fbpx

Dag Hammarskjölds arkiv blir världsminne

Foto: Anette Lindh/KB

Unesco har utsett Dag Hammarskjölds samling av manuskript, brev och personliga dokument som förvaltas av Kungliga biblioteket till världsminne.

Dag Hammarskjöld (1905–1961) var FN:s generalsekreterare från 1953 till 1961 då han omkom i en flygkrasch i Kongo. Efter hans död donerades hans arkiv till Kungliga biblioteket i Stockholm, som har förvaltat det sedan dess.

Arkivet innehåller dels personliga dokument och brev, men också dokument som rör FN. Samlingen är i huvudsak på engelska och omfattar cirka 45 hyllmeter, enligt Kungliga biblioteket, som nominerade det till Unescos lista.

ANNONS

– Världsminnen som Dag Hammarskjölds arkiv är avgörande för att vi ska kunna förstå världen, minnas historien och lära av den. Arkivet täcker en viktig tid i FN:s historia, säger Mats Djurberg, generalsekreterare på Svenska Unescorådet.

Dag Hammarskjölds samling håller just nu på att digitaliseras och kommer att tillgängliggöras via Fredsarkivet.

Unescos världsminnesprogram ska främja bevarandet av och tillgängliga det skrivna kulturarvet såsom samlingar, foton och filmer. Sammanlagt innehåller registret drygt 340 dokument eller samlingar, varav sex stycken är från Sverige: Alfred Nobels familjearkiv, Ingmar Bergmans arkiv, Astrid Lindgrens arkiv, Stockholms stads byggnadsritningar, Emanuel Swedenborgs arkiv och Silverbibeln.




❤ Tack för att du kom hit och läste …
… det gör oss stolta och glada. Som du märkte slapp du betalvägg. Ett val vi gjort, eftersom vi genuint älskar litteraturen och vill sprida våra artiklar till alla bokälskare. Är du trogen boktuggare och gillar det vi gör – stötta gärna den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet. Varje bidrag vi får från läsare som dig, litet eller stort, gör att vi kan fortsätta ta med er bakom kulisserna i bokbranschen. Stöd Boktugg från 35 kr/mån eller 250 kr/år. Det tar bara en minut. Tack.

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se

Stäng meny