fbpx

Podpoesi Press ger ut nyskriven poesi i mindre format

Hanna Stjernfeldt och Ludvig Köhler. Foto: Podpoesi Press

Bonnier Books stöttar nystartade Podpoesi Press som den 22 november 2017 släpper sina fyra första titlar. Initiativtagare är Hanna Stjernfeldt och Ludvig Köhler.

Podpoesi Press är ett nystartat förlag som med stöd av Bonnier Books kommer att ge ut tunnare poesiböcker, så kallade chapbooks. Som en förgrening till streamingsajten podpoesi.nu hoppas initiativtagarna till förlaget Hanna Stjernfeldt och Ludvig Köhler att chapbookformatet ska bli en kanal för nyskriven poesi att nå ut till fler läsare.

Den 22 november släpps de första titlarna: N. Hammars om vi, Filip Linderbergs tider träck 2, My Roman Fagerlinds Ström och Eugen Sundelius von Rosens Djurgårdsbrunnen. De fyra diktsamlingarna har ett innehåll som skiljer sig åt men tillsammans bildar de enligt Hanna och Ludvig en spännande förening:

ANNONS

– Bäst blir det om man läser dem ihop, säger de. Förhoppningsvis får då läsaren nya uppslag kring vad poesi kan vara och se ut idag vilket är en av grundimpulserna med vårt förlag.

Hanna och Ludvig har en bakgrund som litteraturstudenter och dessutom erfarenhet av redaktörskap med sig in i Podpoesi Press. Deras vänskap uppstod för två år sedan då de möttes under arbetet inför Stockholms Internationella Poesifestival. Snart upptäckte de att de hade en stor gemensam nämnare: intresset för nyskriven poesi.

– Vi började arbeta som redaktörer på Podpoesi och insåg snart att vi båda saknade ett förlag eller ett sammanhang som vågar satsa på nya initiativ inom poetiskt skrivande, samtidigt som man inte tummar på kvalité och en konsekvent estetisk hållning, berättar Hanna och Ludvig. Vi startade Podpoesi Press för att få till mer lekfullhet och spontanitet, men också för att bredda kvalitetsutgivningen av poesi i Sverige.

ANNONS

Båda två menar att poesi berör många människor men samtidigt är en ganska perifer företeelse på den svenska bokmarknaden idag. Paradoxalt nog spelar genren enligt Hanna och Ludvig samtidigt en stor roll hos förlagen eftersom den andas respekt och vikt.

– Poesin fyller en funktion på de stora förlagen som ett slags kvalitetsalibi, säger de. Den har en särskild kvalitetsstämpel men kanske också skrämmer vissa läsare som är osäkra på vad den är. Är man tillräckligt hängiven som läsare brukar poesin förr eller senare dock få den plats den förtjänar.

De första fyra titlarna blir något av ett pilotförsök och omfattningen på den vidare utgivningen kommer till viss del att vara avhängig av hur det går efter premiären. Men Podpoesi Press siktar högt:

– En dröm vore att ge ut en ny titel per månad, men det kräver förstås vissa resurser, säger Hanna och Ludvig. På sikt ser vi inga problem att ge ut kända och okända namn blandat, men denna gång ville vi fokusera på poeter som inte har blivit tagna av ett etablerat förlag.❤ Tack för att du kom hit och läste …
… det gör oss stolta och glada. Som du märkte slapp du betalvägg. Ett val vi gjort, eftersom vi genuint älskar litteraturen och vill sprida våra artiklar till alla bokälskare. Är du trogen boktuggare och gillar det vi gör – stötta gärna den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet. Varje bidrag vi får från läsare som dig, litet eller stort, gör att vi kan fortsätta ta med er bakom kulisserna i bokbranschen. Stöd Boktugg från 35 kr/mån eller 250 kr/år. Det tar bara en minut. Tack.

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Sarah Perfekt

Sarah Perfekt

Sarah Perfekt är frilansande fotograf sedan 2010 men är också verksam som skribent. Hon har sin bas på den skånska landsbygden.

sarah@boktugg.se

Stäng meny