fbpx

Läsprojektet Bokstart föll väl ut i Landskrona

Sandra Bergqvist, bibliotekarie i Landskrona. Foto: Privat

Under de senaste tre åren har flera familjer i Landskrona fått besök i hemmet av bibliotekarier genom projektet Bokstart – ett kommunikationsfrämjande program som sedan 2010 finns över hela världen. 

Bokstart gick från pilotprojekt till en mer stadigvarande tillvaro när regeringen efter två testår 2017 gick in med 10 miljoner kronor till Kulturrådet att fördela över Bokstartprojekt landet runt. Projektet syftar till att stärka föräldrarnas roll för att stimulera språket i kommunikationen med sina barn. Idén kommer från England som var först ut med att starta programmet 2010 och idag finns Bokstart i ett 40-tal länder världen över.

I Sverige har projektet rört sig främst inom folkbibliotekens, barnhälsovårdens och förskolans verksamheter för att nå ut till så många berörda som möjligt. Biblioteken i Landskrona var en av de organisationer som inbjöds att delta när pilotprojektet startade 2015. Bibliotekarie Sandra Bergqvist vid stadsbiblioteket och hennes kollegor hade precis inlett ett samarbete med familjecentralen Tellus i Landskrona när frågan om de ville vara med i Bokstart kom från Regionbibliotek Skåne.

ANNONS

– Jag tror att det berodde på att vi är en lagom stor kommun, att vi är positiva till att utveckla verksamheten genom projekt och att de kände till vårt samarbete med en av familjecentralerna, säger Sandra. När vi ansökte så sökte vi finansiering på årsbasis, och erhöll runt 600 000 per år.

Det främsta målet för Bokstartarna i Landskrona var att etablera en kontakt med föräldrarna tidigt. Genom att möta familjerna i deras hem har Bokstart kunnat utformas individuellt efter varje familjs egna behov och förutsättningar. Fokus har aldrig legat på att sprida mängder av fakta om läsning till familjerna, utan på att skapa umgänge kring läsningen och förvandla den till något som ligger till grund för gemenskap och kommunikation.

– Vi upplever att många, inte minst småbarnsföräldrar, har en föråldrad bild av vad biblioteket är och att detta var en ypperlig chans att nyansera den bilden, säger Sandra. Det var också lockande att få testa en metod som var väl beprövad i flera andra länder.

ANNONS

När 2017 går mot sitt slut avrundas också det första Bokstartprojektet i Landskrona som sträckte sig över tre år. Med större delen av facit i hand är responsen god, för trots stundom kommunikativa svårigheter med språkförståelse och praktikaliteter som saknade portkoder, har majoriteten av deltagarna känt glädje över att vara med:

– De familjer vi når är oftast väldigt positiva och glada över att vi kommer, många har väntat på oss och har till och med dukat upp med fika, säger Sandra. Jag tror att vi Bokstartare hela tiden har varit medvetna om de svårigheter som finns, både i att nå de utvalda familjerna och i att göra hembesöken – då det är en väldigt speciell och annorlunda situation. När jag började förväntade jag mig kanske att fler skulle vara negativa till besöken. Men det är väldigt sällan det händer, och jag måste erkänna att jag blev förvånad över att så många faktiskt välkomnar oss fast de glömt bort tiden eller inte fått kortet som vi skickat innan. Det är verkligen en bekräftelse på hur uppskattade våra besök är!

Bokstart i Landskrona har blivit beviljade pengar från Kultur i Skåne för att kunna leva vidare och efter årsskiftet fortsätter projektet fast i ny tappning.

Gör som 5000+ andra Boktuggläsare ...

... prenumerera på vårt nyhetsbrev (kostnadsfritt). I din mejlbox varje vecka så du inte missar några viktiga nyheter i bokbranschen.

Din epostadress används enbart av Boktugg och delas aldrig med tredje part.

– Vi håller precis på att utforma det nya arbetssättet, och även om vi inte kommer att kunna göra hembesök så känns det otroligt roligt att få fortsätta att arbeta med Bokstart, då det är det roligaste och viktigaste som finns, säger Sandra.

 


 

 Tack för att du kom hit och läste …
… det gör oss stolta och glada. Som du märkte slapp du betalvägg. Ett val vi gjort, eftersom vi genuint älskar litteraturen och vill sprida våra nyheter till så många som möjligt. Till priset av en en kopp kaffe på stan (39 kronor/mån) stöttar du den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet. En billig peng för alla de tusentals artiklar vi publicerar varje år. Plus att du får tillgång (japp, där har vi en betalvägg) till ett växande bibliotek av artikelserier och ett exklusivt nyhetsbrev endast för INSIDERs.
Det tar bara en minut att bli en INSIDER idag >>

Sarah Perfekt är frilansande fotograf sedan 2010 men är också verksam som skribent. Hon har sin bas på den skånska landsbygden.
Inga kommentarer än

Kommentarer är avstängda.