Denna artikel sponsras av författare/förlag

Med mina egna ögon sett av Emilio Ortiz – en berättelse om människan ur hundens perspektiv

Emilio Ortiz med sin egen ledarhund.

Under en resa till Spanien hittade Christer Söderholm från Solvändan förlag den storsäljande romanen som han nu tror kommer lyckas i Sverige.  

Med mina egna ögon sett är en roman av den spanska författaren Emilio Ortiz, född 1974. Storyns ögon och berättarröst tillhör ledarhunden Cross som med sin syn guidar bokens mänskliga huvudkaraktär Mario genom livet och samtidigt skildrar sina observationer av människan, vårt beteende mot varandra och skillnaden mellan hundar och människor.

I Sverige har boken kommit ut på Solvändan förlag i översättning av ägaren Christer Söderholm som själv fann boken under en resa till Spanien. Han tilltalades av kombinationen mellan den djupsinnighet och humor som kantar berättelsen och menar att bandet mellan människor och djur är en av anledningarna till att litteratur ur djurets perspektiv verkar falla så många i smaken:

– Hundtemat är intressant och det finns ett antal hundböcker sedan tidigare som lyckats väl, säger Christer och ger exempel på Den besynnerliga händelsen med hunden om natten av Mark Haddon och böckerna om gatuhunden Arthur av Mikael Lindnordo och Val Hudson. Djuren är så oskyldiga – man behöver inte bråka med dem – och människan behöver den mjukheten, fortsätter Christer.

Liksom Mario i boken lever författaren Emilio Ortiz själv tillsammans med en ledarhund på grund av en tilltagande synnedsättning. Han har sedan tidigare skrivit flera böcker och tilldelats utmärkelser, bland annat av den spanska föreningen ANADE som uppmärksammar konstnärer och författare med funktionsnedsättningar. Med Med mina egna ögon sett fick han, om så inte över en natt så över en månad, sitt stora genombrott i Spanien och hade till jul förra året sålt 50 000 exemplar av boken där. Till dags datum har över 80 000 böcker hamnat i de spanska bokhyllorna och är på väg att översättas till flera andra språk.

Med mina egna ögon sett

Med mina egna ögon sett

  • Förlag: Solvändan Förlag
  • Format: Danskt band
  • Språk: Svenska
  • Utgiven: 2017-10-13
  • ISBN: 9789198373738

– När väl läsare upptäcker boken kommer den att sälja i Sverige också, säger Christer med övertygelse. Det är en annorlunda bok med hunden som berättar men man tilltalas av att man känner igen hundens sätt att reagera. Berättarperspektivet fungerar fullt ut och känns naturligt eftersom det hela tiden återkopplar till det mänskliga beteendet och vad människorna har för sig. Det blir både roligt och djupt när Cross funderar över allt möjligt som hur människor och hundar går på toa, hur vi bemöter varandra och sin husses kamp för att få plats i samhället trots sin synnedsättning.

Med mina egna ögon sett är en rörande roman om människan och livet berättad med värme ur en annan synvinkel. Den finns att köpa i tryckt format men kommer efter jul även som ebok och eventuellt också som ljudbok – framför allt med sin blinda läsarkrets i åtanke.

Köp boken direkt hos hos Solvändan Möre Bok AB >>

Med mina egna ögon sett

Med mina egna ögon sett
Författare
Medverkande
Förlag Solvändan Förlag
GenreUtländska berättare
FormatDanskt band
SpråkSvenska
Antal sidor211
Vikt270 gr
Utgiven2017-10-13
SABHce
ISBN 9789198373738
En underbar berättelse om vänskap, kärlek och framgång beskriven genom en ledarhunds egna ögon.

Cross är en glad och busig ledarhund. Mario är en ung blind man som vill leva ett bra liv. Tillsammans bildar de ett oskiljaktigt par.

Boken berättar med humor Cross? resa genom livet tillsammans med sina tvåbenta vänner. Emilio Ortiz vet vad han berättar för han har egen ledarhund, Spock, som nästan är lika busig som Cross. En bok att läsa både med och utan hund.

Egentligen innehåller boken två berättelser, dels hunden Cross' busiga liv, dels hans blinde husses längtan efter kärlek och vänskap och att slippa bli betraktad som annorlunda.

Emilio Ortiz är en spansk författare från Vizcaya. På grund av en tilltagande synnedsättning är det tack vare dator och blindskriften braille som det blev möjligt för honom att fortsätta skriva, också efter det att han blivit helt blind. Emilio Ortiz har fått flera utmärkelser, bland annat av den spanska föreningen ANADE som uppmärksammar duktiga konstnärer och författare med olika typer av funktionsnedsättningar. Hans bok Med mina egna ögon sett sålts i över 40.000 ex i sitt hemland.

 

 

 

 

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Sponsrat innehåll

Sponsrat innehåll

Sponsrat innehåll är artiklar som skrivs av journalister, men som finansieras av förlag eller författare som vill förmedla information om sina böcker. Är du intresserad av att köpa sponsrade artiklar för din/era böcker så kontakta en av våra säljare. Läs mer om våra Marknadspaket

tips@boktugg.se