokat med 100 platser – kort efter att inbjudan har gått ut.

Det hetaste just nu är ljudböcker – har Type & Tell något paket för egenutgivare där?
– Jag skrev nyss om trenden med ljudböcker i min spaning inför 2018 på vår blogg. Och ja, vi har ett spännande samarbete på gång även på den här fronten! Jag kan inte säga mycket mer just nu än att vi har en partner med ett prisvärt koncept. Vi tror att de med sitt erbjudande på riktigt kommer att utmana de kostsamma ljudboksproduktioner som endast fåtalet mindre förlag och privatpersoner har råd med idag.

Har ni gjort någon kartläggning av hur stor den svenska marknaden för egenutgivning är eller bedömning av hur stor den borde kunna bli om man drar erfarenheter från USA?
– Bortsett från att Type & Tell:s betalande användare ökar, år efter år, har Kungliga Biblioteket sedan förra året börjat kartlägga egenutgivningen och gett den en egen kategori i Nationalbibliografin. Det om något är ett tecken på att självpublicering blomstrar och är här för att stanna! År 2016 stod självpublicering för 13 procent av den totala utgivningen. Det ska bli spännande att se vad siffran landar på nu när rapporten för 2017 strax är klar.

Här hittar du Lottens blogginlägg om de trender hon ser just nu.


❤ Tack för att du kom hit och läste …
… det gör oss stolta och glada. Som du märkte slapp du betalvägg. Ett val vi gjort, eftersom vi genuint älskar litteraturen och vill sprida våra artiklar till alla bokälskare. Är du trogen boktuggare och gillar det vi gör – stötta gärna den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet. Varje bidrag vi får från läsare som dig, litet eller stort, gör att vi kan fortsätta ta med er bakom kulisserna i bokbranschen. Stöd Boktugg från 35 kr/mån eller 250 kr/år. Det tar bara en minut. Tack.

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 25 år tillbaka och författare till nio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Stäng meny