fbpx

Augustpriset växer med Hederspris för lifetime achievement

Kristina Ahlinder, VD Förläggareföreningen. Foto: Charlie Bennet

Svenska Förläggareföreningen instiftar ett nytt Hederspris som kommer att delas ut för första gången i samband med Augustgalan 2018.

Ett Hederspris instiftas av Svenska Förläggareföreningen ”för att årligen uppmärksamma och hedra en nu levande upphovsperson som skapat verk av bestående värde, och som genom sin konstnärliga gärning på ett betydelsefullt sätt bidragit till den svenska litterära utgivningen”, skriver Svenska Förläggareföreningen i ett nyhetsbrev.

Kristina Ahlinder, direktör för Svenska Förläggareföreningen, berättar att de har haft en utvecklingsgrupp som tittat på Augustpriset vad gäller priskategorier och hela administrationen kring priset, och som landade i ett förslag om att instifta ett Hederspris.

ANNONS

– Det är inte ett Augustpris, det behåller vi som det är med tre kategorier. Gruppen, och sedan styrelsen, tyckte att ett pris av karaktären lifetime achievement behövdes och nu är det instiftat, säger Kristina Ahlinder till Boktugg.

Den första prisutdelningen sker i samband med Augustgalan 2018 – samma år som Augustpriset firar 30 år. Pristagaren kommer att tillkännages ett antal dagar före Augustgalan. Hederspriset utgörs av ett konstnärligt och personligt utformat diplom, hedersam uppmärksamhet i Augustgalan, tal och blommor.

Pristagare till Hederspriset kan föreslås av Svenska Förläggareföreningens medlemsförlag och ett antal upphovsrättsorganisationer, varpå en kommitté under Eva Bonniers ordförandeskap (övriga medlemmar är Erik Titusson, Dan Israel, Ingrid Elam, Gunnar Ardelius och Karin Ahlin) kommer att gå igenom nomineringarna. Därefter utser Svenska Förläggareföreningens styrelse en pristagare.
❤ Tack för att du kom hit och läste …
… det gör oss stolta och glada. Som du märkte slapp du betalvägg. Ett val vi gjort, eftersom vi genuint älskar litteraturen och vill sprida våra artiklar till alla bokälskare. Är du trogen boktuggare och gillar det vi gör – stötta gärna den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet. Varje bidrag vi får från läsare som dig, litet eller stort, gör att vi kan fortsätta ta med er bakom kulisserna i bokbranschen. Stöd Boktugg från 35 kr/mån eller 250 kr/år. Det tar bara en minut. Tack.

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se

Stäng meny