fbpx

Så ser bokläsandet ut i Sverige 2017

Vi surfar hellre på mobilen än läser böcker på kvällen. Foto: Fotolia.

En färsk rapport från Orvesto visar att nästan 30 procent av svenskarna ägnar sig åt att läsa böcker under en vecka. Men siffran är lägre för den yngre generationen.

29,2 procent av svenskarna har i någon form läst en bok vid något tillfälle under en vecka, visar en ny rapport från Orvesto Day in Life. Om man däremot tittar på åldersgruppen millennials (med detta brukar avses personer födda från slutet av 80-talet till och med tidigt 00-tal) så är siffran lägre: 23,4 procent.*

Undersökningen visar också att även om millennials generellt sett läser mindre än andra åldrar, så är skillnaden minst när det handlar om eböcker och störst när det handlar om tryckta böcker.

ANNONS

Bokläsandet är som störst mellan klockan 22 och 23, cirka 10 procent av 16–80-åringarna ägnar sig åt denna aktivitet, men tidigare på kvällen surfar vi mycket hellre på mobilen. Mellan klockan 20 och 22 mobilsurfar över 20 procent av 16–80-åringarna, medan bara cirka 5–7 procent ägnar sig åt att läsa böcker. Mobilsurfandet ligger högre än bokläsandet hela kvällen mellan klockan 20 och 01, enligt rapporten.

På vardagar är det också klockan 22–23 som läsandet av tryckta böcker är som störst, det börjar gå uppåt från klockan 20 och går neråt igen efter klockan 23. Läsandet av ljud- och eböcker är mer jämnt under dagen, och under dagens övriga timmar utmanar ljudböcker den tryckta bokens ännu ledande roll. Under en kort period mellan ungefär 20 och 22 på kvällen klättrar dock eboksläsandet över ljudboksläsandet.

Hur som helst verkar det som att många fortfarande tycker att läsa en bok är ett bra sätt att varva ner innan det är dags att sova.

ANNONS

Undersökningen Orvesto Day in Life har genomförts sex gånger sedan 2006 och kartlägger hur människor spenderar sin tid.

*All data hämtad ur en rapport från Kantar Sifo.

 


 

 Tack för att du kom hit och läste …
… det gör oss stolta och glada. Som du märkte slapp du betalvägg. Ett val vi gjort, eftersom vi genuint älskar litteraturen och vill sprida våra nyheter till så många som möjligt. Till priset av en en kopp kaffe på stan (39 kronor/mån) stöttar du den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet. En billig peng för alla de tusentals artiklar vi publicerar varje år. Plus att du får tillgång (japp, där har vi en betalvägg) till ett växande bibliotek av artikelserier och ett exklusivt nyhetsbrev endast för INSIDERs.
Det tar bara en minut att bli en INSIDER idag >>

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.
Inga kommentarer än

Kommentarer är avstängda.