fbpx

Eva Sussos lästips: Låt barnen välja sina egna böcker om du vill att de ska bli läsare

Författaren Eva Susso. Foto: Ulrica Zwenger.

Författaren Eva Susso debuterade med bilderböckerna Rita och Rita i Kudang. Hon säger ofta att hon hade tur som var vän med Anna Höglund, eftersom Anna så gärna ville illustrera hennes texter.

– Vem vet hur det annars hade gått? säger Eva. Tänk om de inte blivit utgivna.

Hon förklarar att det på den tiden (1995) inte fanns några böcker om mörka barn på det sättet, där de fick ha huvudrollen och ta plats. Mörka barn fick hålla sig i bakgrunden.

ANNONS

Rita handlar om min egen dotter och hennes anknytning till Gambia. Barn som kommer från andra länder känner igen sig och därför har böckerna fått leva länge.

Efter det har Eva och Anna gjort flera böcker tillsammans. Den senaste, Alla frågar sig varför, handlar om de stora livsfrågorna. Det är en bilderbok för barn och vuxna i alla åldrar.

– Det roligaste som annars händer nu är att jag har börjat skriva ihop med min yngsta son Madi. Vi har fått två bilderböcker antagna av Lilla Piratförlaget som utgår ifrån hans upplevelser som barn, att ha en pappa från Gambia och delvis en annan uppväxt än den genomsnittligt svenska, berättar Eva.

ANNONS

Annars skriver Eva just nu den där romanen hon har jobbat med så länge. Och det är ingen skillnad om det är lov eller inte. Hon arbetar som vanligt.

– För mig som är författare flyter vardag och helg ihop sedan barnen blev vuxna. De enda gånger jag känner mig ledig är när jag reser bort. I slutet av november åker jag till Gambia. Min dotter följer med. Vi har ett hem där och har rest dit om vintrarna sedan barnen var små, tillbringat jul och nyår.

När jag ber henne beskriva sin första stora läsupplevelse som barn nämner hon direkt Robinson Crusoe, och boken verkar ha satt spår i henne. Som läsare vill hon upptäcka andra världar.

– Jag fastnar för romaner som triggar min fantasi, om obekanta miljöer och konflikter. Jag läser gärna samtida afrikanska författare och västerländska romaner från förra seklet. Nästan aldrig deckare.

Om du skulle rekommendera en bok till föräldrar som vill få sina barn att upptäcka böcker, vilken skulle du välja?

Eva svarar blixtsnabbt och engagerat. Det här är något hon brinner för.

– Just nu, och alltid, ska man läsa Ulf Starks böcker. Han gick bort i somras och nu ska vi se till att hålla böckerna levande genom att läsa dem. Mitt tips för de små är Jaguaren med bilder av Anna Höglund, Min vän Percys magiska gymnastikskor för de lite större. Och för alla: Djur som ingen sett utom vi, med bilder av Linda Bondestam. Den boken belönades med Nordiska rådets pris i år.

Men tipsen tar inte slut där. Hon nämner också Hamlet av Barbro Lindgren och Anna Höglund som en fin bok för tonåringarna. Och när det handlar om det där med att få barn att läsa vanliga böcker, så säger hon att det är bäst att ta med dem till bibblan och sedan låta dem vara i fred.

– Låt dem välja böcker, håll inte på och lägg dig i. Övertala inte. Vuxna vet vad som är bra utifrån ett vuxenperspektiv, men barnet tittar på bilder och layout och fastnar för det som ser kul och spännande ut. Vi var fem syskon och alla blev vi läsare. Jag tror att en stor del beror på att mina föräldrar aldrig försökte styra vår läsning.

Både som barn och som vuxen uppskattade Eva att hon fick läsa Kalle Anka om hon ville det. Föräldrarna köpte begagnade serietidningar åt hela syskonskaran och de åkte till biblioteket varje vecka och fyllde en kartong med böcker som barnen valt.

– Vi tänkte aldrig att det var skillnad på att läsa böcker och serier. Vi kom att älska berättelser helt enkelt. Det är nyckeln till läsandet.

Så sant som det är sagt – från Eva Susso.❤ Tack för att du kom hit och läste …
… det gör oss stolta och glada. Som du märkte slapp du betalvägg. Ett val vi gjort, eftersom vi genuint älskar litteraturen och vill sprida våra artiklar till alla bokälskare. Är du trogen boktuggare och gillar det vi gör – stötta gärna den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet. Varje bidrag vi får från läsare som dig, litet eller stort, gör att vi kan fortsätta ta med er bakom kulisserna i bokbranschen. Stöd Boktugg från 35 kr/mån eller 250 kr/år. Det tar bara en minut. Tack.

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Conny Palmkvist

Conny Palmkvist

Conny Palmkvist är författare, spökskrivare och journalist. Han har skrivit åtta romaner och bland annat tilldelats Helsingborgs Dagblads kulturpris och Umeå novellpris.

conny@boktugg.se

Stäng meny