Nextory lanserar uppläsning av bilderböcker i sin app

Shadi Bitar, VD Nextory

Automatiserad högläsning? Nu erbjuder Nextory-appen hjälp med att läsa godnattsagan då bilderböcker kan få både ljudeffekter och berättarröst.

Alla småbarnsföräldrar får idag veta att du bör läsa högt för ditt barn minst en halvtimme om dagen från spädbarnsålder upp till tioårsåldern. Det blir snabbt många timmar som visserligen är oerhört mysiga men som inte alltid hinns med.

Behöver du också få hjälp med godnattsagan ibland? Varje tillfälle till högläsning gör skillnad oavsett hur, skriver Nextory i ett pressmeddelande.

Ingen av de stora digitala boktjänsterna i Sverige har förrän nu kunnat erbjuda bilderböcker där man både kan lyssna på ljudeffekter såsom fågelkvitter och samtidigt lyssna på en berättarröst. Lagom till jul erbjuder Nextory just detta. Helt enkelt böcker där barn får en bättre och mer levande läsupplevelse.

Högläsningen i hemmen minskar dramatiskt, enligt Nextory. Redan 2012 presenterades undersökningar som visade att bara 35 procent av Sveriges föräldrar läser för sina barn varje dag. Undersökningen, som gjordes av Läsrörelsen och Junibacken, visade samtidigt att motsvarande siffra 2002 var 70 procent.

Regelbunden högläsning ger barn stora fördelar. Barnen hör och lär sig nya ord och med ett större ordförråd blir det lättare att så småningom ta till sig olika slags texter. Barnet blir också mer intresserat av att läsa.

– Inget slår högläsning och närheten det skapar till barnet. Men oavsett hur det sker gör varje högläsning en skillnad. Jag brinner för barns rätt till böcker och berättelser och vi på Nextory vill inspirera barn till ökad läslust. Vi är stolta och glada att vi nu kan erbjuda våra kunder bilderböcker med uppläsning, säger Shadi Bitar, grundare och vd Nextory.

Nextory tar nästa steg i utvecklingen av digitala böcker

Fram tills nu har man kunnat antingen läsa e-böcker eller lyssna på ljudböcker. Men förlagen har börjat ta fram böcker som innehåller både text, ljud och rörlig bild vilket det länge funnits stöd för i eboksformatet Epub3. Nu är Nextory den första av de större prenumerationstjänsterna som har den senaste tekniken för att erbjuda kunderna denna kombinerade läsupplevelse. Det innebär att barnet kan bläddra i en bilderbok samtidigt som en berättarröst läser upp texten i boken.

– Vi på Bonnierförlagen är väldigt glada över att Nextory kan erbjuda marknaden e-böcker i Epub3-format. Jättekul att Nextory nu satsar på det här e-boksformatet som ger en så mycket större upplevelse för läsarna, säger Jessica Kolterjahn, ansvarig digitala barn- och ungdomsböcker, Bonnierförlagen i pressmeddelandet.

Den första strömmen av bilderböcker med uppläsning finns nu tillgängliga i Nextorys barnboksdel ”Läs & lyssna” lagom till jul och företaget hoppas att detta blir startskottet för fler barnfamiljer att upptäcka tjänsten.

Tips på bilderböcker med uppläsning:

Vem-serien (ex. Vem blöder?) – Stina Wirsén
Gittan och älgbrorsorna – Pija Lindenbaum
Jul i Stora Skogen – Eva Eriksson och Ulf Stark

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare?  Prenumerera!

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL