ANNONS

Oroliga förlag efter att uppdatering hos Bokinfo drog ut på tiden

Bokinfo felmeddelande

En försenad indexering av databasen hos Bokinfo skrämde slag på flera förlag i morse då det såg ut som att deras titlar försvunnit ur systemet. Enligt Bokinfo ska allt vara löst under dagen.

– Ingenting är borta, allting finns i databasen. Det som hände var att vi efter uppgraderingen av systemet i natt skulle bygga om det index som används för textsökningar. Det tar flera timmar och därför sattes den igång redan vid midnatt. Tyvärr stannade den efter ett par timmar och det upptäckte vi först i morse, berättar Christer Perslöv på Bokinfo.

Den här artikeln är INTE låst.

Om du har möjlighet, hjälp oss gärna att hålla våra nyhetsartiklar olåsta utan betalvägg. Antingen köp en prenumeration på Boktugg INSIDER Basic eller Insider Business. Eller gör en engångsdonation via Swish eller kort.

25 kr 50 kr 75 kr 150 kr 500 kr Annat Swish

Indexeringen startades om och pågår just nu. När Boktugg pratar med Christer Perslöv vid lunchtid så har mer än hälften av de 900 000 artiklarna i systemet indexerats. Efterhand som de indexerats dyker de också upp i sökningar på exempelvis titel. I väntan på det gäller ISBN.

– Som vi skrivit på hemsidan så går det fortfarande att söka i systemet och hitta sina titlar om man söker på ISBN-numret. Vi har även informerat bokhandlarna om problemet och de får söka hos någon nätbokhandlare i väntan på att indexeringen blir färdig.

Uppgraderingen av systemet görs för att förbättra prestanda och samtidigt rätta till buggar som hittats. Bokinfo gör en liknande uppgradering högst en gång per år.

Efter att larmet gick på Facebook från förlag som plötsligt inte hittade sina titlar så gick många in och tittade. Ett förlag upptäckte då att de hade fått flera titlar som tillhörde ett annat förlag och blev givetvis än mer oroade.

ANNONS

– Vi gick in och tittade på det och konstaterade att det felet inte berodde på uppgraderingen utan att ett förlag hade skickat in fel förlags-ID på några titlar redan 2015. Så det var ett gammalt fel som upptäcktes och rättades till nu, säger Christer Perslöv.

Så det positiva med ett sånt här larm är förstås att alla förlag passar på att gå igenom sina egna titlar och plötsligt upptäcker gamla fel.

Indexeringen av databasen beräknas vara klar senare idag och därefter ska allt vara som förut. Förutom att det förhoppningsvis går snabbare att söka än före uppgraderingen.


❤ Gillade du den här artikeln? Vi hoppas det.
Kanske fick du lite kunskap eller tips eller bara ett gott skratt… I så fall har vi lyckats. Som du märkte slapp du betalvägg, eftersom vi vill välkomna nya läsare och göra det enkelt för trogna boktuggare. Om du gillar det vi gör och har möjlighet tar vi gärna emot ditt bidrag. En slant som tack för en bra artikel eller en Insider-prenumeration för dig som är författare eller jobbar i branschen. Stötta den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet.
Antingen köp en prenumeration på Boktugg INSIDER Basic eller Insider Business. Eller gör en engångsdonation via Swish eller kort.
25 kr 50 kr 75 kr 150 kr 500 kr Annat Swish

Om du har bråttom:

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 25 år tillbaka och författare till nio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se