Åsa Schwarz thriller om ett kapat internet blir internationell tv-serie

Åsa Schwarz, författare till boken De sju nycklarna.

Nu blir ännu en svensk succé filmatiserad av Yellow Bird och man har siktet inställt på den europeiska marknaden. Boktugg följer utvecklingen och lyckades få tag på författaren en kort stund under dagen.

Det är alla författares stora dröm att man filmatiserar deras material, men få är utvalda och det är inte ofta som produktionsbolagen plockar upp material från den svenska bokbranschen. Till undantagen hör Åsa Schwarz, vars bok De sju nycklarna ska bli en internationell tv-serie. Köpare är samma produktionsbolag som filmat Stieg Larssons trilogi både i Sverige och utomlands. I nuläget har man lagt option på romanen, men källor säger att man redan påbörjat arbetet i andra änden.

De sju nycklarna kom ut på Hoi förlag i augusti 2017 och har alltså bara funnits utgiven en kort period när den nu plockas upp av en köpare. Handlingen i boken kretsar kring en samling nycklar som ger innehavaren makt över internet. En av nycklarna finns också nära oss, även i verkligheten. Till Boktugg säger Åsa Schwarz:

– Boken bygger på att det i verkligheten finns sju nyckelbärare till internet och en av dem är svenska Anne-Marie Eklund Löwinder. Så idén till boken fick jag när jag såg en artikel som hon postade på Facebook år 2010, när nyckelbärarna träffades i Washington och signerade adresslistan till internet … så att trafiken går till rätt ställe.

Att internet skulle kunna kapas är naturligtvis en svindlande tanke och den originella idén var en av orsakerna till att produktionsbolaget plockade upp boken.

– Det är en otroligt fascinerande miljö, ett område som känns outforskat och nytt, säger Marianne Gray, som är producent för det projekt som planeras att bli en tv-serie på åtta eller tio avsnitt.

Hon fortsätter med att förklara att den internationella potentialen var en annan av anledningarna till att man skyndade sig att skaffa sig rättigheter till materialet. I nuläget tänker man sig att filmningen kommer att ske med engelska skådespelare, men det kan komma att bli fler versioner i framtiden.

– Det är en thriller i högt tempo med tydliga scener i varje kapitel. Med andra ord är den väldigt lik en actionfilm. Jag har inte tänkt film när jag skrev men däremot så har jag sett varje scen framför mig, säger författaren Åsa Schwarz.

Hon berättar också om vilken grundlig research hon gjort för materialet, och att hon känner sig trygg i samarbetet med filmbolaget, som lovat inkludera henne i manusarbetet. Ett par ändringar blir det dock för att tv-serien ska bli så spännande som möjligt.

– Det är helt okej, säger Åsa Schwarz. Så länge det inte är några direkta felaktigheter, så tycker jag bara det är roligt att vidareutveckla materialet.

Just nu arbetar hon annars vidare med uppföljaren till De sju nycklarna. Även det kommer att vara en högteknologisk thriller, denna gång om säkerhet och artificiell intelligens.

Filmavtalet på den första delen skrivs mellan Hoi Agency och produktionsbolaget Yellow Bird. Sedan är det dags att sätta fart på det kreativa arbetet också, genom lämpliga manusförfattare.

– Vi är peppade på att komma igång med projektet så snart som möjligt, säger Marianne Gray på Yellow Bird.

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare?  Prenumerera!

Conny Palmkvist

Conny Palmkvist

Conny Palmkvist är författare, spökskrivare och journalist. Han har skrivit åtta romaner och bland annat tilldelats Helsingborgs Dagblads kulturpris och Umeå novellpris.

conny@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL