fbpx

Växjö stadsbibliotek inspirerar till läslust med expanderande verksamhet

Växjö Stadsbibliotek har anor sedan mer än 350 år tillbaka.

Med modet att våga tänka nytt och brett strävar Växjö stadsbibliotek mot att nå ut på innovativa sätt. Och det ger resultat: både besökarna och utlånen blir fler.

Med hjälp av en bred verksamhet som uppstått tack vare mod och ett innovativt sätt att tänka når Växjö stadsbibliotek allt fler besökare ur olika målgrupper. Besöksstatistiken för biblioteket stiger och även om utlånen inte ökar i samma takt följer de så sakta efter. Särskilt under 2017 har det rört på sig för siffrorna som dock inte står helt färdiga att räkna förrän i början av nästa år.

För fyra år sedan påbörjades ett utvecklingsprojekt på stadsbiblioteket i Växjö där man genom olika pilotprojekt skulle utveckla programverksamheten. Detta stärkte personalens självförtroende för att våga prova nya idéer och många av de piloter som grundlades då har sedan blivit fasta punkter i verksamheten.

ANNONS

– Utvecklingsprojektet gav oss som arbetar här en känsla av säkerhet och energi att spinna vidare på idéer som vi får, berättar Anna-Karin Axelsson som är bibliotekschef i Växjö kommun. Till exempel har vi nu Fantastiska Fredag, ett koncept vi utvecklade när vi såg att många kom hit för att låna en film eller några böcker på fredagseftermiddagarna. För att möta de besökarna skapade vi Fantastiska Fredag med rim och ramsor för de små och pyssel och läsning för de äldre. Under tiden kan man köpa fika i vårt café till rabatterat pris. Antalet som kommer på fredagar har bara ökat sedan dess vilket är jätteroligt att se.

Anna-Karin Axelsson, bibliotekschef vid Växjös kultur- och fritidsnämnd. Foto: Privat
Anna-Karin Axelsson, bibliotekschef vid Växjös kultur- och fritidsnämnd.
Foto: Privat

En av idéerna som förverkligades under utvecklingsprojektet var Kodoteket, en plats för barn och unga där de bland annat kan lära sig att programmera och skriva ut med 3D-skrivare. Att driva igenom Kodoteket från tankefrö till att vara en fungerande verksamhet tog nästan ett år – i kommunens upphandling fanns nämligen inte den sortens datorer och utrustning som krävdes med i beräkningen. Genom att kommunicera med kommunens IT-avdelning och ha tålamod stod till slut ändå Kodoteket klart och idag har det dessutom utvecklats till en mobil verksamhet som kan tas med ut till filialer, fritidsgårdar och asylboenden.

– Vi fick helt enkelt bryta ny mark med Kodoteket, säger Anna-Karin. IT-avdelningen var i början frågande men det har vänt och nu är de helt med oss i den här verksamheten. Det blev en lärdom för oss på biblioteket också, att bygga upp detta.

ANNONS

Växjö stadsbibliotek är gammalt och med 350 år på nacken finns gedigna samlingar bevarade i arkivet. I Kronobergspodden lyfter bibliotekarien Ella Styf sparad kuriosa från de gamla tiderna och lägger ut på nätet. Detta är bara ett av inslagen i en verksamhet som ska verka på alla nivåer och inkludera det breda och det smala, det gamla och det nya.

– Vi strävar efter att ha ett program som rymmer både de kända författarnamnen som drar mycket folk och de lite smalare inslagen där kanske inte lika många kommer, säger Anna-Karin. Dessutom arbetar vi aktivt med att nå ut till filialerna utanför centrum. Det är inte alltid så lätt men vi har märkt att lokala evenemang som fotoutställningar eller program med hembygdsföreningen får en större publik på de mindre biblioteken än om en känd författare gästar.

Att flytta ut verksamheten från biblioteket är en utmaning men hittills har det som genomförts i Växjö fått mycket god respons och det händer att personalen packar väskan med läsglädje och ger sig ut.

ANNONS

– Vi samarbetar med caféer runt om och har bokcafé på platser som inte ligger så centralt, berättar Anna-Karin. Två bibliotekarier åker ut och berättar om böcker. Tanken är att man ska kunna ha en mysig stund, sitta och fika och lyssna när de pratar.

Insidan av Växjö Stadsbibliotek
Insidan av Växjö stadsbibliotek. Foto: Växjö stadsbibliotek

Den 18 november intar barnen stadsbiblioteket på den årligt återkommande Barnens dag som efterföljs av Läsfesten, en litterär händelse för hela regionen. Då kan allmänheten stöta på litteratur på helt oväntade ställen, exempelvis i form av en uppläsning på bussen. Alltihop avslutas med Kronobergs Bokmässa den 24 november på stadsbiblioteket då författare och förlag med koppling till Kronoberg gästar.

– Jag tror att biblioteket blir en plats för folk att räkna med av många olika skäl när man vet att det finns något roligt att göra här, säger Anna-Karin. Då vill människor komma och känner att det är värt det. Genom att vara breda kompletterar vi vårt läsfrämjande uppdrag i samhället.

Fakta om Växjö stadsbibliotek

Besöksadress:
Västra Esplanaden 7, Växjö

Antal filialer: 9 st
Antal utlån 2015: 620 000 st
Antal utlån 2016: 636 000 st
Antal besökare 2015: 460 000 st
Antal besökare 2016: 467 000 st❤ Tack för att du kom hit och läste …
… det gör oss stolta och glada. Som du märkte slapp du betalvägg. Ett val vi gjort, eftersom vi genuint älskar litteraturen och vill sprida våra artiklar till alla bokälskare. Är du trogen boktuggare och gillar det vi gör – stötta gärna den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet. Varje bidrag vi får från läsare som dig, litet eller stort, gör att vi kan fortsätta ta med er bakom kulisserna i bokbranschen. Stöd Boktugg från 35 kr/mån eller 250 kr/år. Det tar bara en minut. Tack.

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Sarah Perfekt

Sarah Perfekt

Sarah Perfekt är frilansande fotograf sedan 2010 men är också verksam som skribent. Hon har sin bas på den skånska landsbygden.

sarah@boktugg.se

Relaterade nyheter

Stäng meny