TV4-profilen Anki Edvinsson Hedström deckardebuterar på norrlandsförlag

Anki Edvinsson Hedström. Foto: Matthew Phillips

TV4-profilen Anki Edvinsson Hedström har skrivit en deckare som utspelar sig i Umeå. Nu har hon dessutom valt North Chapter som förlag för debuten.

– Jag är otroligt glad och stolt över att Anki valde North Chapter, då hon även haft dialog med andra Stockholmsförlag som också ville ge ut boken, och det förstår jag, för det är ett väldigt bra manus, säger förläggare och vd Anna Granlund.

TV4-profilen Anki Edvinsson Hedström som jobbat med program som När & Fjärran och Ordjakten, flyttade till Umeå från Stockholm 2011. Åren 2010–2014 arbetade hon som nyhetsuppläsare, reporter och redaktör för TV4Nyheterna i Umeå, Luleå, Sundsvall och Östersund. Men nu ger hon sig in i bokbranschen och debuterar i mars 2018 på bokförlaget i norr – North Chapter. Det handlar om en ny deckarserie som kommer att utspela sig i Umeå med omnejd.

– Jag är superspänd på att nu påbörja ett nytt äventyr och ge mig in i en helt annan bransch, även om det så klart känns läskigt också, säger Anki.

Bokbranschen är förmodligen en minst lika tuff bransch som tevevärlden och där konkurrensen inte minst bland deckarförfattare är stenhård. Förläggare Anna Granlund tror dock starkt på sin nya debutant:

– Anki har ett eget språk och en egen stil tycker jag, hon har ett starkt driv i sitt berättande och flera väldigt trovärdiga och spännande karaktärer i detta första manus. Hon har dessutom en mycket spännande utifrånblick på Umeå som stad, som jag anser ger en extra dimension till historien.

Vad boken ska heta eller hur omslaget kommer att se ut är ännu hemligt, nu arbetas det för fullt på att vässa manuset och arbeta fram en plan för bokseriens släpp. Men det är redan nu klart att det blir en release i Stockholm i mitten av mars och ett till släpp i Umeå i samband med Littfest där Anki kommer att framträda.

– Jag har faktiskt TV4 att tacka för att den här bokserien nu blir verklighet, säger Anki som ville sadla om och byta bransch när TV4 i Umeå lades ner 2014.

Anki, som är uppvuxen i en polisfamilj, har sedan dess gått en ettårig utbildning på Skrivarakademien i Stockholm och pluggar just nu kriminologi på Umeå universitet.

– Jag har polisvärlden med mig sen barnsben och har hört snacket kring middagsbordet så länge jag kan minnas, och när jag gjorde research för min bokidé återuppväcktes intresset för brott och psykologin kring det hela, det gjorde att jag tog steget fullt ut och nu väljer att utbilda mig inom ämnet.

Foto: Matthew Phillips

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare?  Prenumerera!

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL